Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | A | Axelle Red        
           
 

AXELLE RED

De bio van Axelle Red kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/AxelleRed

Voor meer audio, biografische informatie en - belangrijker nog - foto's van de mooie en getalenteerde Axelle Red, kan je de toffe officiële Website bezoeken : www.axelle-red.com. De beschrijving hieronder is dan ook deels gebaseerd op de biografie die op haar website werd aangeboden.

 
Songs
 

"Kennedy Boulevard"
33,7 sec. - 66 Kb.
song : R. Seff, D. Seff
Productie : R. Seff
Jaar : 1990
Record co. : BMG-Ariola

"Elle danse seule"
54,4 sec. - 107 Kb.
song : Richard Seff
Productie : W. Van Belle
Jaar : 1992
Record co. : Virgin

"Sensualité"
29,5 sec. - 58 Kb.
song : Albert Hammond
Productie : W. Van Belle
Jaar : 1992
Record co. : Virgin

"Je t'attends"
22,8 sec. - 45 Kb.
song : R. Seff, D. Seff
Productie : W. Van Belle
Jaar : 1992
Record co. : Virgin

"Deja me ser mujer"
1 min 29 sec. - 174 Kb.
Year : 1998
Record co. : Virgin

songs uit "Toujours Moi"
(klik voor meer)

 

 
   

Alhoewel oorspronkelijk van Hasselt in de Vlaamse provincie Limburg afkomstig, is Axelle Red (op haar eerste releases was haar artiestennaam nog simpelweg "Axelle", maar ook dat is een artiestennaam, want haar echte naam luidt Fabienne Demal) zo ongeveer de bekendste Franstalige zangeres die er momenteel rondloopt.

Zeer ambitieus vanaf het begin had Axelle haar eerste succesje al op 15-jarige leeftijd met de single "Little girls". Deze niemendal bracht het toch al tot in de Belgische Top 30.

 

In 1989 lanceerde ze haar eerste 'echte' single "Kennedy Boulevard". Deze deed het zeer goed in de hitparades, net als de opvolger ""Aretha et moi". Axelle was binnen.

Nooit geneigd zich halsoverkop in iets te storten, nam Axelle een time-out om naar de kunstacademie te gaan en haar studie rechten aan de V.U.B. te voltooien.

Haar debuutplaat liet dus twee jaar op zich wachten, maar het wachten was de moeite waard : "Sans plus attendre" verbleef meer dan een jaar in de Belgische platen top 20 en klokte af op driedubbel platinum (135.000 exemplaren). Maar Axelle brak niet alleen in ons land door, ook in Frankrijk was het hetzelfde verhaal maar dan in drievoud : 350.000 exemplaren gingen over de toonbank, ook weer goed voor platinum. Bij de laatste tussenstand lag het debuutalbum in meer dan een half miljoen Europese huizen.

 

De eerste single die uit de plaat werd getrokken "Elle danse seule" was een ideale gangmaker, die haar veel tv-optredens en airplay bezorgde. Maar het was eigenlijk de tweede single "Sensualité", een compositie van Albert Hammond, die de echte doorbraak betekende. In België, Zwitserland en Frankrijk werd het de best verkopende single van 1994.

Tijdens het concertseizoen '94-'95 stelde Axelle een groep samen en werkte meer dan 100 concerten af in België, Frankrijk, Zwitserland en Canada.

In de lente van 1995 werd Axelle door zanger en producer Isaac Hayes (de man van "Theme from Shaft", maar ook de co-auteur van legendarische soulsongs als "Soul Man", "Hold on I'm coming" ...) uitgenodigd naar Memphis, de stad van Elvis, Otis, Sun records, Stax. De lijst van gastmuzikanten op haar tweede plaat "A tâtons" leest dan ook als een "who's who" van de soulmuziek : Steve Cropper (Booker T & The MG's, co-auteur van de meeste Otis Redding-hits zoals "Sitting on the dock of the bay") op gitaar, Roger Hawkins (Aretha Franklin, Rod Stewart ...) op bas, Willie Weeks (te veel om op te noemen) en pianist-arrangeur Lester Snell die de laatste 25 jaar met Isaac Hayes en Mavis Staples werkte.

 

'A tâtons', het resultaat waarmee ze uit Memphis terugkeerde, is waarschijnlijk het Frans gezongen soul-album. Alhoewel de eerste ontvangst nogal lauw was, bleek de plaat later duidelijk een "trage groeiplaat" : twee jaar later zijn er 300.000 exemplaren van verkocht en is het nog niet uit de bestverkochte Belgische platenlijst weggeweest. Het album toont ook Axelle's groei naar een volwaardige songschrijfster en producer (samen met Wouter van Belle) aan.

In 1997 trad Axelle voor het eerst op in de legendarische Parijse Olympia. 1998 werd echter een nog stormachtiger jaar :
- Axelle trouwde (met haar manager nota bene)
- Ze werd 30 (net als ik) en zwanger (van die manager)
- Ze zong het lied "La cour des grands" op de openingsceremonie van de wereldbeker voetbal, samen met Youssou N'Dour (herinner u o.m. "Seven seconds" met Neneh Cherry). Alhoewel de hype wilde dat dit programma werd bekeken door 1.000.000.000 televisiekijkers, dient hierbij vermeld dat de show zo saai was dat minstens de helft hiervan in slaap lag tijdens de 2 1/2 seconde dat Axelle in beeld kwam.
- Ze nam een spaanstalige plaat "Con solo pensarlo" op, met nieuwe versies van de songs uit haar twee franstalige platen. Verrassend genoeg zorgde deze plaat niet echt voor een grote doorbraak in Spanje, maar brak ze wel talloze verkoopsrecords in België.
- Ze speelde gastvrouw van twee avonden soulrevue (in Antwerpen & Parijs) genaamd "The Soul of Axelle Red", met de soullegendes waar ze zo de mond van vol heeft (Sam & Dave, Isaac Hayes, Ann Peebles, Percy Sledge ...).

In 1999 kwam de derde plaat "Toujours Moi" uit (die al geruime tijd klaar was maar lag te wachten tot de vorige platen wat minder begonnen te verkopen). Hiervoor nam ze zelf alle touwtjes in handen (tot de productie toe). Ondanks een sterke start (van niks naar 1 in de Franse albumcharts) bleek deze cd wat bleker uit te vallen dan de vorige platen, ook gehinderd door het feit dat Axelle - pas bevallen - de promotie noodgedwonen op een laag pitje hield. Singles van de plaat werden "Ce Matin", "Faire des mamours" en "Bimbo à moi".

One week after she performed the last concert of her year-long tour promoting "Toujours Moi", at the prestigious venue that is the Olympia in Paris, and just a few days after she was one of the ravishing guests at Arno's Amnesty-benefit here in Brussels (she did a version of TC Matic's "Que Pasa", and a duet with Stephan Eicher in "Lean On Me"), Axelle Red is releasing her fourth album.
"Alive" is her first live album, recorded on various "etappes" of the French tour in 2000, and it spans songs from her entire career (songlist = sensualité, Ce Matin, A Tâtons, A quoi ça sert, Elle danse seule, Le monde tourne mal, Just the 2 of us, A 82 ans, Parce que c'est toi, La réponse, Ma prière, Je t'attends, Aretha et moi, Rester Femme). Even more interesting is the fact that the first batch of the CD's is a limited edition, that comes with an extra DVD, containing a really large amount of images/film from during the concerts, live, backstage and other unreleased photo material or shoots (1,5 hours in all).

Koop CD's van deze artieste bij proxis

Albums :
- Sans plus attendre (Virgin, 1992)
- A tâtons (Virgin, 1996)
- Con Solo Pensarlo (Virgin, 1998)
- Toujours Moi (Virgin, 1999)
- Alive (Virgin, 2000)

Websites :
- Mijn bespreking van "Toujours Moi".
- Axelle's officiële website
- Teksten vind je op Waltertje's Lyrics site

Forum :
- Lees de berichten over Axelle Red
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Axelle Red toe

 

    Axelle Red
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up