Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | B | The Beautiful Babies        
           
 

THE BEAUTIFUL BABIES

De bio van The Beautiful Babies kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/thebeautifulbabies

Melodische rockgroep uit Overpelt in de jaren negentig.

 
Songs
 

"Rain"
65 sec. - 127 Kb.
song : Lennon/McCartney

from "Serenade"

"The painted Room"
55 sec. - 109 Kb.
song : Beautiful Babies

"Melody Sound"
59 sec. - 117 Kb.
song : Loos/Schildermans

Productie : Martin Rushent
Jaar : 1993
Record co. : EMI

from "The Return of Telly Savalas"

"She's So Easy"
52 sec. - 102 Kb.
song : Ronny Schildermans,
Carlo Van Baelen

"Starchild"
57 sec. - 113 Kb.
song : Loos, Schildermans,
Van Baelen

Productie : Staf Verbeeck
Jaar : 1997
Record co. : Rowyna

 
   
The Beautiful Babies ontstond op de resten van een vorige groep, genaamd The Wild Bunch, waarvan het enige dat bewaard is gebleven de single "The Only One" is, een productie van Kloot Per W uit het gezegende jaar 1989. The Beautiful Babies schopten het echter verder, in de eerste plaats via een geslaagde deelname aan de Rock Rally in 1992. De Overpeltse rockgroep haalde in die finale een tweede plaats (achter Charlie 45, maar vóór groepen als dEUS, Nemo, Orgasmaddix, Jef Mercelis en The Sideburns, het latere Novastar). Op de Rock Rally CD van dat jaar kwamen ze terecht met "Rain", een potig uitgevoerde cover van een Lennon en McCartney song.

Met het geld van de rock-rally werd er ogenblikkelijk een EP opgenomen (Burn Fire Burn), een productie van Werner Pensaert (zie The Scabs), waaruit vol verwachting ook twee singles werden getrokken ("My Supreme" - een bescheiden radiohitje - en "She's Untrue"). Ondertussen werd er ook rustig getourd, wat hun in Humo kwam te staan op volgende bespreking : "Springsteen in Gent, The Sands & Aroma di Amore in Grimbergen, en dus maar goed 25 mannetjes en vrouwtjes voor The Beautiful Babies in Humbeek. Zij het 25 tevreden mannetjes en vrouwtjes: de Babies hebben duidelijk wat minder aan hun onderlijfjes-imago gesleuteld, en in plaats daarvan wat méér aan hun vaak zeer sterke songs. ... De jongenskamerpop van de Beautiful Babies klinkt voor volwassen mensen als wij soms een weinig eentonig, maar ze schrijven leuke songs en Ronny Schildermans heeft een stem waarbij tienermeisjes smelten".

 

Alleszins genoeg om de aandacht te trekken van het grote EMI, waar de groep een contract kon tekenen. De Babies werden gekoppeld aan de producerscapaciteiten van Martin Rushent (eerdere exploten o.m. the Human League, Go Go's, the Stranglers, Buzzcocks, Visage ...), en de Jet-Studio in Brussel ingestuurd, van waaruit ze tevoorschijn kwamen met een paar uitstekende singles ("Melody Sound" en "The Painted Room", beide met Ronny Mosuse in de backing vocals) en de full-cd "Serenade". Deze CD werd uitgebracht in maar liefst 4 verschillende hoezen, zo wilde het enigzins duistere marketingplan, dat echter ook voorzag in promo-optredens van Londen tot Amsterdam. Zoals een latere bespreker schreef : "op 'Burn Fire Burn' gaven ze een eerste keer blijk van het feit dat ze een aardige popsong kunnen produceren. Opvolger 'Serenade' maakt dat overduidelijk maar kan geen potten breken omdat de muziekminnende wereld op dat moment een gevecht op leven en dood uitvecht met het houthakkershemd, de volledige backcatalogue van Nirvana en een ketting Gitanes zonder filter." Na een uitgebreide reeks van single-releases wordt het enige jaren erg stil rond de groep.

Het is pas in 1996 dat the Beautiful Babies opnieuw opduiken, met een nieuwe ritmesectie (Bart Jansen is op bas vervangen door Wim Lemmens, en Roland Duchateau op drums door Gert Pauwels) en een door Staf Verbeek (zie o.m. Aiming Dishes, Candy Dates, Romans, Metal Molly ...) geproduceerde single "She's So Easy", op zoek naar een nieuwe platenfirma. Deze wordt gelukkig snel gevonden in Rowyna Records, waar begin 1997 "The Return of Telly Savalas" wordt uitgebracht.

Opnieuw waren de persreacties vrij lovend ("Een goede productie van Staf Verbeeck. Radiohead met een paar distorted vocals la dEUS en de gitaar van Crazy Horse", aldus Jacky Huys. "Met de single "Shes so Easy" laten de laureaten uit RockRally '92 weer van zich horen. In die puike popsong klinkt de Limburgse groep zoals nieuwe Britse helden Radiohead, Kula Shaker en - waarom niet- Oasis." volgens Gunther Jacobs. "TBB luisteren naar Radiohead en maken vinnige gitaarpop die harten en potten doet breken." volgens Tim Coene), maar kon de groep niet echt verder komen dan een plaats in de "subtop" van de Belgische rock van dat ogenblik.

Op dit ogenblik (2000) zijn een aantal Beautiful Babies bezig in een nieuwe groep, Lester, maar deze zit voorlopig nog in de demo-en try-out fase.

Leden :
- Ronny Schildermans (zang)
- Ivo Loos (gitaar)
- Carlo Van Baelen (gitaar)
- Roland Duchateau / Gert Pauwels (drums)
- Bart Jansen / Wim Lemmens (bas)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Releases :
- Burn Fire Burn (EP, Antler, 1992)
- My Supreme (S, Antler, 1992)
- She's untrue (S, Pias/Antler, 1992)
- The Painted Room (CDS, EMI, 1993)
- Serenade (CD, EMI, 1993)
- Melody Sound (CDS, EMI, 1993)
- Drown (CDS, EMI, 1993)
- Angelina (CDS, EMI, 1993)
- White Pigeon (CDS, EMI, 1994)
- She's So Easy (when she sleeps) (CDS, Great Music, 1996)
- The Return of Telly Savalas (CD, Rowyna, 1997)
- Starchild (CDS, Rowyna, 1997)

Websites :
- bespreking van "The Return of Telly Savalas" bij Uptomusic

Forum :
- Lees de berichten over The Beautiful Babies
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Beautiful Babies toe

 

    Beautiful Babies
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up