Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | A | Die Anarchistische Abendunterhaltung        
           
 

DAAU
DIE ANARCHISTISCHE ABENDUNTERHALTUNG

De bio van DAAU kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/DAAU

Nieuw: D.A.A.U. "Life Transmission"
Een van dé Belgische albums van 2001 is -zeker volgens mij- de derde CD van de Anarchisten. Met een live reputatie die altijd maar groeit wisten ze hun avontuurlijke en speelse aard nu ook op CD goed te vatten.
>>> Koop deze CD bij Proxis <<<
>>> 794 Bfr - 19,69 Euro - 17.39 $ (op 10 okt. 2001) <<<

Wreed origineel groepke uit Antwerpen dat folk, klassieke instrumenten en de opwinding van rock weet te combineren. Hun doel: de schotten tussen klassieke en popmuziek neerhalen.

 
Songs
 
Te beluisteren op www.muziekcentrum.be/daau:

Uit de debuut-cd

"Drieslagstelsel I"
24,7 sec. - 49 Kb.

"Drieslagstelsel III"
24,9 sec. - 49 Kb.
songs : DAAU
Jaar : 1995
Rec.co. : Jack & Johnny

Uit "We need new Animals"

"Waltz Delire"
song : DAAU
56,4 sec - 111 Kb.

"Broken"
song : DAAU + An Pierlé
59 sec. - 116 Kb.

"Hot Shades (my Medina)"
song : DAAU
1 min. 6 sec. - 130 Kb.

"Dip 'n Dodge"
song : Angélique Willkie
1 min 11 sec. - 140 Kb.
produced : Phil Evans + DAAU
Jaar : 1998
Rec.co. : Sony

 
   

"Die Anarchistische Abendunterhaltung!" gaan door het leven met een Duitse naam, een citaat van de Duitse auteur Herman Hesse, uit het boek "Steppenwolf". Dit gaat als volgt:

Anarchistische abendunterhaltung!
magisches theater
eintritt nicht für jedermann
nur für verrückte
eintritt kostet den verstand

hetgeen betekent:

Anarchistisch avondvermaak!
magisch theater
toegang niet voor iedereen
enkel voor gekken
de toegansprijs is je verstand

De groep bestaat uit een kwartet Antwerpse, klassiek geschoolde muzikanten. Hun muziek is een instrumentale mix van Oost-Europese folk, pop, klezmer, klassiek en jazz met hopen energie, zeker op het podium. Niet verwonderlijk dan ook dat ze al werden vergeleken met een zeer brede waaier aan groepen en zowel werden gekarakteriseerd als pop, jazz en klassiek. Zelf zeiden ze eens : "We zijn klassiek ontspoord en spelen met een rockintentie".

De groepsleden vonden elkaar in 1993 en een jaar later deden ze voor het eerst mee aan wedstrijden en wonnen de prijs voor "beste muzikaliteit" op het straatmuziekfestival in Balen. Ze gingen ook naar Avignon in Frankrijk en wonnen de eerste prijs op een wedstrijd uitgeschreven door "Jeugd en Muziek".

 

Een jaar later brachten ze hun (ongetitelde) debuutalbum uit (Jack & Johnny Recording, later gedistribueerd door Columbia). Het staat vol met "Drieslagstelsels".

De voornaamste atout van de groep lag wel nog op het podium : brekende snaren en zweetdruppels op de cello. Geen twee optredens zijn hetzelfde. "Net als je denkt dat alle coherentie verloren is en ze maar wat aan het improviseren zijn, verrassen ze met een plotselinge stilte of een stuk van dEUS of wat oude blues".

Voor het opnemen van hun tweede plaat ("We need new animals", juni 1998) gingen de heren niet over een nacht ijs. Er deden zich ook nogal wat veranderingen voor : de groep werd getekend door Sony (Classical), er werd voor het eerst gewerkt met zangeressen (An Pierlé op "Broken" en Angélique Willkie - ex-Zap Mama - op Dip'n Dodge), een gereputeerde producer werd aangetrokken (Phil Evans + mix door Michael Brook in de Real World studio's), er werd opgenomen in Spanje (in de kerk + de En Frente Arte studio van Ronda, een hotel dat gekocht werd door Filip Eyckmans, van hun management Musickness). Ook de naam van het gezelschap werd verkort tot DAAU (in uitspraak wel licht te verwarren met de Gentste groep Thou).

Zelf gaven ze twee jaar voor het uitbrengen van de cd (in een opvallend lelijke hoes en titel gehuld) eigenlijk al de perfecte beschrijving ervan : "We kunnen nog heel ver gaan in het doorbreken van grenzen. In het begin dachten we dat we op een kruispunt aangekomen waren: ofwel ontwikkelen we ons tot een kwartet dat supergevoelige, hoogontwikkelde akoestische muziek maakt. Ofwel laten we ons nog meer beïnvloeden door de muziek waar we elke dag naar luisteren: rock, rap en dance. We hebben even getwijfeld, maar uiteindelijk besloten we dat we ons niet willen beperken. We gaan beide paden blijven bewandelen. We hebben gekozen om niet te kiezen en er is nu geen weg meer terug." Op de tweede cd zijn de muzikale invloeden dan ook gevarieerder dan ooit : reggae, flamenco, arabische muziek, loops, electronica, jazz ... doen hun intrede in het al eerder gekende mengsel.

De groep is tenslotte ook een zeer actief lid van de zogenaamde "Antwerpse scene" : ze speelde een nummer op de tweede release van dEUS' 'SUdS & SOdA', de groepsleden kan je ook horen op de plaat "Juggernaut" van Think of One, Cinérex vroeg de groep om de muziek in te spelen voor hun debuut "Exit all Areas part 2", ze begeleiden de lieftallige An Pierlé en haar zitbal ....

 

Nadat ze tot de conclusie waren gekomen dat het vorige album "We Need New Animals" niet echt de richting was die de groep uitwilde, veranderden de Anarchisten opnieuw van koers voor hun derde CD: op "Life Transmission" werd elke track een avontuur op zichzelf, met als gemene deler dat de instrumentale muziek nu meestal ondersteund werd met beats en percussie en vaak een "dub feel" krreeg. Nog een nieuwigheid op dit album en de tour erna was dat Adrian Lenski, nóg een broer, ook mee kwam doen op piano.
Een maand voor de release in april kwam het dansbare "Voodoo Sim" uit als promo, en deze track stond ook op de B-kant van de eerste echte single uit het album "Mary Go Round", een cachy deun met een rap door Ya Kid K (ooit met Technotronic & Hi Tek 3). De andere gezongen track, "Piano Dub" gezongen door ex-Zap Mama Angélique Willkie, kreeg ook een single release, zij het in het niet erg voor de hand liggende "oembwaweebhoewadijabedabetundee mix", van de hand van hun producer/technicus Phil Evans.

Leden :
- Buni Lenski (viool - Neckholzdose)
- Simon Lenski (cello - Dikholzkörper)
- Roel van Camp (accordeon - Ziehsack)
- Han Stubbe (klarinet - Holzspritztöte).
- Adrian Lenski (piano)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Die Anarchistische Abendunterhaltung (Jack & Johnny Recording / Columbia, 1995)
- We need new animals (Sony, 1998)
- Life Transmission (Sony, 2001)

Websites :
- officiële website van de groep bij Sony Belgium
- mijn bespreking van "Life Transmission"
- Interview met Simon en Roel n.a.v. "We Need New Animals".
- DAAU bij Ultra Magazine.
- foto's van DAAU op het Nandrin Festival 1998.
- Video interview met Buni Lenski bij Canal Plus, of bij KingKong
- Hanno Bunjes onderhoudt de meest informatieve fansite
- Voorstelling van Life Transmission bij Radio1's Cucamonga
- Adrian Lenski heeft een eigen site, met o.m. een crazy DAAU-dagboek
- Elissa & Mandi Apple zijn wellicht DAAU's grootste fans.

Forum :
- Lees de berichten over Die Anarchistische AbendUnterhaltung
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over DAAU toe

 

   


D.A.A.U.
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up