Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | B | BernthØler        
           
 

BERNTHØLER

De bio van BernthØler kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/BernthØler

Bernthøler (of Bernthöler, zoals zelfs op hun eigen singles soms fout geschreven stond) was een groepje uit het Brusselse aan het begin van de jaren tachtig.

 
Songs
 

"My Suitor"
33,1 sec. - 65 Kb.
song : S. Rigot, D. Kotaji
Produced : G. Lederman
Jaar : 1983
Record co. : Blue Feather

Retrospective release :

"Toys"
October 1982
1 min 2 sec. - 122 Kb.

"You grabbed me by the hand"
July 1984
1 min 32 sec. - 180 Kb.

"Lunacies"
July 1984
1 min 39 sec - 193

songs : Drita Kotaji / S. Rigot / M. Poutte
Independent Release

 
   

De groep vond zijn naam vanaf een single van Virna Lindt ("Attention Stockholm") die de telefoon opneemt en met "Hello Bernthøler" antwoordt.

 

Begonnen als viertal in october '81 was het groepsgeluid aanvankelijk sterk beïnvloed door de new-wave van die dagen (The Cure ...). Na een eerste single (waarop de Ierse muzikant Perry Rose op gitaar meespeelt) en wat demo's viel de groep al bijna stil. Een van de songs op de demo's opgenomen met Gilbert Lederman werd echter ontdekt door muziekuitgever en nachtclubportier Jan Cabooter. Hierop werd de groep terug bij elkaar geroepen en dit nummer "My suitor" heropgenomen.

De combinatie van de mooie melodie, de weemoedige sfeer met cello en piano en het vreemde accent van de zangeres (Drita is van Albanese origine) zorgde ervoor dat het plaatje op de radio opviel. Vooral Gust Decoster van BRT2 was op slag verkocht en plugde het plaatje tot 10.000 verkochte exemplaren.

Dankzij het relatief succes van "My Suitor" (stond o.m. een tijdje in de playlist van John Peel), ontstond er ook interesse vanuit Engeland en werd er een deal getekend met Blanco y Negro (WEA), die kort nadien weer werd verbroken.

Er werd nog wat geëxperimenteerd met een drummer (daarvoor hadden een DR-Rythm & en TR-606 het ritme bepaald) en een wat symfonischer en jazzy geluid. Na een bijzonder desastreus verlopen concert in "Beau Bruxell" (dezelfde avond dat de CCC enkele brandweermannen de lucht in joeg) gaf Drita er de brui aan. 14 dagen later volgde nog een concert in Luik, met Nikki Mono (o.m. bij Winston Tong en Snowy Red) als zangeres, maar daarna viel het doek.

Manu Poutte werd regisseur (won in '92 zelfs een gouden Palm voor een kortspeelfilm).
Pol Fourmois speelde na Bernthøler nog bij "A colorful Society" en haakte in '89 zijn bas aan de wilgen.
Drita Kotaji verkoopt kunstboeken in Brussel, maar maakt ook nog muziek met Stéphan Barberi (ex-Digital Dance).
Simon Rigot speelde na Bernthøler in "Les Cactus" (met Marka en Robby van Allez Allez, Dirk Schoufs - de latere stichter van Vaya con Dios - en Rikki van The Wild Ones, en Didier Brichaut van Mad Virgins), "The Revenge" (met Jerry WX, voorheen bij X-pulsion en Digital Dance) en "The Resurrection" (met ex-leden van The Hail Mary, een zwaar door Sisters Of Mercy beïnvloed groepje).

In 1999 maakte Bassta, het dagelijkse Studio-Brussel-programma tussen 7 en 9, van de song "My Suitor" het voorwerp van zijn jaarlijkse "Bastaard"-wedstrijd. Hierin wordt aan een aantal beginnende Belgische talenten de opdracht gegeven een persoonlijke remix te maken van een bestaande song (het jaar voordien was de opdracht bijvoorbeeld een remix van "Zanna " door Luc Van Acker en Anna Domino). De groepen die de handschoen opnamen waren Buscemi (die won en zijn versie met Portugese zangeres later uitbracht als single en bonustrack op de CD "Our Girl in Havana"), De Bossen, Vive La Fête (Danny Mommens, Els Pynoo and Piet Jorens), Cinérex, The Nothing Bastards (net naast het podium in de Rockrally) en Das Pop (1ste op dezelfde wedstrijd). Chantal Pattyn ging in een interview met Bernthöler zelfs zover te gewagen van "een klassieker van de Belgische New-Wave".

Leden :
- Drita Kotaji (zang)
- Simon Rigot (gitaar, sax, keyboards)
- Manuel Poutte (keyboards, guitar)
- Pol Fourmois (bas)
- Pierre Sorvil (drums)

Albums :
- none
Singles :
- Japanese garden - The Other (Putovski, 1982)
- My suitor - Emotions (Blue Feather, 1983)
Maxi's :
- My suitor (Blanco Y Negro, 1984)
Compilaties :
"My Suitor" is ook terug te vinden op :
- Witlof from Belgium - De jaren tachtig (EMI, 1992)
- Was het nu '70 of '80 volume 7 (EVA, 1998)
in 1997 maakte Simon Rigot een compilatie van studio-, live en andere opnames van de hele carrière van de groep. Deze "A history of Bernthøler 1981-1985" werd in zeer beperkte oplage aangemaakt.

Websites :
- Een van de oprichters van de groep, Simon Rigot, heeft een website met meer info over Bernthøler.
- The Berthöler story verteld door James Nice op de Crépuscule-site.

Forum :
- Lees de berichten over Berntholer
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Berntholer toe

 

    Berntholer
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up