Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | A | Marc Aryan        
           
 

MARC ARYAN

De bio van Marc Aryan kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/Marcaryan

Zoetromantische franstalige zanger met groot gevolg in de jaren zestig.

 
Songs
 
Te beluisteren op www.muziekcentrum.be/marcaryan:

"Katy"
41 sec. - 81 Kb.
song : Marc Aryan
Jaar : 1964

"Tu es n°1 au
Hitparade de mon coeur
"
42 sec. - 83 Kb.
song : Marc Aryan
Jaar : 1967

"Istanbul"
30 sec. - 60 Kb.
song : Marc Aryan
Jaar : 1967

"La Lettre"
37 sec. - 74 Kb.
song : Marc Aryan
Jaar : 1973

 
   

Marc Aryan werd als Henri Markarian geboren als zoon van Armeense ouders in Valence, Frankrijk, op 14 november 1934. De jongeman wordt aangetrokken tot literatuur en talen, poëzie en uiteindelijk ook het chanson. Op twintigjarige leeftijd besluit hij componist te worden. Fanatiek leert hij op enkele jaren op eigen houtje piano, notenleer, harmonie en contrapunt.

 

In 1959 neemt hij in Parijs als allereerste nummer "Ballade" op, met hemzelf als zanger en op eigen kosten uitgebracht. Hij zakt af naar België, omdat een van zijn zussen in "Knokke-le-Zoute" aan de Vlaamse kust een nachtclub openhoudt, en hij daar het nummer bij de dansers kan gaan uitproberen. Het lukt. Omdat hij door het Belgische publiek goed wordt ontvangen en hij bij een Brusselse firma een platencontract krijgt aangeboden, besluit Marc Aryan zich definitief in België te vestigen.

De populariteit van deze "kampioen van het langzame chanson, de smachtende slow en teksten over de liefde" gaat met elke nieuwe single (Si jétais le fils d'un roi, Giorgina, Bête à manger du foin) een beetje de hoogte in, en bereikt een hoogtepunt in 1964 met zijn grootste hit "Katy". Dit nummer behoorde in België in 1965 tot de 10 bestverkopende singles en stond zowel in Wallonië als Vlaanderen op hetzelfde moment op 1, en kan ook terugblikken op een internationale carrière, met noteringen in de hitparade van Turkije tot Latijns-Amerika, van Libanon tot Canada.

Zijn grootste succesperiode duurt hierna enkele jaren voort, met liedjes als "Volage, volage" (20 weken in de beste tien verkopende), "Tu es le n° 1 au hit-parade de mon coeur" (eind 1967, samen met "La Lettre" volgens latere besprekers de belangrijkste chansons uit zijn oeuvre) en "Un Petit Slow" (amper 10 dagen na het uitbrengen al op nummer 1).

De zanger wordt bovendien bijzonder druk gesolliciteerd op het live front, waar hij zijn liedjes tot driemaal per dag kon brengen. In 1968 gaat hij op tour naar het Oosten, een triomf met in de USSR optredens in stadions van meer dan 60.000 mensen, en een stormachtige ontvangst in Turkije (waar hij "Istanbul" voor componeert) en Armenië (ook hier steelt hij de plaatselijke harten met "Yerevan").

Met het geld van deze succesreeks investeert Marc Aryan in een opnamestudio, die hij "Katy" doopt, in Ohain. Hij was trouwens altijd een self-made man, die de eigen muziek compeerde, zelf de teksten schreef, de arrangementen neerpende, het orkest dirigeerde, zijn eigen mix deed in de technische kamer en zelfs zelf de manager was van het label waarop zijn platen werden uitgebracht (Markal). Langzaam bouwt hij deze studio uit tot eentje met een internationale reputatie. Vanaf 1973 komen er artiesten als Adamo, Frédéric François, Will Tura, Michel Fugain, Danyel Gérard, Patrick Hernandez (het is hier dat "Born to be alive" wordt opgenomen, met in de backing vocals de allereerste vocale prestatie van Madonna), Francis Goya, Toots Thielemans en Anthony Quinn (hij neemt hier "I Love You", en krijgt van Aryan ook een paar songs, waaronder "My Forgotten Years"). Hoogtepunt in het bestaan van de studio is echter ongetwijfeld de periode waarin Marvin Gaye er in 1981 gedurende 8 maanden zijn "Midnight Love" komt opnemen (album later onderscheiden met 2 Grammy's).

Marc Aryan, de zanger en componist, bleef naast die drukke werk in de studio ook wel actief, maar het was enkel nog met "La Lettre" in 1973 dat hij, gesteund door de vrije radio's, een succes wist te oogsten. Wel kon hij tot ver in de jaren tachtig blijven optreden in het gala-circuit.

Marc Aryan stieft op 30 november 1985 van een hartaanval, en ligt begraven in Ohain. Alles tesamen liet hij ongeveer 200 songs na, waarvan de beste in 1994 op een dubbel-Cd werden verzameld (en het toen zelfs zeer goed deed in de hitparade, met een top-tien notering als gevolg).

In 1997 vond er in de Hallen van Schaarbeek zelfs een "hommage aan Marc Aryan" plaats, waarbij zijn chansons werden uitgevoerd door Waalse geweld als Marka, Perry Rose, Dominique A, Jean-Luc van Sttellla, Be Plouvier, Zop Hopop en acteur Benoit Poelvoorde ...

Koop CD's van deze zanger bij proxis

CD's :
- 41 succès inoubliables (Ariane/AMC Records, 1994)
- L'essentiels 21 succès (Ariane/AMC Records, 1998)

Websites :
- AMC Records
- enkele liedjesteksten van Marc Aryan bij paroles.net

Forum :
- Lees de berichten over Marc Aryan
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Marc Aryan toe

 

    Marc Aryan
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up