The Belgian Pop & Rock Archives ... Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-reviews | L |Laïs        
           
 

Buy this album at ProxisCD OF THE WEEK (April 2001) :

Laïs - Dorothea
2000 - Virgin - 7243 8506572 9

Songs (Click the -icons for some small realaudio-samples)

cover, sleeve1. Doran
2. Belle
3. (houd uw) Kanneke
4. Benedetta
5. Tina Vieri
6. Le renard et la belette
7. Les douze mois
8. De valse zeeman
9. Marider
10. Comme au sein de la nuit
11. Dorothea
12. Klaas
13. De wanhoop (bonus track)
bonus-cd (limited)
1. Dorothea (Single Version)
2. Dorothea Remix by Buscemi
3. Le Grant Vent (with gabriel yacoub)
4. Marider live at the Bourla

Songs :
Laïs, trad, eidel-galeazzi, hedningarna-kurki, mari e rosa di peira

Musicians
- Jorunn Bauweraerts (vocals)
- Annelies Brosens (vocals)
- Nathalie Delcroix (vocals)
- Ronny Reuman (drums & percussion)
- Bart Denolf (bass)
- Hans Quaghebeur (hurdy-gurdy, accordion, fijfer)
- Fritz Sundermann (guitars, charango, harmonium, bass, mandocello)
Guests:
- Michel Seba (percussion)
- François Verrue (bass)
- Bart De Cock (nyckelharpa)
- Ludo van Deau (vocals)

Recorded at Motormusic (Koningshooikt)
Produced by Laïs & Fritz Sundermann

Photo's : Kris Goubert
Design : Turtle Industries

 

My opinion (not translated yet, sorry)

Mijn allereerste cd-bespreking op deze site ooit ging over de debuut-cd van Laïs. En die bespreking beëindigde ik met de woorden: "Al bij al dus wel een geslaagd debuut, maar of het veel popliefhebbers naar het folk-kamp zal weten over te halen ?". Ruim 2 jaar later, 50.000 verkochte exemplaren van de CD en een doortocht op Werchter (dit jaar opnieuw, en daarbij ook nog eens het hoofdpodium van Marktrock, Dranouter ...) verder, zal het u misschien verbazen, maar blijf ik daarbij: Laïs heeft een (onverhoopt) groot publiek voor zich weten te winnen (en zal er met deze cd zeker in slagen het grootste deel ervan vast te houden), maar voor een boom in de folkmuziek heeft het niet gezorgd. Wel hebben de majors geld geroken, en werd vorig jaar ieder die een vedel of doedelzak durfde te bespelen een contract onder de baard geschoven. Veel verder reikt de "boom" echter niet. Een Laïs-effect van 7 op de schaal van Richter voor de inlandse pop dus, maar een folk-effect van hoogstens 2 of 3.
Op Dorothea wordt het recept dat op de debuutcd stond verder uitgewerkt, maar wel beter en onderhoudender. Dorothea is een CD die kan opgelegd worden in een waaier van omstandigheden. De Kadril-begeleiding van hun doorbraak-lied "t smidje" werd nu ingeruild voor een eigen begeleidingsgroep onder leiding van Fritz Sunderman. Een verstandige beslissing, want dit is een pad dat duidelijk nog meer wegen voor de groep opent (zonder er op deze cd al veel van in te slaan).
Niet alles wat blinkt op "Dorothea" is goud, en het minst de wat geaffecteerde tracks als "Les Douze Mois" (wel mooie finale), "Doran" (wel mooi begin) en "Benedetta". Hoogtepunten zijn het naar een climax groeiende Tina Vieri, (houd uw) Kanneke (een poging tot tweede Smidje), titeltrack "Dorothea" en het vrolijke "Le renard et la belette".
Deze keer besluit ik dus met: Laïs heeft met Dorothea veel van het goeie dat er over de groep al gezegd is bevestigd. Met klem, en nadruk. Wel leverde ze in op elementen als "verbazing" en "verrassing". Hopelijk kan daar op een volgend product opnieuw voor worden gezorgd. Als het dan blijft klikken tussen de meisjes onderling, en ze niet te veel van hun spontanëiteit inruilen voor professionalisme, staat er niks nog in de weg van een een schone carrière. Ze hebben tenslotte de zegen van Folkworld, én van Humo. Van Knack, én van P-Magezine. Van Dranouter én van Werchter. En van uw ondergetekende.

And your opinion?
Did I get it all wrong, or was I spot-on ? Do you want to share your opinion about this cd ? Send it in, and I'll put it up here !

Your name:
Your e-mail:
Your opinion:

 

This Album in the Press

- Dirk Fryns in Stage : "Laïs biedt met Dorothea een boeiende trip die zonder problemen even halt houdt in de Middeleeuwen maar even later zonder gêne het jaar 2000 binnenstapt. Dorothea biedt dan ook een veelzijdig muzikaal palet dat met oog en oor voor detal werd "geschilderd"".
- Thierry Coljon in Le Soir : "Ce qui est chouette avec ces demoiselles de Laïs, c'est qu'elles parviennent à faire avec la langue flamande, d'hier et d'aujourd'hui, ce que William Dunker réussit avec le wallon. En un mot comme en cent : à le faire sonner de telle sorte qu'on oublie qu'il s'agit d'un patois pas vraiment fait pour la musique moderne. ... Voilà nos filles prêtes à conquérir le monde avec des polyphonies traditionnelles qui ont tout pour plaire..."
- Peter van Dijck in Focus (Knack) : "De cover Tina Vieri bewijst hoe de stijl van Laïs, een mengeling van rauw en engelachtig, door Hedningarna is aangestoken. Op het niveau van deze Zweeds-Finse groep staan de meisjes nog niet, maar Dorothea is wel een stap vooruit"
- Harry de Bock voor Kkunst : " ... Met "Dorothea" mikken Laïs en Virgin op de internationale markt. De CD klinkt ook internationaler. Het is een swingende CD die de zangeressen, zonder dat ze hun folkroots moeten verraden, toch op alle podia kan brengen. ... Toch is de scherpe bocht die velen hadden verwacht, uitgebleven. Laïs is Laïs gebleven. Al is de groep duidelijk volwassener geworden ... "
- R.D. in Het Belang van Limburg : "Op deze plaat hoort u opnieuw mooie samenzang en aanstekelijke violen ondersteund door een hedendaags ritme. De Franstalige nummers klinken eerlijk gezegd beter dan de Vlaamse. Omdat Laïs met een raar accent zingt in de eigen taal en omdat zinnen als 'Holen, koplen, zwanenmeiden, Doran, ze kazzlen, fazzlen, goedgezinden' nu eenmaal erg moeilijk bekken aan het begin van de 21ste eeuw."

Did you see a good (or bad) review of this album ? Tell me about it !

 

Where to buy this CD ?

You can order this CD from a number of locations (prices researched on April 2nd, 2001, but nothing guarantees they still are the same when you read this).

Shop
Price of the CD
Shipping + other expenses
Total
Direct Link
Frontstage
899
0
899 Bef.
Frontstage
Azur
571
80
651Bef.
Azur
Proxis
781
0
781 Bef.
Proxis
Atrecordings
--
3$
--
Netbeat
--
2,77 euro
--

The lowest price is in yellow, the highest in red. This price comparison doesn't take things into account like deduction of shipping expenses when ordering more than 1 cd, bonus points, differences in guarantees ... Shipping prices are those for customers in Belgium.

Have you seen this record elsewhere on the net, do you own an online-CD-shop with Belgian products in it, or if there's something wrong with my calculations : let me know.

 

More about this group :

- The one and only official site is www.lais.be
- bio ofLaïs in the Belgian Pop & Rock Achives
- Booking 'em : Toutpartout
- management : Bieke Purnelle (bieke.purnelle@advalvas.be)
 

 

Other recent CD's
Do you want to announce your record here? It's easy (and free) ! Click here for the conditions.

 

 

   

Content + Audio
My / Your opinion
Press reviews

More about Laïs
Where to buy ?

More Album reviews

Deze pagina in het Nederlands

The best place to buy Belgian CD's is Proxis.com - the biggest internet cd-shop from Belgium

Site
Homepage

Alphabetically
Chronologically
By Genre
At Random
Most Popular

PopNews
Belpoptop
Charts
Interviews
MP3
Forum

Help
Links&sources
Statistics
What's New?

Search for:
in
 
           
 

Dirk Houbrechts stopped working at The Belgian Pop & Rock Archives (you can read his personal statement here). The website is now entrusted to the Flanders Music Centre (www.muziekcentrum.be). Contact: webmaster@muziekcentrum.be.

Watch it : This site pays royalties, and was built and maintained in accordance with the terms and conditions negotiated with SABAM, the Belgian society of copyright-holders. Consultation of this site is free, but this exludes downloading, reproducing or public performance of any part of this site. Please do not copy. Link!

Last update to this site : March 2002.

    ^ up