Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | Z | Zita Swoon        
           
 

CD VAN DE WEEK (April 2000) :

"PLAGE TATTOO/CIRCUMSTANCES" MUSIC BY ZITA SWOON
(2000, WEA, 8573 82117 2)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Up to the moon (daytime)
2. Circumstances
3. Stay with us
4. Spider grinder
5. Into his arms
6. Hungry
7. For blood effects in his mouth
8. Learn to dance with her
9. Drop
10. People can't stand the truth
11. I am a lover
12. The washing
13. Little Marie
14. No midi
15. Up to the moon

Tekst en Muziek : Bjorn Eriksson, Stef Kamil Carlens, Aarich Jespers
Produced by Stef Kamil Carlens & Aarich Jespers
Recorded at home

Muzikanten :
- Bjorn Eriksson
- Stef Kamil Carlens
- Aarich Jespers
met
- Tom Pintens
- Roel van Camp
- Tamayo Ocano
- Marie Roofthooft
- Georgio Chitschenko
- Stephan Duncan
- Eva Van Riet
- Rudy Trouvé

Artwork : Aarich Jespers & Tom Hautekiet.
Photographs : Bache Jespers

 

Mijn Mening

Moderne dans, het gaapt als een ongetwijfeld onvergeeflijk groot gat in mijn cultuur. De laatste dansvoorstelling dateert dan ook al van ergens in 1989 of zo. Zelfs het feit dat een groot deel van Zita Swoon samen met Les Compagnie C de la B het danstoneel "Plage Tattoo / Circumstances" had opgezet, en dit spektakel in Genk (voor mijn deur) gepasseerd is, heeft daarin geen verandering kunnen brengen.
Een muzikale erfenis van deze voorstelling (iets wat mij al meer kan interesseren) heeft nu zijn weg gevonden naar een cd, waarvan het oorspronkelijk de bedoeling was hem enkel in de foyer van de voorstellingen te gaan verkopen. Het is gissen of het een gemiste deadline, druk van de platenfirma, of een geloof in de kracht van het geleverde werk is dat uiteindelijk deed beslissen om de cd toch via het gewone circuit uit te brengen.
Een bestseller zal de cd "Plage Tattoo/Circumstances" wel niet worden, daarvoor is het gebodene te fragmentair, te hermetisch, te verknipt. Muzikaal valt de cd nog het best te omschrijven als "The Sound Hobbyist" (het extra cd'tje dat bij ZS's vorige "reguliere" cd zat in de eerste oplage) meets "The Sylvie & Babs High Thigh Companion With Tittillating Orchestrations by the Murray Fontana Orchestra" (Nurse with Wound, LAYLAH Records 15). Cut-ups, Steven Hawking stemmetjes, een cursus Engels-Italiaans, een techno-sequentie, een gesprek tijdens het parkeren van de auto, een Japanse in barensnood, tv-kanalen, industriële percussie ... en daartussen af en toe een flard pedal-steel gitaar, een walsje, een riedel, een riff. Dat uit een dergelijk collage toch iets moois kan groeien bewijst de track "Into His Arms", het mooiste moment op de cd. Ook knap : het door spannende percussie gedreven "I am A Lover", het einde van "Circumstances", een stukje van "The Washing" en "Hunger", het frêle "Little Marie".
Het vraagt wat gewenning, wint aan kracht met de tijd, maar laat zich toch nooit helemaal doorgronden of ontdoen van de vraag "waarom?". Het is dan ook zonder twijfel van alle Zita Swoon cd's tot nu toe degene die me emotioneel het minst geraakt heeft. Daarnaast is dit natuurlijk een must voor Stef-fanaten, een memento voor degenen die de voorstelling gezien hebben, en een "aardige" zoethouder tot de volgende full-line-up Zita Swoon CD.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- la in Humo "Plage Tattoo is niet de ware opvolger van het uitstekende "I Paint Pictures on a Wedding Dress", maar bevat niettemin prima stuff".
- dp in Uptomusic "De vijftien tracks staan bol van het abstract minimalisme en snoepen van onnoemelijk veel muziekwalletjes. Op het ene moment hoor je ritmische percussie en een wals, op het andere zwevende gitaarpluksels en schreeuwerige vocalen. ... Wie geduld heeft en wil openstaan voor deze gedurfde kakofonie, ontdekt heus wel enkele aardige klankfragmenten. (dp)

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 2 april 2000, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Directe Link
Azur
657
0
657 Bef.
Proxis
684
0
684 Bef.
Proxis

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Meer info :

- Zeer binnenkort : www.zitaswoon.com
- Zita Swoon bio in het Belgisch pop & rock archief
- Presentatie van het stuk bij Frans Brood Producties
- Andere Zita Swoon besprekingen : "Disco Adventures", "Life=A Sexy Sanctuary"

 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

   

Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn / Uw mening
Deze cd in de pers
Meer Zita Swoon
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up