Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | A | Ambrozijn        
           
 

AMBROZIJN

De bio van Ambrozijn kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/ambrozijn

Een van de interessante nieuwe folkgroepen die in Vlaanderen aan het einde van de jaren negentig opdoken. Voor deze groep is tradionele muziek echter niet het doel, maar een uitgangspunt.

 
Songs
 
Te beluisteren op www.muziekcentrum.be/ambrozijn:

"de vier weverkens"
1 min 14 sec. - 146 Kb.
song : trad. arr. Ambrozijn
Productie : Gabriel Yacoub
Jaar : 1998
Record co. : Alea/Wild Boar

"Naradie"
56 sec. - 110 Kb.
song : Tom Theuns
Productie : Ambrozijn & Jo Francken
Jaar : 2000
Record co. : Virgin

 
   

Een van de interessante nieuwe folkgroepen die in Vlaanderen aan het einde van de jaren negentig opdoken. Voor deze groep is tradionele muziek echter niet het doel, maar een uitgangspunt.

Ambrozijn (een groep genoemd naar de godendrank uit het oude Griekenland) is een van de groepen van Wouter Van Den Abeele, een veelzijdige violinist die de aanstichter is van onder meer Olla Vogola en Trio Viool, en meespeelde of componeerde voor Think Of One, De Vieze Gasten, Jaune Toujours, Horn, Ashbury Faith .... Samen met Tom Theunis stichtte hij de groep in Gent in 1996 : "Ik ontmoette Tom in het Gentse studentencafé De Hemel, waar regelmatig jamsessies plaatsvonden. Hij introduceerde me in de Antwerpse muziekscene, die toen een creatieve piek beleefde. Het was een echt kruitvat met voortdurende kruisbestuivingen. Later gingen sommigen de elektrische toer op met groepen als dEUS en Die Anarchistische Abendunterhaltung. Anderen kozen voor een meer akoestische richting, zoals wij, met Ambrozijn en nu ook Olla Vogala."

De bezetting wisselde aanvankelijk enkele malen (uiteindelijk gitaar, diatonische accordeon of doedelzak, viool en harmonische zang), maar de vier muzikanten die ten tijde van de debuut-cd op Wild Boar (het label van Philippe Libbrecht van Kadril) meespeelden waren alle hooggeschoolde en virtuoze muzikanten. Geproduceerd door Gabriel Yacoub (o.m. Malicorne) werd op de cd gepoogd een hedendaagse en avontuurlijke invulling te geven aan traditionele melodieën en songs, zoals bijvoorbeeld op de vlaamse traditional "de vier weverkens", en een ontmoeting tot stand te brengen tussen folk, jazz en wereldmuziek.

Eigenaardig voor het folk-wereldje is ook dat Ambrozijn zowel in het Frans als in het Nederlands zingt, en uitgesproken "multiculturele" invloeden binnen de muziek toelaat. "Onze muziek is internationaal. Een prachtige folk-workshop in Neufchateau brengt Noord en Zuid samen. Met de oude folkies in de Vlaamse en Waalse "scenes" ligt dat wat anders, maar de jonge generaties komen meer en meer tesamen".

 

De persreactie op de cd was uitgesproken positief. Zo schreef Peter Van Dyck bijvoorbeeld in Weekend Knack : "We mogen heel trots zijn op het verse bloed dat tegenwoordig door eigentijdse Vlaamse groepen in het rimpelige folklijf wordt gepompt. De jongens van Ambrozijn nemen hetzelfde, in de traditie gewortelde vertrekpunt als de meisjes van Laïs, maar gaan nog veel verder in hun vernieuwingsdrang. Ze experimenteren met ritmes en betokkelen alles waar fraaie klanken uit kunnen komen: van Marokkaanse percussie-instrumenten tot een speelgoedvliegtuig." Daar waar de meisjesfolkgroep Laïs het met hun gelijktijdig verschenen cd met een gelijkaardige uitgangspunt tot een gouden cd schopte, hield Ambrozijn er met zijn iets moeilijkere benadering een eervolle vermelding aan over.

Samen met de andere veelbelovende Laïs en Fluxus (meer "dans"-gericht) en de zonen van Koen de Cauter (flamenco) werden er een reeks concerten en een cd als "Bouquet Garni" afgewerkt. De meeste leden van Ambrozijn zijn bovendien ook actief in andere (al dan niet folk-) groepen, en bijna allemaal spelen ze mee in de "folk big band" Olla Vogola.
Wouter Vandenabeele blijkt echter toch niet echt opgetogen over het folketiket: "Die zogenaamde folkrevival wil ik toch sterk relativeren. Hier in Vlaanderen is er al bij al vrij weinig overgebleven van de volksmuziek. Zeker als je het vergelijkt met Ierland of Frankrijk, waar de traditionele folk nog echt leeft. Hier hebben groepen als ‘t Kliekske hun verdienste, maar het blijft toch vooral bij museummuziek die jongeren niet echt aanspreekt. Ikzelf ben gaan zoeken naar mijn "roots", maar veel leverde dat niet op. De groep die mij nog het meeste aansprak was Rum, maar die werd al in de jaren zeventig opgedoekt. Met Ambrozijn worden wij trouwens wel eens met Rum vergeleken. Folk is voor mij eigenlijk een heel breed begrip waarin ik vooral de grensgebieden wil aftasten." (citaat uit De Morgen).

 

In 1999 tekende de groep een contract bij major Virgin en trok in november de studio in om een tweede cd op te gaan nemen.

A first release after their step towards major Virgin is Ambozijn's "Naradie". The record firm markets it as "acoustic music" instead of folk, but the cd still contains a number of reworked traditionals and self-written songs with lyrics from medieval songs. The band could well become what El Fish is to the blues-scene, by giving the scene new life and fresh ideas, while not accepting its traditions as the same time. As Wim Claeys said to "De Standaard" : "Our first album could be situated as Flemish Folk. But this one can't. We all have found our places within the group : Wouter's jazz and Irish music, my Scandinavian and Flemish roots, Tom's love for music from Britany, and Ludo's music from the Mediterranean. Ambrozijn, that is Flanders on a trip trough Northern & Southern Europe".

Leden :
- Wouter Vandenabeele: viool en vedel
- Tom Theunis: akoestische gitaar, sitar, banjo ...
- Wim Claeys: diatonische accordeon en doedelzak
- Ludo Van Deau: zang

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Ambrozijn (Alea/Wild Boar Music, 1998)
- Naradie (Virgin, 2000)

Websites :
- Officiële site van de groep
- Ambrozijn op de "New Folk"-site
- Bespreking debuut-cd in Rootsworld
- mijn bespreking van "Naradie"

Forum :
- Lees de berichten over Ambrozijn
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Ambrozijn toe

 

   


Ambrozijn
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up