Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | B | dirk Blanchart        
           
 

dIRK BLANCHART

De bio van Dirk Blanchart kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/DirkBlanchart

Voor meer complete info, meer audio, liesjesteksten ... over deze artiest, bezoek zijn officiële site.

 
Songs
 

"I don't mind if the Sputnik lands."
45,8 sec. - 90 Kb.
song : d. Blanchart
Producer : C.Ramon
Jaar : 1984
Record co. : Statik

"Nothing but the riddem."
49,4 sec. - 97 Kb.
song : D. Blanchart
Producer : D. Blanchart
Jaar : 1989
Record co. : BMG Ariola

"Awholelotoflove"
45,6 sec. - 90 Kb.
song : D. Blanchart
Produced : D. Blanchart
Jaar : 1991
Record co. : BMG Ariola

uit "Schietstoel"

"Hoe denk je dat het voelt"
song : Lou Reed / Herman Brusselmans / dirk Blanchart
1 min 14 sec - 145 Kb.

"De zotte morgen"
song : Zjef Vanuytsel
36 sec - 140 Kb.

Produced : dirk Blanchart
Jaar : 1998
Record Co : Oorwoud / Via

 
   

Inventieve Belgisch singer-songwriter en producer. Stond steeds op het punt om het helemaal te maken, maar is nooit echt doorgebroken.

In de vroege jaren tachtig was dirk Blanchart lid van de groep Once More, die later overging in het nogal populaire Luna Twist. Hij begon aan een solo-carrière onmiddellijk na de split van deze groep in 1984.

Z'n echte naam is Dirk Blanchaert, maar hij verengelste deze naam in de waan op deze manier makkelijker geaccepteerd te worden in de States en Engeland. Ongelukkig genoeg is het nooit zo ver gekomen.

 

Hij maakt zijn solo-debuut met drie indruk makende singles "I don't mind ..", "Drop me in the city" and "Cockpit" als voorsmaaktjes van het opwindende album "Europe Blue", vol van melodieuze pop op internationaal niveau.

Die internationale doorbraak kwam er nooit omdat zijn Britse platenmaatschappij Statik failliet gaan en contractuele verplichtingen hem verbieden om nieuw materiaal uit te brengen gedurende enkele jaren. Tijdens deze jaren werpt hij zich op het produceren van andere - meestal Belgische - groepen, waaronder Elisa Waut, Kloot Per W, Ivan's Land, Blanc de Blanc etc....

Hij heeft een zeer zachte stem, bijna die van een crooner, die mooi contrasteerde met de new-wave invloeden van zijn muziek in de jaren tachtig. Zijn stem is evenwel zeker niet zijn sterkst punt : een song zoals "Fool yourself forever" in een versie van bijvoorbeeld Paul Young zou destijds zeker een wereldwijde hit geworden zijn.

Zijn meest succesvolle album tot nog toe is "Mama Luba" uit 1990-91, een zeer consistent en goed geschreven plaat waarop hij speelt met een groep genaamd the Groove Quartet, bestaande uit Patrick Riguelle (zie Riguelle & Hautekiet, Kadril ...), Piet van den Heuvel en Michke Vanhoutem. Deze backing group slaagde er blijkbaar in om de altijd wat sombere dirk op te vrolijken tijdens de opnamesessies, want het is zijn meest positieve en dansbare plaat.

Zoals Humo het schreef in een bespreking van zijn "Best of"-plaat in 1993 : "Dat dirk Blanchart erin geslaagd is iets als een carrière uit te bouwen in de muziek, is al een mirakel op zich. Dat Blanchart nooit een plaat heeft opgenomen die minder dan goed was in zijn hele carrière (18 jaar sinds zijn eerste betaalde optreden, 10 jaar sinds de start van zijn solo-avontuur) is, zelfs naar internationale maatstaven, uniek ... De arrangementen op al deze songs zijn het keurmerk van Blanchart : gelaagd, inventief en ondanks zeer strakke budgetten zeer luxueuze producties zoals Thomas Dolby en Prefab Sprout ze maken voor het hondervoudige van de prijs ..."

 

In 1998 verraste dirk velen met een nieuwe wending : hij nam een plaat in het Nederlands op.
In een interview voor zijn optreden op de Nekka-nacht, zei hij : "Ik loop al een tijd rond met het idee voor een Nederlandstalige plaat. Sinds ik voor anderen, zoals voor Clouseau, Nederlandse nummers maak, merk ik dat ik dat ook kan. Ik vond altijd dat ik het Nederlands niet goed geplooid kreeg in een tekst, maar nu ik ouder ben denk ik daar anders over. Toch heb ik voor de teksten wat hulp gevraagd, onder anderen van Bart Peeters en Hugo Mathysen."
Toch werd de plaat "Schietstoel" geen voor de hand liggende "vertaalde Best Of". Naast interessante covers (ELO, Lou Reed, Zjef Vanuytsel) en onherkenbaar herwerkte versies van oude nummers, staat er ook geheel nieuw werk op (vb. "Loftrompet" - over rockjournalisten -, "Balalaïka - over Vlaamse zangers). De plaat werd in de pers ontvangen als "een moedige zet", want vreemd genoeg is deze nederlandstalige plaat misschien wel zijn minst commerciële.

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Europe Blue (Megadisc - 1985)
- About the rain (BMG Ariola - 1989)
- Mama Luba (BMG Ariola - 1991)
- Blow (EMI - 1992)
- Mindsurfin' (EMI - 1995)
- Schietstoel (Oorwoud / Via - 1998)
Compilaties :
- the Best of Blanchart (EMI - 1993)
Singles & 12'':
- Don't mind if the Sputnik lands / Dead pan (Statik, 1984)
- Drop me in the city / Cancer (Statik, 1984)
- Cockpit / The King Groove (Statik, 1984)
- Fool yourself forever / Babylon (Statik, 1985)
- It's only love that you fear / Cockpit (Megadisc, 1986)
- Drive my car / The Garbage Man (Megadisc, 1987)
- Railway Tracks / Love Life (Ariola, 1988)
- Talkin' bout the rain / Isn't it Love (Ariola, 1989)
- Magical Moon / Railway Boat (Ariola, 1989)
- Nothing but the Riddem / Love Life part II (Ariola, 1989)
- No regrets / We got to believe (Ariola, 1990)
- A wholelotoflove / Lolita (Ariola, 1991)
- Balalaïka (VIA, 1998)
- Ik krijg je maar niet uit mijn hoofd (VIA, 1998)

Websites :
- de officiële dirk Blanchart-website is nu dirkBlanchart.com

Forum :
- Lees de berichten over dirk Blanchart
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Blanchart toe

 

   
dirk Blanchart
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up