Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | Z | Zakformaat XL        
           
 

CD VAN DE WEEK (April 2000) :

ZAKFORMAAT XL "N°1"
(2000, Roadrunner Arcade Music, 2102994)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Nooit meer voor altijd
2. Op hetzelfde spoor
3. Het leven is kut
4. Je zit weer in de put, Maurice
5. Vraag me niet (meer waarom)
6. Zeven zonden
7. Als ik maar geen Vlaming ben
8. De sluiswacht ("l'éclusier")
9. Mooie Stéphanie
10. Gelukzak
11. Antonius en Cleopatra
12. Kijk niet om
13. Goede vaart
14. Al wat ik wil zijn

Teksten : Arthur van Broeck, Kris de Bruyne, Wigbert van Lierde, Jacques Brel, José-Maria de Herida, Joeri Cornille
Muziek : Wigbert van Lierde, Patrick Riguelle, Kris de Bruyne, Jacques Brel
Opgenomen in Studio Motormusic, Koningshooikt
Productie : Zakformaat XL

Muzikanten :
- Werner Lauscher (bassen)
- Marc Bonne (drums)
- Kris de Bruyne (zang, gitaar)
- Wigbert van Lierde (zang en veel gitaren)
- Patrick Riguelle (zang en gitaar)

Artwork : MacDesign
Fotografie : Michiel Hendryckx

 

Mijn Mening

3 getalenteerde heerschappen uit de rand van chanson, kleinkunst, rock en pop, stappen samen in een groep en noemen die - uiteraard geheel tongue in cheek - zakformaat xl. Zijn Wigbert, Kris de Bruyne en Patrick Riguelle enorme zakken? Of gewoon een contradictio in terminis?
Een eerste teken van leven gaven ze met de single "Het Leven is Kut". Ook al een statement als een klok in deze voorspoedige tijden. In het lied blijkt het hier te gaan om de levensvisie van een duif en in de volgende song luidt het dan ook met dezelfde overtuiging "das leben ist so schön, so schön, vindt je 't raar. la vie c'est magnifique, Monique, 't is toch waar".
Dit maar om te zeggen dat "n° 1" een beetje rammelt. Niet zozeer op het vlak van de muzikale uitvoering : daarvoor zorgt het talent van de heren zelfs al freewheelend voor straffer materiaal dan de concurrentie, en beschikken ze over de gepaste gitaar voor elke gelegenheid. Ook de songs zitten redelijk goed, en "Nooit meer voor altijd", "mooie Stephanie", "Al wat ik wil zijn", en vooral het bloedmooie "Goede vaart" zitten zelfs verduiveld knap in elkaar. Aan de teksten daarintegen werd precies minder zorg besteed zodat ze - zingend over de liefde, uiteraard - soms dicht in de buurt van niveau K3 belanden. Neen, het woord dat mij bij het beluisteren van deze cd nog het vaakst binnenschoot is "degelijk". Een woord dat zij, geloof ik, net zo hard haten als mij.
Misschien is Zakformaat XL, de plaatopname, iets te vroeg gekomen en had samenwerking meer vonken opgeleverd na een paar maanden touren (de Roland-Wannes van de Velde aanpak)? Check ze dus vooral uit als ze in uw buurt passeren.
En wie de muziek van Wigbert, Kris de Bruyne en Patrick Riguelle afzonderlijk kent, weet wat voor soort kaliber hij hiermee in huis haalt, en een kat in een grote zak is dat alleszins niet.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- Dirk Steenhaut in Metro (de Morgen): "drie sleutelfiguren uit de Vlaamse folkrock ... maar ironisch genoeg is het geheel hier minder sterk dan de som van de delen. De liedjes zijn lichtvoetig, maar verre van onaardig ..."
- Tim Coene in Stage : "Niets dan lof voor deze cd op het gebied van spontaniteit en vakmanschap, een aanrader dus voor de liefhebbers van het genre. ... "Number one" is eeen prima album geworden dat 'pur sang' muziekliefhebbers zeker zal aanspreken".
- kkunst : "Wie n van de beste Vlaamse chanson-CD's wil horen moet zeker naar de winkel hollen en deze CD kopen, meer nog hij moet dit programma zeker live gaan bekijken. Drie goede muzikanten, arrangeurs en tekstschrijvers hebben hun krachten verenigd en dit mooi programma samengesteld ... wij wachten op meer."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 6 april 2000, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Directe Link
Azur
---
0
---
Proxis
711
0
711 Bef.

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Meer info :

- platenfirma : Arcade / CNR Music
- Boekingen en Management : Garifuna (tel: 014/853703 - mail :garifuna@village.uunet.be)
- de samenstellende delen van Zakformaat XL kan je verspreid over deze site ook in indivuele dosissen terugvinden : Wigbert, Kris de Bruyne, Patrick Riguelle (die laatste wat moeilijker, verspreid als zijn carrière is over bvb. Kadril, The Serious Offenders, De Laatste Show, Spelers & Drinkers, Riguelle & Hautekiet ...)

 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

   

Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn / Uw mening
Deze cd in de pers
Meer Zakformaat XL
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up