Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | A | Aroma di Amore        
           
 

AROMA DI AMORE

De bio van Aroma di Amore kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/Aromadiamore

Aroma Di Amore is een groep die een handelsmerk maakte van zijn scherpe en politiek geïnspireerde teksten. In het CD-boekje bij de verzamelplaat "Radikal" uit 1994 klinkt het zo : "Aroma di Amore zijn altijd buitenbeentjes geweest, zelfs binnen de grenzen van het alternatieve rockcircuit. Hun eigenzinnige mix van rauwe gitaren, electronica, Nederlandstalige teksten en onconventionale songstructuren was te hybride voor velen. Zij echter die, zonder vooroordelen, hun oor te luisteren legden bij de muziek van de groep, ontdekten een energiek, authentiek en compromisloos gezelschap dat boven alle trends stond".

 
Songs
 
Te beluisteren op www.muziekcentrum.be/aromadiamore:

"Dobberman" (from the debut single Gorilla dans de samba)
76,9 sec. - 150 Kb.
song : Verlooy, De Boodt, Vandermeulen, Vergult
Produced : Paul Govaerts
Jaar : 1983
Record co. : Pogo Records

"Voor de dood"
79,8 sec. - 156 Kb.
song : Verlooy, De Boodt, Vergult, Vandermeulen, De Cauter
Produced : Werner Pensaert
Jaar : 1984
Record co. : PIAS

"Zonder omzien"
63,1 sec. - 124 Kb.
song : Verlooy, Vergult, Vandermeulen, De Cauter
Produced : Chris Reed
Jaar : 1986
Record co. : PIAS

"Zij is blij"(from Harde Feiten)
64,5 sec. - 126 Kb.
song : Verlooy, De Boodt, Vergult, Van Cappellen
Produced : Ludo Camberlin
Jaar : 1986
Record co. : Anything But

"Sporen van Lisa"(from the LP Koudvuur)
93,7 sec. - 183 Kb.
song : Verlooy, Vergult
Produced : Peeters & Angst
Jaar : 1987
Record co. : Anything But

 
   

De kern van de groep bestond uit Elvis Peeters, de zanger, ("die op een onimiteerbare, bezeten manier zijn bijzonder originele teksten bracht") en Fred Angst op de bas en later gitaar ("meester in zowel de hardste riffsast als verfijnde geluidstapijten"). De groep werd gevormd in 1981 toen zij Andrea Smits (Ria De Boodt) op een vrij podium in Mechelen ontmoetten.

aroma.jpg (5780 bytes)  

Ze kwamen voor het eerst in de schijnwerpers tijdens de Rock Rally van 1982. Hun minimalistische new-wave werd voor het eerst op vinyl uitgebracht met de single "Gorilla, dans de samba / Dobberman / Isabella Avondrood" uit 1983, maar het was pas met het mini-album "Koude Oorlog" uit 1984 dat de groep zijn volle potentieel toonde. De plaat werd door Télé-Moustique als volgt ontvangen : "Dit Mechels gezelschap heeft de koude oorlog als thema genomen. Het is inderdaad van een somber gevecht dat we hier moeten spreken : tegen de lichte ijdelheid van de hedendaagse producties lanceert de groep zeven ijzige raketten met mechanische ritmes, kronkelende bas, getormenteerde zang en pointillistische klavieren. En dat alles met nederlandstalige teksten die ver van grappig zijn". Ahum.

Zoals het beschreven staat in "Wit-Lof from Belgium" : "Aroma di Amore geurde aanvankelijk naar Arbeid Adelt!, maar groeide uit tot een consequent rockgezelschap dat met geëngageerde, Nederlandstalige teksten niet aan het toeval overliet. Waanzin, oorlog, cynisme en zanger Elvis Peeters op de bres in rakettendorp Florennes".

Wat later volgde de 12" "Voor de dood", een plaat die nu tot de klassiekers van de Belgische muziek kan gerekend worden. Met deze anti-oorlogs-hymne drukte ook Aroma di Amore dus zijn stempel op de Belpop van de jaren tachtig. Tijdens deze periode bracht Fred Angst, onder de naam Fred A., ook twee mini-albums uit waarvan 'Ik en mezelf' tot op de playlist van Studio Brussel geraakte. Hij legde zich ook toe op het produceren van andere groepen (bijvoorbeeld Mensen Blaffen, de solo-platen van Rudolf Hecke ...).

Uit de bio : "In die periode wordt Ada ook een graag geziene gast op Vlaamse en Nederlandse podia, niet alleen omwille van de tomeloze energie die de groep uitstraalt, maar ook door de sterk visuele inkleding van hun performance".

Na nog een mini-album ("De sfeer van grote dagen") en een 12" ("Zonder omzien"), brengen ze in 1986 hun eerste echte langspeelplaat uit   : "Harde feiten" (hard facts) in 1986. Tussendoor nemen Peeters en Angst Sandra Kim en het Eurosongfestival nog op de korrel als "Bange Konijnen".

In 1987 krimpt de groep in tot een trio (Peeters, Angst & Wout Dockx op bas), en brengen de meer extreme tweede plaat "Koudvuur" uit. "Ondanks het feit dat Ada 'Koudvuur' als haar meest consistente plaat beschouwt, neemt de belangstelling van media af en laat de platenfirma de groep vallen. De groep stopt eind 1987, maar haar reputatie blijft groeien en haar invloed leeft verder."

Peeters & Angst gaan verder met een muziektheatershow en blijven touren in de lage landen.

In 1993 brengt platenfirma Antler "Radikal", een compilatie en overzicht van de carrière van AdA. Om het relatieve succes van dit album te vieren gaan ze ook op een zeer goed onthaalde tournee door Vlaanderen. Een conflict tussen Fred Angst en Elvis Peeters leidt evenwel een jaar later tot een definitieve breuk.

Elvis Peeters zet zijn muzikale carrière verder met De Legende.
Gerry Vergult (ofte Fred A.) werd bassist bij Buba, platenbeheerder bij de VRT, en heeft het dans-gerichte Kolk opgericht waarin triphop, drum'n'bass en vlaamse teksten redelijk inventief worden verzoend.

Leden :
- Elvis Peeters (aka Jos Verlooy - zang)
- Fred Angst (aka Gerry Vergult - gitaar, programming)
- H.K. (aka Luc Van Cappellen - gitaar)
- Andrea Smits (aka Ria De Boodt - toetsen)
- Lo Meulen - Wout Dockx (bas)
- Frits De Cauter (sax)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Platen  (Aroma di Amore)
- Gorilla, dans de samba (ep, 1983, Pogo Records)
- Koude oorlog (1984, Play It Again Sam)
- Voor de dood (1984, Play It Again Sam)
- De sfeer van grote dagen (1985, Play It Again Sam)
- Zonder omzien (1985, Play It Again Sam)
- Harde feiten (1986, Anything But Records)
- Koudvuur (1987, Anything But Records)
Compilatie :
- Radikal (1993, Antler)

Platen (Fred A.)
- Works (1984, Himalaya)
- Ik en mezelf (1984, Himalaya)

Websites :
- geen gevonden

Forum :
- Lees de berichten over Aroma di Amore
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over AdA toe

 

 

    Aroma di Amore
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up