Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen |W |Wicona Airbag        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (Augustus 2001) :

Wicona Airbag
"Up With People"
2001, RoadRunner Records, RR 8517-2

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. 4 Times Jesus
2. Monkey
3. Hey Now, Summer's Here
4. Check The Mail / Love me to Death
5. Heart 1
6. Freedom Trash Can
7. Freaks
8. Shivering Down
9. By Yellow Means
10. Penny for your Thoughts
11. Heart 2
12. Hey Now, Summer's here (radiomix)

Songs : Harald Vanherf, Bart Torfs, Jurgen Beckers

Muzikanten:
- Harald VanHerf : guitar, vocals
met
- Bart Torfs : programming, electronica, keyboards
- Mirko Banovic : bass
- Geoffrey Burton : guitar, bass, backing vocals
- Mario Goossens : drums
- Pieter-Jan de Smet : backing vocals
- Frederick vandenberghe : drums

Productie : Geoffrey Burton
Published by Hans Kusters Music n.v.
Opgenomen in Rising Sun Studio's (Brussels)

Artwork & Design : Storing a.u.b.


 

Mijn Mening:

Wicona Airbag is de nieuwe uitlaatklep van Harald Vanherf, voormalig aanvoerder, gitarist, zanger en songschrijver van het wonderbaarlijke Limburgse bandje The Hoodoo Club. Deze band wist in zijn paar jaar durende bestaan weliswaar slechts nul komma nul één procent van het Belgische publiek te bereiken, maar die nul komma nul één was er na beluistering van "Jugstories" en/of "A Temporary Loss of Masculinity" wel degelijk van overtuigd te maken te hebben met een aanstormend talent. Wel, nu Harald Vanherf zijn weg zonder dit gezelschap (maar mét de hulp van bvb. Geoffrey Burton - Arno, Pieter-Jan De Smet - Mario Goossens - Hooverphonic, Monza) verder zet, is er hier nog steeds sprake van een talent en een storm, maar dan een talent in het oog van een wervelstorm, een wild rondstormend talent.
"Up With People" is een cd die alle kanten op botst: van Soulwax tot
Nine Inch Nails, van Beck tot Einstürzende Neubauten, van Prince tot Jon Spencer's Blues Explosion, van Geschmacksverstärker tot The Beach Boys, het zit er allemaal in (weliswaar niet allemaal tegelijk). Dat is het soort onbevangen en open-minded recept waar al menige goeie Belgische groep is uit voort gekomen, maar bij Wicona Airbag lijkt het geheel niet echt de som der delen te overtreffen. Te grote contrasten? Of gebracht zonder veel (althans hoorbare) passie?
Grote mano is dat het songmateriaal op "Up With People" niet sterk genoeg is om hier van een geslaagde "comeback" te spreken. "Monkey", "Hey now, summer's here" (maar dan niet de kapotgemixte "radio mix" die als bonustrack achteraan de cd staat), "Heart 1" en "By Yellow Means" zijn zowat de enige tracks die vermochten enig enthousiasme bij mijn toegesnelde hersencellen op te wekken. De rest van de tijd worden ze beurtelings in slaap gewiegd ("check the mail", "penny for your thoughts"), dan weer opgeschrikt door een van de heftiger uithalen in bijvoorbeeld "Freaks" of "Freedom Trash Can". Ze zijn nog van de schok aan het bekomen.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- Axion Beach Rock (die Wicona Airbag nomineerden voor hun Belgian People's Choice): "This is contemporary country with references to Nine Inch Nails and a crazy hybrid of a million and one styles. The noble product of a half century of rock'n'roll or maybe just a lifetime obsessed with music? Whatever. One thing is sure, Harald's latest album has balls, humour and loads of surprises in the guise of biting guitars and drums running rampant. Turn the volume dial to 10 and select the single "Freaks" for play".
- The Ticket : "De mensen van Wicona Airbag zijn duidelijk nog op zoek naar hun identiteit. Welke richting ze willen uitgaan, zullen we dan ook uit een volgende cd moeten leren. Dat ze tekenden bij het metallabel Roadrunner is nogmaals tekenend voor hun onstabiele persoonlijkheid ... Een twijfelgeval."
- Dave Peters voor UptoMusic : "'Up With People' is de debuutplaat van deze Belgische rockers die schreeuwende vocalen vlekkeloos combineren met flarden hiphopbeats, hallucinant aandoende slidegitaren, pompende drums en nog meer van dat rokerige lekkers. ... Een bank vooruit en een kus van de redactie."
- pdl in Rif-Raf (ned. editie) : "Uit de dood komt het leven. The Hoodoo Club is misschien dood, maar minsten één vierde ervan weigert te sterven. Harald Vanherf maakt immers onder de naam Wicona Airbag namelijk nog steeds muziekjes. Mooie muziekjes zelfs."
- ce in Rif-Raf (fr. editie) : "Rythmes concassés, guitares heavy, samples grossiers, trouvailles électro, ambiances lourdingues mais pas sérieuses, ambiances brutales, hard-core à la petite semaine ... on pense parfois à Evil Superstars pour l'esprit même si ça n'est tout de même pas du même niveau.".
- Peter van Dijck in Focus (Knack) : "Al bewijst Vanherf dat hij elastische nummers kan schrijven, hier en daar lopen hij en Burton verloren in het zelfgeschapen labyrinth ... Soms zoeken de heren het te ver. De identiteit die de twee openingstracks hebben, met elektronica en voorgeprogrammeerde beats, mist de rest van de plaat."
- Dirk Steenhaut in De Morgen : "Met dit gezelschap ... probeert hij de broeierige gitaarrock van zijn vroegere band te koppelen aan de gruizige industrial-electro waarop iemand als Trent Reznor al jaren het patent heeft. Maar hoewel het pleit voor Vanherf dat hij zijn muzikale horizonten blijft verruimen, heeft het resultaat meer weg van een verstandshuwelijk dan van ware passie ... Zeker geen onverdienstelijke plaat, alleen hinkt ze te veel op twee gedachten om op alle fronten te overtuigen."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 4 augustus 2001, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
755
20
755 Bef.
Azur
Proxis
692
0
692 Bef.
Proxis
Atrecordings
--
3$
--
Netbeat
--
2,77 euro
--

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over Wicona Airbag:

- De CD vermeldt www.roadrunnerrecords.com, maar daar vind ik niks over W.A. terug
- wel een (korte) bio bij Toutpartout
- Wicona Airbag voorgesteld als Belgian People's Choice nominee voor Beach Rock
- boeken: Tout Partout - Lazarijstraat 87, B-3500 Hasselt Belgium Tel 011/25 60 36, mail :
info@toutpartout.be

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Klik hier voor de practica.
Meer CD-besprekingen.

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Wicona Airbag
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up