Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | A | Arid        
           
 

ARID

De bio van Arid kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/Arid

Jonge en talentvolle Oost-Vlaamse emotionele rockgroep rond het vocale talent Jasper Steverlinck.

 
Songs
 
Te beluisteren op www.muziekcentrum.be/arid:

"Keepin' Up With The Jones's"
1 min 33 sec. - 182 Kb.
Jaar : 1996

from "Little Things
of Venom" (99)

"Too Late Tonight"
58 sec. - 114 Kb.

"Little Things of Venom"
1 min 16 sec. - 149 Kb.

"Believer"
1 min 7 sec. - 133 Kb.

"Dearly Departed"
57 sec. - 111 Kb.

"Me and My Melody"
1 min 5 sec. - 128 Kb.

songs : Steverlinck, Du Pré
Producer : Dave Anderson
Jaar : 1999
Record co. : Double T Music

 
   

De groep werd in 1995 gevormd, met als spilfiguren David Du Pré (gitaren) en Jasper Steverlinck (zang). Het eerste teken van leven kwam er in de Rock Rally van 1996. In deze wedstrijd voor beginnende Belgische groepjes eindigden ze in de finale, maar maakten daar geen al te beste beurt. Het juryrapport van organizerend weekblad Humo vermeldde over Arid : "Het geluid van de jaren zeventig (Led Zeppelin) en dat van de jaren negentig (Metallica) stormen in hun songs vrolijk tegen elkaar op; in het midden van die hel bevind zich een zanger met Jeff Buckley-allure. Jeugdige klasse uit Lembeke." (Hoor "Keepin' up with the Jones's", het nummer van Arid dat op de Rock Rally CD van dat jaar kwam te staan, om te horen hoe deze combinatie klonk).
De jongens zelf zeiden later of deze wedstrijd dat ze te vroeg kwam : "David speelde zijn muziek, ik zong mijn teksten, maar die twee hadden weinig gemeen met elkaar. We wilden sàmen nummers maken, alleen waren we daar nog niet aan toegekomen. Het is lullig om het achteraf te zeggen, maar : gelukkig hebben we toen niet gewonnen, want dan hadden we ons niet meer in ons kamertje kunnen verschuilen om rustig verder te oefenen en een eigen stijl te ontwikkelen".

Na deze eerste veldslagen trok de groep zich dus terug in hun repetitielokalen en begon aan een eigen repertoire te werken. Toen ze daar bijna twee jaar later terug uitkwam bleek er een en ander veranderd. Zo werd er onder andere drummer Steven Vanhavere weggehaald vanuit de groep Gorki.
En zoals Jan Theys van platenfirma Double T in Humo verhaalde: "In 1996 was ons maar één ding opgevallen : goeie zanger en een slechte groep. We hebben toen met hen gesproken, maar hebben ze uiteindelijk laten schieten. Anderhalf jaar later zei Reinhard d'Haene, de drummer van Ashbury Faith, dat hij Arid live aan het werk had gezien, dat de groep hasst niet te herkennen was en dat we ze zeker nog eens moesten gaan bekijken. We zijn toen naar een repetitie geweest en we wisten het meteen. Een week later was het contract getekend."

 

In 1998 werd dan "Little Things of Venom" opgenomen, de debuutplaat van de groep, in een productie van Dave Anderson (werkte eerder met o.m. Edwyn Collins en Fine Young Cannibals) en met gastrollen voor onder meer Piet Goddaer (zie Ozark Henry) en David Dewaele (zie Soulwax). Nog voor deze in de winkels lag zorgde deze cd al voor een internationale doorbraak van de groep in Amerika. De mastering gebeurde immerrs door Howie Weinberg in New York die de cd - met goed gevolg - liet horen aan Rachel - "die plaat is fucking magical" - Felder een van de A&R managers van Columbia. Gevolg is dat de groep nu al verzekerd is van een Amerikaanse platendeal.
In België en Nederland werd de groep voorgesteld door middel van een aantal optredens in het voorprogramma van K's Choice en miste de deal met Columbia ook haar effect niet ("Amerika valt voor onbekende Belgen" titelde Het Nieuwsblad bijvoorbeeld). De cd werd na de lancering in april '99 bijna overal op laaiend enthousiaste kritieken ontvangen, met als rode draad de Jeff Buckley & Freddie Mercury connotaties rond de stem en de emotionele uitwerking van muziek en teksten. Alvast genoeg om Arid een plaats te bezorgen op het Torhout-Werchter Festival en van de eerste single "Too Late Tonight" een hit in de Afrekening te maken.

Een doorbraak op iets grotere schaal volgde ongeveer een jaar later, via een tour in het voorprogramma van de Amerikaanse Counting Crows.

In maart 2000 leverde Arid een bijdrage aan het "Glittering 2000" project waarop Belgische groepen song uit het glamrock-tijdvak coverden, door "Killer Queen" van Queen een nieuwe beurt te geven.

GroepsLeden :
- Jasper Steverlinck (zang, gitaar)
- David Du Pré (gitaar)
- Steven Van Havere (drums)
- Filip Ros (bas)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Little Things of Venom (Double T Music, 1999)

Websites :
- Mijn bespreking van "Little Things of Venom"
- AridCentral dot com, de officiële site
- Lipstick Notes, het management van Arid en Gorki
- "Amerika valt voor onbekende belgen" (Nieuwsblad 10 maart 99)
- "Te nuchter om te zweven" (artikel 20 mei 1999)
- Flashy Arid site bij Columbia Records
- Arid nieuws vaak te vinden op de Double-T-site
- Fansites : apestaart.org, fly.to, welcome.to, clik.to en come.to Arid
- Arid bij Leidsekade Live
- Marooned, een nederlandstalige Arid mailinglist
- Haunted Castle, 3D-film with "At the close of Every day" & a Arid performance
- Tabs voor een aantal Arid-songs bij guitarfiles.be
- Teksten vind je op Waltertje's Lyrics site

Forum :
- Lees de berichten over Arid
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Arid toe

 

   


Arid
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up