Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | B | Jeff Bodart        
           
 

JEFF BODART

De bio van Jeff Bodart kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/JeffBodart

Vrolijke chansonnier met onafscheidelijke pet en pofbroek.

 
Songs
 

"Du vélo sans les mains"
56 sec. - 111 Kb.
song : Ravasco, Bernheim

"Chacun son histoire"
59 sec. - 117 Kb.
song : Bodart, Bob Brault

"3 minutes, 30 secondes"
56 sec. - 111 Kb.
song : Ravasco, Bernheim

Jaar : 1994
Record co. : AMC

"Une Histoire Universelle"
59 sec. - 117 Kb.
song : Cokenstock, Bodart
Bodson
Jaar : 1996
Record co. : AMC

 
   

Zijn eerste stappen zet Jean-François Bodart uit Farciennes in het punkgroepje Spasmes. Een eerste release komt er met Aphrodisiax, die één zelfgeproduced singletje "Sex Symbole" op de wereld loslaten. Bekend in Wallonië, en een flink stuk daarbuiten, wordt hij echter als zanger van de 12-koppige in Borsalino-hoeden verpakte groep Les Gangsters d'Amour, die in de jaren tachtig een tijdlang het mooie weer maakten met songs als "Bonnie & Clyde", "S.O.S. Barracuda" en "Meurtre à Hawaï". De Gangsters legden er pas eind 1991 het bijltje bij neer.

"Met de Gangsters had ik op het einde het gevoel dat het "concept" te dikwijls de overhand kreeg op de melodie. Ik wilde echt iets anders. Men kwam vooral naar ons kijken om het spectaculaire fysische ascept van onze shows. Maar ik wilde dat men naar ons luisterde voor de chansons, die kleine verhaaltjes zonder veel belang waarin iedereen kan steken wat hij wil naargelang de eigen ervaringen."

 

Vanaf dat moment ging Jeff Bodart - gekleed in Kuifjesbroek, debardeurke en met een klak - vrolijk fluitend zijns weegs, hetgeen in 1994 resulteerde in de bijzonder opgewekte doorbraaksingle "Du vélo sans les mains" (fietsen zonder handen). Die Charles Trenet-achtige opgewektheid van dit liedje werd trouwens door de zanger zelf gerelativeerd : "die song gaat van 'Le bonheur c'est facile quand on y met du sien/Le bonheur c'est facile comme du vélo sans les mains'. Ik weet niet of je het al ooit geprobeerd hebt, maar fietsen zonder handen loopt gevaar fietsen zonder tanden te worden. Wantrouw dus zangers met pet die verkondigen dat het volstaat te fluiten om gelukkig te zijn". Voor de "petite histoire" : Het chanson "du vélo sans les maisn" was meegeschreven door François Bernheim, die zijn sporen onder meer verdiende met werk voor de verschrikkelijk "Les Poppys". Het toeval wil dat Jeff's eerste optreden op zeer jeugdige leeftijd precies een interpretatie van een Poppys-song was.

De single was de voorbode van een cd bij AMC-records met dezelfde titel, waarvan ook "Chacun son histoire" en "3 minutes, 30 secondes" het in Wallonië tot radiohits schopten. Of zoals de bio het wil "il montre une écriture ciselée et directe, une musique pétillante et sensible et fait vibrer juste des chansons touchantes et percutantes." Hierna volgde een uitgebreide tour, geflankeerd door Olivier Bodson (trompet, percussie, gitaar) en Pierre Gillet (toetsen) via tal van francofolies (Spa, La Rochelle, Montréal) en zalen en zaaltjes in België en Frankrijk.

 

In 1997 kwam de tweede plaat er, getiteld "Histoires Universelles", waarbij onder meer Kent en Benoît "C'est arrivé près de chez vous" Poelvoorde kwamen meekwelen. De titel van de eerste single "Une histoire universelle" en de cd werd verklaard als "Door te praten en schrijven over de kleine dingen die mij of de mensen rond mij bezighouden, laat je toe aan anderen om zich daarmee te identificeren. Dat is het principe van "Histoires Universelles". Van de dertig of veertig chansons bij de start hebben we er 14 overgehouden, degene die ons voor zoveel mogelijk mensen anecdotisch leken. Collectieve chansons. Het lijkt wel wat pretentieus dat zo te zeggen. Maar het is een poging, een zoektocht". Opmerkelijk was alleszins ook zijn passage op de Francofolies van Spa, waarbij Jeff Bodart een hele schare vrienden optrommelde, met daarbij onder andere de fanfare de Farciennes, Marka, Riton Liebman, Kent, Philippe Lafontaine, afrikaanse percussiespelers, Axelle Red en Salvatore Adamo.

In 1999 kwam een nummer van hem terecht op "Si ça nous chante" (project van franstalig zingend België ten voordele van kinderen met mucovicidose, met o.m. Marka, Jean-Louis Daulne, Lou & Hollywood Bananas, Salvatore Adamo, Marc Morgan & Jo Lemaire). In 2000 nam Jeff Bodart een cover van "Get It On" van T.Rex op voor de compilatie "Glittering 2000", en werkt hij druk aan een nieuwe - derde - solo-cd, die in de loop van september het licht zou moeten zien.

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Du Vélo Sans Les Mains (AMC, 1994)
- Histoires Universelle (AMC, 1997)

Websites :
- De Officiële Site is http://www.multimania.com/jeffbodart/
- bio bij AMC Records

Forum :
- Lees de berichten over Jeff Bodart
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Jeff Bodart toe

 

   
Jeff Bodart
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up