Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | B | Betty Goes Green        
           
 

BETTY GOES GREEN

De bio van Betty Goes Green kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/BettyGoesGreen

Rock-groep uit Halle met internationaal potentieel.

 
Songs
 

From "Hunuluria"

"Life Long Devotion"
1 min 14 sec. - 146 Kb.

"Cold By The Sea"
1 min 8 sec. - 134 Kb.

both songs : written by BGG
Production : Mike Rathke.
Year : 1993
Record co. : BMG/Ariola

"The Well"
58,7 sec. - 115 Kb.
song : BGG
Production :BGG.
Year : 1998
Record co. : Columbia

Songs from Dreamers & Lovers (2000)

"Major Crush"
48 sec. - 83 Kb.

song : BGG
Production : Luc Crabbe
Year : 2000
Record co. : B-Track

 
   

Betty Goes Green werd gevormd in 1990 (enkele groepsleden speelden eerder al samen als The Killer T-Bag). Na een paar jaar van repeteren en optreden, debuteerden ze in 1992 met de plaat "Hell of a show". De persreacties zijn positief en de aganda loopt vol. Ze tekenen bij BMG/Ariola voor een volgende plaat.

 

De groep heeft een gelukkige dag toen ze, op zoek naar een producer voor hun plaat, erin slaagden om Mike Rathke (producer and gitarist voor Lou Reed) van de kwaliteiten van de groep te overtuigen. Hij produced "Hunuluria", waaruit twee goede singles worden getrokken : "Cold by the sea" en "Life Long Devotion".

Het album wordt zeer goed onthaald door het publiek, maar de pers dumpt Betty Goes Green : "Er werd naar ons gekeken alsof we vergeten waren wie we waren", herinnert keyboard-speelster Nathalie in een interview met de Morgen enkele jaren later,"alhoewel we nooit waren vertrokken van de idee "We zullen Lou Reed's gitarist vragen, dan zal iedereen van ons houden". We wilden de dingen gewoon anders aanpakken. Vergeet niet : dit was lang voor de huidige generatie van Belgische popgroepen - lang voor dEUS en K's Choice. Tegenwoordig moet je al een Grote Naam strikken voor je plaat, ander wordt ze niet eens meer opgemerkt."

Rathke produceerde ook hun derde plaat "Hand Some" (singles : "I love it", "Go to hook her"), waarop Lou Reed ook meezingt op een song. Op de plaat wordt gitaar gespeeld door Tjenne Berghmans (Clouseau), omdat hun oorspronkelijke gitarist Pieter De Cort erg ziek is. Hij sterft van kanker in 1994.

 

In 1996 beslist de groep een stapje terug te zetten : ze tekenen bij een kleiner platenlabel (B-Track) en nemen een nieuwe plaat op, dit keer zelf geproduceerd. Er volgen op "Hedonic Tone" echter bijna geen reacties. Enkel hun toegewijde vriend Lou Reed is nog steeds enthousiast en neemt hen mee op zijn Europese tour van dat jaar.

Dit alles verandert nogal drastisch toen ze getekend werden door major Sony voor hun volgende album. Er volgt een grote promotiecampagne en de eerste single "The Well" wordt plotseling een grote radiohit. De Betty's hebben hun geloofwaardigheid herwonnen.
De groepsleden zijn hier wat bitter over : "Nu zegt iedereen : "Betty Goes Green maakt een mooie come-back". Net alsof we de voorbije jaren niks gedaan hebben." Maar er schijnt consensus te bestaan bij de rock-critici dat dit eindelijk een volwassen album is, de songs zijn van een beter gehalte en meer consistent, en de stem van Luc Crabbé klinkt eindelijk hoe ze moet klinken.

In 1998, waren Luc Crabbe en Tony Gezels ook deel van een nieuw Kloot Per W-project genaamd "Zen-On".

Ondanks het feit dat "The Well" voor Betty Goes Green-normen redelijk succesvol was, bleek dit niet echt voldoende voor de platenmaatschappij, want voor de opvolger - gelanceerd ten tijde van het tien-jarig bestaan van de groep in mei 2000 - was de groep alweer weg bij Sony en teruggekeerd naar het bescheidener B-track. "Dreamers & Lovers" werd bovendien ook opgenomen in de eigen homestudio, met enkel een paar blazers onder leiding van Bart Maris die de groep op enkele nummers kwam versterken. Luc Crabbe hierover in Rif-Raf : "Ik vind dat het de beste plaat is die we tot nog toe gemaakt hebben. Ze is de meest coherente, het vormt echt een geheel en er zit ook meer melodie in ... We hebben nooit ergens bijgehoord en dat is misschien wel altijd ons probleem geweest. We hebben nooit een bepaalde trend gevolgd. De platenfirma heeft ons destijds willen verkopen als de Belgische Nirvana, terwijl wij daar helemaal niks mee te maken hadden. We blijven gewoon ons ding doen ... op ambachtelijke wijze songs maken".
"Dreamers & Lovers" zou in het najaar van 2000 ook een internationale release gaan krijgen (Frankrijk, Duitsland, mogelijk UK). Daarnaast bleek ook dat zanger/gitarist (en nu dus ook mixer, producer en technicus) Luc Crabbe er aan denkt om een solo-album te gaan opnemen, en dat het volgende Betty Goes Green product wellicht een live-CD gaat worden.

Leden :
- Luc Crabbé (zang, gitaar)
- Joe Bacart (drums)
- Nathalie Duyvert (keyboards, zang)
- Tony Gezels (bas)
- Johan Ancaer / Pieter De Cort / Tjenne Berghmans - gitaar

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Hell of a show (Boom! - 1991)
- Hunuluria (BMG - 1993)
- Hand Some (BMG - 1994)
- Hedonic Tone (B-Track - 1996)
- The Well (Columbia/Sony - 1998)
- Dreamers & Lovers (BTrack - 2000)
Andere :
- van The Killer T-bag verscheen de track "Out of my hands" op "Belgium Garage Mania 5" (Boom, 1989)

Websites :
- bespreking van Dreamers & Lovers
- Officiële site van de groep bij Sony Music (inactive)
- Franstalige fansite
- Interview met de groep bij 6Bears

Discussieforum :
- Lees de berichten over Betty Goes Green
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Betty Goes Green toe

 

    Betty Goes Green
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up