Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | A | Ashbury Faith        
           
 

ASHBURY FAITH

De bio van Ashbury Faith kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/AshburyFaith

Krachtige en boze uit Antwerpen stammende crossover-groep.

 
Songs
 

"She's an alien"
45,0 sec. - 88 Kb.
song : Ashbury Faith
Productie : Jean-Marie Aerts.
Jaar : 1991
Record co. : Red Alert

from "Feverjam"

"Break it up"
53,6 sec - 105 Kb.

"Can you see me ?"
1 min 13 sec - 144 Kb.

"Feverjam"
53,0 sec - 104 Kb.

Songs : Ashbury Faith
Year : 1998
Record co : Indisc

 
   
 

Ashbury Faith werd gevormd in 1990. De deelname aan de Rock Rally in dat jaar kwam nog iets te vroeg, maar het jaar daarna wonnen ze als enige Belgische groep zilver in de Yamaha Band Explosie. Hun debuut-single "She's an alien" die kort daarna werd gereleased werd een radio-hit (7 weken in de Afrekening) en werd ook door MTV opgepikt.

De volgende jaren toeren ze rond (vb. een vijf weken durende reis naar Canada) en nemen ze hun debuutalbum "Feverjam" in 1993 op. De plaat wordt goed onthaald, maar toch ontbreekt er iets aan. Zoals het in Oor's Muziekencyclopedie staat "Onder andere vanwege de discrepantie tussen de ervaring van de producer (Jean-Marie Aerts) en de studio-onwennigheid van de groep is het resultaat niet meer dan beloftevol".

Ook in 1994 toeren ze uitgebreid door België, Frankrijk, Nederland, Spanje, Italië, Zwitserland en Groot-Brittanië. Op het podium valt de groep ook op door de act van Axl Peleman die meestal poedelnaakt optreedt met zijn basgitaar.

ashburyfaith.jpg (8187 bytes)  

In 1995 nemen ze het album "Adrenalin" op. Hiervoor verkassen ze naar Philadephi and roepen ze de hulp in van producer Stiff Johnson (Urban Dance Squad, G.Love & Special Sauce, The Outriders, The Goats, Kris Kross, Schooly D...). Ze nemen de plaat op in een oude en versleten studio, met net-niet-defecte echo tapes, reverb plates en een mixtafel die ooit in Jimi Hendrix zijn Electric Ladyland stond en waarvan de Stones en Janis Joplin nog ooit gebruik maakten.

Het muzikale spectrum op deze plaat is al veel ruimer. Zoals Axl zei in een interview met het Nieuwsblad in 1995 (samen met Soapstone) : "Ashbury Faith heeft het Chili Peppers label opgespeld gekregen. Niet dat we dachten : we maken een CD die heel ver van de Pepper afstaat ... nee, we luisteren daar gewoon niet meer veel naar. I werd het zo beu dat de pers ons steeds met hen vergeleek. Het ging ver hoor. Als we ergens in het buitenland optraden stond er in de aankondiging vijf keer Red Hot Chili Peppers, en één keer Ashbury Faith."
Om zeker alle misverstanden uit te sluiten : "Ashbury Faith, Ashbury Faith, Ashbury Faith, Ashbury Faith, Ashbury Faith, Red Hot Chili Peppers".
Maar ook het "crossover"-etiketje staat hun niet erg aan : "Wat is dat, crossover ? The Rolling Stones waren crossover : Axl: ,,En wat is dat, crossover? The Rolling Stones waren crossover omdat ze de blues opnieuw interpreteerden. Nu is crossover zogezegd die metalfunk, maar ik vind dat het met de interpretatie van bestaande muziek te maken heeft. We luisterden de laatste twee jaar naar een pak cd's, van Elvis Costello tot Rage Against The Machine. Je neemt dan sowieso ergens een noot of een woord over. De tijd van de Jimi Hendrixen die iets écht vernieuwends deden, die tijd is voorbij, denk ik. Dit is geen periode meer van uitvinden, maar van recycleren."

Het derde album "Zed" werd (dit keer in een high-tech studio) geproduced door (en genoemd naar) Zed Simon (Sloveen die eerder werkte met Cure, Exploited, Joyrider en Kula Shaker). "De nieuwe, derde cd 'Zed' laat horen dat Axl even koleirig is als vroeger, maar dan met songs en zang die melodieuzer zijn dan in het verleden. Strijkers en keyboards eisen voor het eerst een plaatsje op, maar blijven ten dienste staan van de bakken energie die deze Antwerpenaren over het argeloze publiek uitkappen." stond in de aankondiging van hun optreden op Marktrock van 1997.

De single die de plaat vergezelde geeft een goed idee van de groep die Ashbury Faith is: het nummer heet "Go Fuck Yourself". Deze song werd overigens uitgebracht als een maxi met daarop ook een remix door Daniel Bressanuti van Front 242.

Alhoewel de groep nooit formeel gesplit is (officieel enkel "op non-actief" gezet), werd na 1998 nieuws over Ashbury Faith wel heel schaars, en begon Axl Peleman als bassist van de terug bij elkaar geraapte Paranoiacs. In 2000 liet hij deze band voor wat ze was en startte met Martine van Hoof en Ruben Block (allebei ex-Sin Alley) de nieuwe groep AngeliCo. In 2001 had hij echter alweer nieuwe plannen, zoals spelen in Automatic Buffalo (de engelssprekende versie van Gorki's Luc de Vos) en het releasen van een solo-CD als Camden (live met drummer Michael Schack -zie Blue Blot- en gitarist Mario Pesic -van D-Tale). Dit album, genaamd Miscelanous, toonde een rustiger kant van Axl Peleman, met de single "Black Paper, Black Ink" als nog een van de hardste songs eruit.

Ook drummer Reinert d'Haene (die de geschiedenis ook inkan als de ontdekker van het schitterende Arid, btw) begon met iets nieuws genaamd "de Beenhouwerij", dat startte als een parodie op het Nederlandse percussiegezelschap Slagerij van Kampen en daarna uitgroeide tot een interactief en humoristisch muziektheater met veel drums (samen met Gerrit de Cock, daarnaast ook drummer bij disco-ambiance-gezelschap Les Truttes, JIM Tv volbabbelaar en Big Brother² presentator). In 1998 startte Reinert een nieuwe groep met veel electronica (onder meer binnengesmokkeld vian zijn broer Geert) en met zanger Lennerd Busé : Yum. Matthias van der Hallen dook later ook op in dit project, als gitarist bij hun live-optredens.

Members :
- Axl Peleman (zang, bas)
- Mathias Van der Hallen (gitaar)
- Reinert d'Haene (drums)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Platen :
- Feverjam (Indisc, 1993)
- Adrenalin (Double T, 1995)
- Zed (Double T, 1997)

Websites :
- Axl Peleman heeft zijn eigen, volledig aan de bas gewijdde, website
- Ashbury Faith at Leidsekade.
- Interview met Ashbury Faith and Soapstone in Het Nieuwsblad

Forum :
- Lees de berichten over Ashbury Faith
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Ashbury Faith toe

 

    Ashbury Faith
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up