Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | B | Big Bill        
           
 

BIG BILL

De bio van Big Bill kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/BigBill

Big Bill is zonder twijfel een van de peetvaders van de moderne Belgische muziek.

 
Songs
 

"Eene me hesp ..."
21,6 sec. - 110 Kb.
song : C.Berry, A.Hombroeckx
Produced : ??
Year : 1973
Record co. : Indigo

uit "Big Bill" (1976)
"Pirre For President"
55,5 sec. - 109 Kb.

"Vismarkt Boogie"
55,4 sec. - 109 Kb.

songs : A.Hombroeckx
Year : 1976
Record co. : Parsifal

"Sit on it"
58,3 sec. - 114 Kb.
song : A.Hombroeckx
Produced : Jean-Marie Aerts
Year : 1978
Record co. : Polydor

 
   
Zijn echte naam is Armand Hombroeckx, maar zijn muziek werd altijd gespeeld onder de artiestennaam Big Bill Krakkebaas. Hij begon al zeer jong met muziek spelen in Leuven, samen met z'n broer Bert in "Bert & Skifflegroup", begin 1966.

Een paar jaar later vervoegt hij de groep "het Luk Tegenbos Smartensemble" (met bassist Wilfried "Freakadel" Devijver). Wanneer hij erachter komt dat zijn solo's tijdens de concerten van de groep heel goed onthaald worden, gaat hij zijn eigen weg.

 
 

In 1973 vormt hij een groep genaamd "Big Bill Krakkebaas & The Sock'n'Soul (Ram Jam Funky but Live) Band". Nogal een mondvol. Aanvankelijk was dit een los-vast collectief van muzikanten (Simon Shimpton-Smith, Bert Hombroeckx, Eddy Verdonck, Harry Van Buel), maar geleidelijk aan groeide er een een meer reguliere groep uit.

Hun grootste hit ooit is de klassiek geworden Chuck Berry bewerking "Eene me hesp ..." (a sandwich with ham) - nochtans gereleased als B-kant van "Stoose blues" (station's blues).

De tekst vertelt het epische verhaal van Big Bill (en hij is écht Big) die door de nachtelijke straten van Leuven dwaalt op zoek naar iets om te eten. De enige plaats die nog open is een sandwichbar op de Oude Markt, waar Bill geconfronteerd wordt met de existentialistische vraag : neem ik eer een met hesp of een met kaas.

Zoals Oor's popencyclopedie het schreef : "Na ... Eene me hesp .. blijven Big Bill's concerten spetteren, maar ondanks het gewaardeerde "Sit On It" en stevig gitaarwerk, slaagt Big Bill er nooit in om uit de kroeg wegens te graag erin." Op "Sit on it" bestond de begeleidingsgroep van Big Bill uit Jean-Marie Aerts, Stoy Stoffelen, Mich Verbelen en Jean Blaute (dus in feite de begeleidingsgroep van Raymond van het Groenewoud).

Dat is waarom Big Bill ook vandaag de dag nog steeds bewonderd kan worden achter de toog van zijn café in Leuven (het stadscentrum met de hoogste cafés/bevolking-ratio in de wereld). Hij verbleef ook gedurende een lange periodes in de Verenigde Staten. Terug in België nam hij in 1995 nog een geslaagde live-cd op.

Een gehele generatie van Belgische muzikanten kan Big Bill ook op de blote knietjes danken, want het was hij die Jean-Marie Aerts (die in zijn groep meespeelde) als eerste vroeg om een plaat te producen. Twintig jaar later heeft Jean-Marie platen opgenomen met ongeveer elke groep die nadien nog gesticht werd.

Big Bill is ook nog steeds actief in de organisatie van het jaarlijkse zomerfestival dat plaatsheeft in de straten van Leuven en Marktrock heet.

Albums :
- Big Bill (Parsifal, 1974).
- Sit on it (Polydor, 1978)
- Allee live + 3 (Alora, 1995)
- The original Ene mee hesp + Big Bill (Parsifal, 1995)
Singles :
- Stoose Blues / Eene me hesp (Indigo, 1973)
- Sit on it / Bobo (Polydor, 1978)
- Tes Ka / Goe zot (Polydor, 1980)

Websites :
- Niks over Big Bill, maar Marktrock heeft wel een eigen site.

Forum :
- Lees de berichten over Big Bill
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Big Bill toe

 

    Big Bill
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up