Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | B | Guido Belcanto        
           
 

GUIDO BELCANTO

De bio van Guido Belcanto kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/GuidoBelcanto

Vlaamse zanger die van de hoerenbuurt, havenkroegen, plastic rozen en kitsch in het algemeen zijn universum heeft gemaakt.

 
Songs
 

"Droevig is deze wereld"
48,0 sec. - 94 Kb.
song : Guido Belcanto
Productie : Sylvain Vanholme
Jaar : 1989
Record co. : EMI Belgium

"Mijn verjaardag"
48,3 sec. - 95 Kb.
song : Guido Belcanto
Productie : Henny Vrienten
Jaar : 1991
Record co. : EMI Belgium

"Puntschoenen en een zonnebril"

47,7 sec - 94 Kb.
Song : Guido Belcanto
Year : 1998
Record Co : VIA / Oorwoud

 
   
 

Zijn echte naam is Guido Versmissen, geboren in Turnhout in 1954.

Zijn muzikale carrière startte lang geleden in de jaren zeventig als zanger voor balorkesten, als straatzanger en dan als varieté-artiest.

De eerste bekendheid kreeg hij in 1987 met een televisie-special over hem op de BRT. Twee jaar later waren zijn eerste plaat en zijn single-debuut "Droevig is deze wereld" klaar. Hij stelde ook een groep samen genoemd "Het orkest zijner dromen".

Om de thema's in te schatten waarover hij zingt, volstaat het naar de titels van de liedjes op zijn eerste plaat "Op zoek naar romantiek" te kijken :
- Balzaal der gebroken harten
- Vannacht droomde ik dat ik beroemd was
- Op het zeildoek van de botsauto's
- Droevig is deze wereld als je in eenzaamheid leeft
- Rome bij nacht
- De dag dat mijn meisje me verliet
- Een zanger moet trachten de pijn te verzachten
- Rode lampen en havenvampen

Of, zoals een enthousiaste concertpromotor het zei : "Guido Belcanto, kroegenzanger van de jaren vijftig werd een cultfiguur met zijn vreemde mengeling van zelfspot en sentiment. Guido Belcanto gaan bekijken is als het nemen van een bad gevuld met zoete geuren en water op lichaamstemperatuur."

In 1989 nam hij deel aan de "Baccarabeker" voor de provincie Brabant (in het team van Lou Depryck) in the "Baccarabeker", een gelegenheid waarbij hij de plaatselijke vrouwenbond mee op het podium sleurde.

Vanaf dat jaar verkopen zijn platen tamelijk goed. De tweede "Plastic rozen verwelken niet" werd geproduceerd door Henny Vrienten (voormalig lid van de eens onvoorstelbaar populaire Nederlandse reggaepop formatie Doe Maar), de vierde "Zeerover zonder boot" door Patrick Riguelle (see Riguelle & Hautekiet, Kadril ...).

Na 1993 werd het wat stiller rond Guido Belcanto, alhoewel hij nog heel regelmatig een single uitbrengt op te weten dat hij nog steeds in de goot zit. Hij gaat ook door met toeren in de Lage Landen. Het duurde dan ook 3 jaar voor "La Comedie Humaine", zijn vijfde plaat, het licht zag.

In 1998 verzamelde Guido Belcanto een nieuw orkest (de Libido's, met Lieven Demaesschalck (gitaar/piano), Danny Heylen (accordeon), Benny Dom (drums) Dominique Osier (bas) en Walter Baeken (sax)) en trekt hij opnieuw door het land. In het najaar ging hij terug naar zijn roots (rock'n'roll, blues en bal-musette), verschenen een nieuwe cd "Man van lichte zeden", een nieuwe single "Puntschoenen en een zonnebril", en een boek met liedjesteksten (uitgeverij Houtekiet).
Of zoals hij het in de persmedeling zelf persmededeelde : "Vandaag kan ik u met fierheid melden dat ik niet alleen nog leef, maar tevens in blakende gezondheid verkeer en ook weer eens een uitstekende, zinderende, swingende, van levenskracht en hitpotentie doordrongen nieuwe plaat heb gemaakt. Omdat er mijnerzijds geen twijfel over bestaat dat u dit werk wederom liefdevol aan uw boezem zult drukken en met superlatieven zult overladen, en er mogelijkerwijs zelfs nieuwe superlatieven voor zult uitvinden, wil ik u hiervoor nu reeds in alle nederigheid danken."

In 1999 kwam hij in Paul de Leeuw's programma op de Nederlandse televisie vertellen over zijn "vrouwelijke alter ego", een kant die de zanger niet langer verborgen wil houden. "Gina Divina", zoals de vamp in kwestie heet, maakte ook haar opwachting in de videoclip die werd gedraaid voor het nummer "Dirty Thing" van de groep Soul Sucker. Minder grappig was evenwel het nieuws dat zowat alle zomeroptredens moesten worden afgelast wegens ziekte.

In 2001, Guido Belcanto re-emerged with a programme called"Van den Duivel bezeten" (possessed by the devil). In it, the singer "explores the duality between gladness & sadness, between lust for life and weariness of life, between chastity & sin, between comedy & drama, between woman & man". According to the press-release this make Guido Belcanto "shamelessness in the flesh, by far the biggest exhibitionist & eccentric of all chansonniers".
There also was a new Guido Belcanto single, called "sinds jij uit mijn bestaan verdween" (since you got out of my life).
More-over, Guido Belcanto starred as the main character in a Flemish staging of the legendary musical "The Rocky Horror Picture Show", in a direction of Stany Crets (première 28/4, shown at NTG until 16/6).

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Op zoek naar Romantiek (EMI, 1989)
- Plastic Rozen verwelken niet (EMI, 1990)
- Plaisir d'amour (EMI, 1992)
- Zeerover zonder boot (EMI, 1993)
- La comédie humaine (1996)
- Man van lichte zeden (VIA/Oorwoud - 1998)
Compilaties :
- 10 jaar Guido Belcanto (EMI, 2000)
Singles :
- Droevig is deze wereld (als je in eenzaamheid leeft) - 1989
- Op het zeildoek van de botsauto's - Rode Lampen - 1990
- Mijn verjaardag - Tango au gare du Nord - 1991
- Platina Marina - Echte mannen - 1991
- Evelyne - The silver wedding - 1992
- Door de achterdocht verdoofd - B-side by the Polak Sisters
- Verleden tijd - 1993
- De schipbreukeling - 1994
- Mijn vriend - 1994
- Noche de la pasion - Ik geloof - 1996
- Mr William - 1996
- Het feestje - 1997
- Puntschoenen en een zonnebril - 1998
- Sinds jij uit mijn bestaan verdween - 2000

Websites :
- Guido Belcanto's officiële huis op het web is www.guidobelcanto.be
- Concertdata van zijn shows vind je bij Garifuna
- Profiel van GB bij het - inmiddels ter ziele gegane - Café Belge
- Mooie foto van Guido voor een optreden in Vlissingen
- Beschrijving van de artiest voor een optreden in Brussel

Forum :
- Lees de berichten over Guido Belcanto
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Guido Belcanto toe

 

    Guido Belcanto
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up