Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | V | Willem Vermandere        
           
 

Buy this cd at ProxisCD VAN DE WEEK (Februari 2000) :

WILLEM VERMANDERE "Onderweg"
(1999, Universal, 546 777-2)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Morgen in de Moeren
2. Onderweg
3. El Camino
4. De spiegel
5. Tokkeldingske
6. De veugelkes
7. Joske's danske
8. Wafwaf
9. Dat raapt geen stro van d'eerde
10. Vive le roi
11. Mijne stamboom
12. Langs de regenboog
13. Trip trip trap
14. In 't Heuvelland
15. Willem's testament
16. Die laatste dag
17. De snelweg
18. Naar huis

Muzikanten :
- Willem Vermandere (gitaar, basklarinet, LA-klarinet, tin whistle, chalumeau)
- Pol Depoorter (gitaren, mandoline)
- Freddy Desmedt (klarinet, fluit, sax)
- Frank Tomme (accordeon)
- Bart Zegers (contrabas)

Opgenomen in "the Groove", Schelle
Hoesfoto : Patrick De Spiegelaere
Lay-out : Jan Vermandere

 

Mijn Mening

Als de West-Vlaamse rosse bard spreekt, dan luistert men in Vlaanderen : meer nog dan een goeie zanger, fijne muzikant of een getalenteerd beeldhouwer vind ook ik Vermandere een meesterlijk verteller. Zelden hoort men een mens met meer overtuiging en innemendheid opkomen voor de dingen waarin hij gelooft en voor staat, zonder enige pose.
"Onderweg", de titel van de cd, is het thema en de boodschap van het verhaal dat deze levensgenieter op weg naar de zestig jaar ons hier voorschotelt : gaande van het onderweg zijn tussen leven en dood (in "De Laatste dag" - "Ne mens ga nie dood op dien laatsten dag, met sombere klokken en rouwbeklag, misschien overleed ie al zonder geween, nauwelijks merkbaar zoveel jaren geleen"), van de zigeuner in ieder van ons ("onderweg ben je nomade, soepel plooiend speels van geest, je geeft u over aan de genade, je wordt vrij en onbevreesd, want je botste met tegenstrevers, elkendeen zegt zijne zeg, leer geduldig incasseren van tegenliggers onderweg") of van de honkvaste die zich verwondert over de anderen die onderweg zijn (De Snelweg).
Maar ook in de kwistige rondgestrooide instrumentale nummers is deze cd voortdurend onderweg. De groep van Vermandere toont zich immers meester in het mengen. Van griekse bouzouki tot spaanse gitaren, van slavische weemoed tot oosterse soberheid ... in de warme muziekinstrumenten klinken invloeden door vanuit alle wereldhoeken ...
Minder geslaagd vind ik de nummers waarin de ironie wordt bovengehaald ("Wafwaf", "Mijne stamboom", "Mijn testament"), alhoewel precies die "guitige" of zelfbespottende kant even essentieel "Vermandere" is als zijn diepgravende, filosofische zijde.
"Op mijn zestigste ga ik het niet meer in het buitenland maken, of geen nieuwe dingen meer uitvinden, maar ik kan wel mijn eigen ding verder gaan uitfilteren, puurder maken" hoorde ik hem pas zeggen op TV. D'r is nog ruimte, d'r zitten nog overtollige hoekjes en kantjes aan, de schaaf is nog niet overal gepasseerd ... maar hij nadert.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- Jempi Samyn in Stage : "Luister aandachtig naar de muziek op deze recentste cd van Willem Vermandere en u zult versteld staan van de frekwente sfeerveranderingen die optreden doordat haast ongemerkt het ritme lichtjes wijzigt of op subtiele wijze één of ander instrument komt binnensluipen in zijn liederen die als vanouds, handelen over de schoonheid en de magie van de alledaagse dingen .... Wijn van een goed jaar verbetert met ouder worden. 1940 was dus blijkbaar een goed jaar." 4/5
- Gerry De Mol in Weekend-Knack : "Het oeuvre van de West-Vlaming wordt steeds rijker, heeft haast geen woorden meer nodig. De ballast gaan zonder pardon overboord. En als Vermandere nog eens rijmt, dan is het met zelfspot". 4/5
- Dirk Steenhout in Metro/De Morgen : "Eeuwige nomade WV zwerft van volksmuziek naar zigeunerjazz, linkt het luchtige aan het diepgravene, hekelt honden maar sympatiseert met de underdog en zweert bij eenvoud zonder in simplisme te vervallen". 4/5

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 2 februari 2000, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Directe Link
Azur
818
0
818 Bef.
Proxis
630
50
680 Bef
Proxis

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Meer info :

- Willem Vermandere in

 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

   

Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn / Uw mening
Deze cd in de pers
Meer Willem Vermandere
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up