Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | U | Urban Trad        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (December 2000) :

URBAN TRAD "One O Four"
(2000, Universal Music Belgium,159256-2 )

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. Subway Call
2. Avreel
3. La Belle Jig
4. Vodka Time
5. Waltzing Dranouter
6. Basement Scotch
7. Baline
8. Brass Corto
9. Bamboo
10. Free Wheel
11. Rap-a-doo
12. Mecanix

Songs : Yves Barbieux

Muzikanten :
- Yves Barbieux (fluit, accordeon, doedelzak, percussie, keyboards... )
- Nicolas Vandooren : Keyboards, saxophone, zang, gitaar ...
en ook :
- Tom Theuns : gitaar
- Perry Rose : zang
- Mieke Delanghe : zang
- Fabrice "L" Dumont : Viool
- Véronique Codesal, Noeme Palomo, Noelia Palomo (Ialma) : zang
- Cédric Waterschoot : bas
- Sébastien Duthoit : gitaar
- Viviane Fortune : tuba
- Philippe Rygaert : trombone
- Laurent Blondiau : trompet, flugelhoorn
- Michael Horgan : Uilleann Pipes
- Gregorio Melgosa : Galician doedelzak
- Didier Laloy : Diatonische accordeon
- Luc Pilartz : viool, doedelzak
- Hans Quaeghebeur : hurdy-gurdy
- Raquel Gigot : accordeons
- Rudy Velghe : nyckelharpa, viool, mandoline

Productie: Nicholas Vandooren & Yves Barbiieux
Opgenomen in Studio Caraïbes (Brussel)

Artwork : Boîte à clous Prod. asbl

 

Mijn Mening

Urban Trad. heeft met haar debuutcd "One O Four" dé folk-CD van het jaar 2000 afgeleverd ... Goede wijn behoeft geen krans, hoogstens een onhandige poging te beschrijven wat het dan wel tot zo'n goeie wijn maakt:
Urban Trad is 80 procent traditionele, veelal Keltisch geïnspireerde muziek. Folk, kortom. Wat Urban Trad boven de rest van de folkproductie uit doet stijgen, en het daarbij tot een bijzonder interessante release, het genre overstijgend, maakt is:
- de 20% "urban" die er in deze "trad" gemengd is. De keyboards, beats en trompetten geven deze traditionele muziek en vrolijkmakende melodieën een drive die de rommelpot en vedel alleen doorgaans niet vermogen te verwekken. Luister bijvoorbeeld eens naar "Vodka Time", en hoor hoe een onnozel volksdanske terug tot in de discotheek zou kunnen doordringen.
- de variatie en het samenspel van de bende muzikanten die aan Urban Trad meewerkte. Yves Barbieux (Coïncidence) wist immers een uitgelezen schare folkies voor zijn project (gegroeid uit het verlangen naar een moderne bewerking van André Bialek's "La Belle Gigue" van Universal-A&R-persoon Wilfried Brits) te interesseren, en deze deden zijn composities recht: van de popvocalen van Mieke De Langhe en Perry Rose op Rap-a-doo (dit had een zomerhit mogen zijn), de dames van Ialma die "La Belle Gigue" tegelijk onherkenbaar en onweerstaanbaar maken, van de melancholische accordeon op Waltzing Dranouter (niet toevallig dat Urban Trad en grand complèt op die weide hun debuut mochten maken) tot de filmische kwaliteit van "Brass Corto": het zijn allemaal meerwaardes voor de in essentie luchtige songs.
Uiteraard is ook deze cd weer niet perfect (ik blijf hopen), zo had bijvoorbeeld de slottrack Mecanix, met daarop een persoonlijke begroeting en riedel van alle 20+ muzikanten misschien beter een hidden track gebleven, en worden niet alle fluiten, violen en accordions even strak gehouden in tracks als "bamboo" en "free wheel", maar dat is slecht detailkritiek. Urban Trad heeft immers een zeer toegankelijke en aanstekelijke CD afgeleverd die binnen het genre hopelijk nog navolging gaat krijgen.
Met groepen als Laïs en Ambrozijn en deze Urban Trad is "folk" niet alleen geen scheldwoord meer, als er het adjectief "Belgisch" voorstaat wordt het stilaan een kwaliteitsmerk.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- Dieter van den Bergh in Oor : "Terwijl Folk in Nederland nog immer visioenen oproept van klompendansen en bierdrinkende mannen met baarden en sandalen, zijn de Belgen dit stadium reeds gepasseerd. New folk is dÚ trend. Urban Trad ... mixt op een ijzersterke manier Keltische folk met dance en rock en krijgt de steun van gerenommerde folkies uit Belg´e, Finland en Schotland."
- Het Volk : "Samen hebben ze een erg hoogstaande CD uitgebracht : One o Four. Het is een pareltje en voor wie even wil kennismaken met het begrip "the New Tradition" een must. De CD bevat 12 nummers en steekt vol variatie."
- Het Bourdonske : "... Het gaat nog verder dan wat Kadril in Vlaanderen of Co´ncidence in WalloniŰ doen. De Skandinavische folkrock en moderne traditionalisten als Hevia en Manau hebben hier duidelijk inspirerend gewerk, al wil dit Belgisch collectief toch minder ernstig overkomen. Zo'n holderdebolder technofolk-sound hadden wij nog niet in Belgenland."
- De Morgen : "De leden van Afro Celt Sound System bewezen al dat dance en traditionele folk best hand in hand kunnen gaan, en hun voorbeeld wordt nu gevolgd door Yves Barbieux ... De avontuurlijke bewerking van Andre Bialecs 'La Belle Jigue" is ronduit briljant."
- Tijd Cultuur : "... Niet dat 'One o Four' meteen bestemd is voor dansvloer van een hippe discotheek, daarvoor alles te melodieus en eist Barbieux' liefde voor de Keltische muziek een te prominente plaats op. Wat de CD bijzonder maakt, is dat je door de geprogrammeerde ritmes de hartslag van een drukke stad voelt maar dat je ook kan wegdromen op de tonen van een fluit, doedelzak, viool, tuba of accordeon: het platteland ligt binnen handbereik. 'Grootstedelijk traditionalisme' - wat de naam Urban Trad al suggereert- lijkt een gepaste omschrijving voor dit geslaagde huwelijk tussen dance en folk, een gegeven waarmee ook bands als hevia of Afro Celt Sound System succes oogsten."
- Music & Media : "With Interest in (traditional) folk music currently booming in Belgium, Urban Trad have managed to combine the best in local folk with modern dance rythms to create "techno-ambient influenced folk". ... The result is nothing less than astonishing"

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

   

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 6 december 2000, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
688
0
688 Bef.
Proxis
668
0
668 Bef.
Proxis
Atrecordings
---
3$
---
Netbeat
16,49 euro
2,77 euro
776 Bef.

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over deze groep :

- Urban Trad official website
- contact : wilfried.brits@umusic.com
 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

   

Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn / Uw mening
Deze cd in de pers
Meer Urban Trad
Waar te kopen ?
Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up