The Belgian Pop & Rock Archives ... Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-reviews |S |Sunzoo Manley        
           
 

Buy this album at ProxisCD OF THE WEEK (August 2001) :

Sunzoo Manley
"To All Our Escapes"
2001, Metthod/Double T Music/ Epic, DTM501825

Songs (Click the -icons for some small realaudio-samples)

cover, sleeve1. Amid the breakers
2. You never failed me yet
3. Indulgence is such a simple thing
4. A jazzkatz funeral
5. love is a dog from hell
6. to all our escapes
7. a junky's christmas
8. homicide is human
9. taxidriver

Songs : Piet Goddaer & Frank Deruytter

Musicians:
- Piet Goddaer : keys & decks
- Stéphane Galland : drums
- Frank Deruytter : tenor sax, clarinet

Production : Piet Goddaer
Recorded at BSB Studio's (Brussels)

Artwork : Piet Goddaer & Wim Dewilde

Sunzoo Manley is the exclusive trademark of Man On Roof.

 

My opinion

Sunzoo Manley dook als naam voor het eerst op een single van LaTchak - een project van Front 242's ..., en er was geen doorgewinterde muziekquiz'er nodig om in de vocalen van die track de herkenbare stem van Piet Goddaer te herkennen. Deze Piet Goddaer - uiteraard het best gekend van het van (zijn) talent krom staande Ozark Henry - heeft nu deze "schuilnaam" gebruikt als naam voor een nieuw project. In Sunzoo Manley is hij aan het musiceren gegaan met saxofonist Frank Deruytter (o.m. Wizards of Ooze), en drummer Stéphane Galland (AKA Moon).
Slechts op één track worden er vocalen gebruikt, en dan nog spaarzaam: dit maar om te zeggen dat Sunzoo Manley allerminst een doorslag van Piet Goddaer's andere projecten als Word of Ozark Henry is. Neen, dit is instrumentale muziek, met een sax die vrij de ruimte krijgt om alle kanten uit te waaieren, bovenop een mix van stuwende of tegenwringende ritmes en nerveuze keyboards & loops. Het resultaat ademt dezelfde kwaliteit en sfeer van bijvoorbeeld St-Germain (om maar de bekendste te nemen, zonder daarmee te impliceren dat Sunzoo Manley eenzelfde hitpotentieel heeft). Dit is muziek waarop het heerlijk wegdromen is, maar die toch een drive en spanning bezit die je voortdurend bij de les houdt. Slecht een enkele keer verzandt het in notendiarree (het einde van "to all our escapes") of wilde impro ("a junky's christmas"). Hoogtepunt is wat mij betreft "homicide is human" waarop negen heerlijke minuten lang bijzonder straf gesoleerd wordt bovenop een wel heel erg coole baslijn en inventieve ritmetrack. Klasse!
Mogelijk is Sunzoo Manley iets te veel "musician's music" om een breed publiek aan te spreken, maar ik heb er alvast bijzonder veel plezier aan beleefd, en hoop van u hetzelfde. Uiteraard ben ik in blijde verwachting van de nieuwe Ozark Henry (september-oktober 2001?), maar ook dit vraagt om een vervolg ...

And your opinion?
Did I get it all wrong, or was I spot-on ? Do you want to share your opinion about this cd ? Send it in ...

Your name:
Your e-mail:
Your opinion:

 

This Album in the Press

- Cucamonga : "Eigenwijze muziek van nu is het, met echo's van jazz, techno, drum'n'bass, hiphop en nog veel meer. Toetsenman Piet Goddaer is een kritische fan van John Zorn en is wel te horen met bokkesprongetjes ala Naked City. Maar de muziek van Sunzoo manley is ook verwant aan de grootstads-jazzfunk van Steve Coleman of de hiphopjazz van Greetings From Mercury".
- The Ticket : "Zoals de hoesfoto, die de genoegens van het verbodene en de opwinding van het heimelijke in herinnering roept, getuigt de plaat van een gezonde experimenteerdrift. ... De groepsnaam klinkt als een zwoele orgie, net als de muziek. Die is broeierig en geladen, maar nergens overladen. Deze ontstellend ruimdenkende plaat, waarin de muzikanten rondwandelen alsof ze er wonen, is de meest fantasierijke Belgische release in jaren. Een instant klassieker. "
- Thierry Coljon in Le Soir : "Voilà un disque expérimental qui a le mérite d'exister, surtout sur la filiale belge d'une major. Ce premier album de Sunzoo Manley ouvre de nouvelles portes d'une maison déjà habitée par Steve Coleman mais ce n'est pas la place qui manque..."
- Peter de Lobel in Rif-Raf (ned. editie) : "Samen met drummer Stéphane Galland en de sax van Frank Deruytter heeft Piet Goddaer in minder dan 12 dagen een pareltje ineen gestoken. ... Proper!"
- Vpb in Zipp (de Standaard) : " ... Dit is een triomf van de spontaniteit. Noem het jazz, maar veel liever nog muziek. Goddaers gebruik van drum'n'bass en dub herken je meteen, en in Deruytters spel kunnen kenners zowel Coltrane als Zorn vermoeden. Maar hier wordt vooral aan alle emoties vrij baan gegeven, verheft energie zich tot een haast spiritueel niveau, zonder dat ook maar iets doordacht lijkt. De machines van Goddaer omarmen de sax van Deruytter alsof het een lang gezochte jeugdliefde is, die buiten de tijd staat."

Did you see a good (or bad) review of this album ? Tell me about it !

 

Where to buy this CD ?

You can order this CD from a number of locations (prices researched on August 4, 2001, but nothing guarantees they still are the same when you read this).

Shop
Price of the CD
Shipping + other expenses
Total
Direct Link
Frontstage
779
0
779 Bef.
Frontstage
Azur
866
20
866 Bef.
Azur
Proxis
792
0
792 Bef.
Proxis
Atrecordings
--
3$
--
Netbeat
--
2,77 euro
--

The lowest price is in yellow, the highest in red. This price comparison doesn't take things into account like deduction of shipping expenses when ordering more than 1 cd, bonus points, differences in guarantees ... Shipping prices are those for customers in Belgium.

Have you seen this record elsewhere on the net, do you own an online-CD-shop with Belgian products in it, or if there's something wrong with my calculations : let me know.

 

More about Sunzoo Manley:

- Site : Sunzoomanley.com
- Sunzoo Manley interviewed by the Radio1 show Cucamonga
- More about Ozark Henry in The Belgian Pop & Rock Archives

Other recent CD's
Do you want to announce your record here? It's easy (and free) ! Click here for the conditions.

 

 

   

Content + Audio
My / Your opinion
Press reviews

More about Sunzoo Manley
Where to buy ?

More Album reviews

Deze pagina in het Nederlands

The best place to buy Belgian CD's is Proxis.com - the biggest internet cd-shop from Belgium

Site
Homepage

Alphabetically
Chronologically
By Genre
At Random
Most Popular

PopNews
Belpoptop
Charts
Interviews
MP3
Forum

Help
Links&sources
Statistics
What's New?

Search for:
in
 
           
 

Dirk Houbrechts stopped working at The Belgian Pop & Rock Archives (you can read his personal statement here). The website is now entrusted to the Flanders Music Centre (www.muziekcentrum.be). Contact: webmaster@muziekcentrum.be.

Watch it : This site pays royalties, and was built and maintained in accordance with the terms and conditions negotiated with SABAM, the Belgian society of copyright-holders. Consultation of this site is free, but this exludes downloading, reproducing or public performance of any part of this site. Please do not copy. Link!

Last update to this site : March 2002.

    ^ up