Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | B | Della Bosiers        
           
 

DELLA BOSIERS

De bio van Della Bosiers kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/DellaBosiers

Vlaamse kleinkunstzangeres die vooral in de jaren zeventig hoge ogen gooide.

 
Songs
 

"Horizontaal"
55 sec. - 108 Kb.

"Fleur de Buda"
56 sec. - 111 Kb.

songs : Della Bosiers
productie : Frans Ieven
Jaar : 1971
Record co. : Philips

"Jefke"
1 min 16 sec. - 149 Kb.
song : Della Bosiers
Jaar : 1974
Record co. : Philips"Oud Vrouwtje"
1 min 6 sec. - 130 Kb.
song : Della Bossiers

"Bossa Rossa"
51 sec. - 100 Kb.
song : Della Bossiers / Herman de Coninck

"Toeternitoe"
1 min 3 sec. - 125 Kb.
song : Ben Van der Linden / Della Bossiers

"Brussel Centraal"
57 sec. - 112 Kb.
song : Della Bossiers

Jaar : 1975
Record co. : EMI

 
   

Als studente journalistiek begon Adèle Bosiers (°1946) aan haar muzikale carrière via een talentenwedstrijd van Antwerpse universiteitsstudenten "Carpe Noctem" (alhoewel ze ook als tiener als had deelgenomen aan "crochet"-wedstrijden met bvb "Zwei Kleine Italiener"). In 1966 won ze de studentenwedstrijd met "Le Jardin de mon Coeur". Al redelijk snel daarna leidde haar weg richting het Nederlandse café-theater, waarbij ze onder hoede werd genomen door Peter Blanker, Ramses Shaffy en stempedagoge Ellie de Jong.

 

In 1971 kwam ze voor het eerst naar buiten op vinyl, met de debuut-LP "Della Bosiers", in een productie van kleinkunstproducer par excellence Frans Ieven (zie o.m. Kris de Bruyne, Jan De Wilde ...) en met bij de muzikanten onder meer Raymond van het Groenewoud. Daarop onder meer "Fleur de Buda", over het onooglijke stationnetje "Haren-Buda". Aan de "Komplete Kleinkunstgeschiedenis" vertelde ze daarover "We gingen er filmen in het kader van een reeks over industrialisering van Vlaanderen. Het gevoel van grauwheid en moedeloosheid vatte ik toen in een liedje, dat toch optimisme uitstraalde. Maar het gaat in feite over bescherming zoeken bij elkaar".

Uit haar tweede LP "Kwartetten" van 1974 werd het vrolijke "Jefke" het bekendste nummer (over haar gevoelens over Vlaanderen bekeken vanuit Nederland - "ze hebben me m'n zachte G's al vaak verweten sinds ik hier in het Noorden ben beland, ik heb hier heel wat builen sleche friet gevreten, ze hebben me gezegd je moet het maar vergeten, de passie voor het blonde vlaamse land"). Op die LP ook de song "Cléo in de kinderwage", over haar dochter. Even daarna nam ze ook een onvergetelijk duet op met Wim de Craene in "Mensen van achttien".

Op een doorbraak naar een breder publiek (buiten de "kleinkunstkenners") moest nog wel enkele jaren gewacht worden : die kwam er immers vreemd genoeg niet door haar vriendelijke en jazzy luistermuziek, maar door haar deelname vanaf 1976 in het panel van de destijds bijzonder populaire "Wies Andersen Show".

Midden jaren zeventig liep Della in Nederland Ben Van der Linden tegen het lijf. Samen met de "Ben Van der Linden Groep" werd "Met Hart en Ziel" ingeblikt, voor nieuwe platenfirma IBC (EMI). Daarop onder meer het schrijnende lied "Oud Vrouwtje" met de regels "Zo zijn er duizenden als jij, nog eenzamer dan jij, een beetje kinderlijk, beverig en klein. Ze zijn er duizenden als jij, een hele lange rij, die niet meer leeft, maar wacht ...", en (voor zover wij konden zien) haar enige single "Centraal Station".

Ben van der Linden werd later ook de levensgezel van Della Bossiers, wat meer dan 15 jaar nog leidde tot de LP "Tien plekken om nooit meer te vergeten", met liedjes opgehangen aan bekende of minder bekende plaatsen. Toch was ze in al die jaren niet helemaal verdwenen, want naast de muziekcarrière had ze ook een carrière in de media uitgebouwd (zo fungeerde ze onder meer als journaliste voor Knack, componeerde ze muziek voor televisiefeuilletons, had ze een column in het radioprogramma "Het genootschap", zetelde ze in de jury van "Sterrenwacht", presenteerde enkele TV1-programma's e.d.). In 1998 was ze meter van de actie "Kom Op Tegen Kanker".

Koop CD's van deze artieste bij proxis

Albums :
- Della Bosiers (Philips, 1971)
- Kwartetten (Philips, 1974)
- Verzameld (Philips, 1976)
- Met Hart en Ziel (Emi, 1976 - op CD heruitgebracht in de reeks "de ultieme kleinkunstcollectie door BMG Ariola in 1994)
- Tien plekken om nooit meer te vergeten (Eufoda, 1993)

Websites :
- niks gevonden.

Forum :
- Lees de berichten over Della Bosiers
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Della Bosiers toe

 

   
Della Bosiers
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This Page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up