Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | B | The Bowling Balls        
           
 

THE BOWLING BALLS

De bio van The Bowling Balls kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/TheBowlingBalls

Grappige Brusselse synthgroep uit het begin van de jaren tachtig.

 
Songs
 

"God Save the Night Fever"
39 sec. - 77 Kb.
song : Beauling - Balls
Jaar : 1979
Record co. : EMI

"You don't know"
47 sec. - 93 Kb.
song : Beauling - Balls
Productie : Phil Delire
Jaar : 1981
Record co. : Ariola

"Visco Video"
81 sec. - 160 Kb.
song : Beauling - Balls
Jaar : 1980
Record co. : Ariola

"The Boys"
56 sec. - 109 Kb.
song : Beauling - Balls
Productie : Dan Lacksman
Jaar : 1981
Record co. : Ariola

 
   

 

 

De onstaansgeschiedenis van The Bowling Balls is wellicht de merkwaardigste uit dit hele Belgische Pop & Rock Archief: de groep werd opgericht om leven te geven aan een strip. The Bowling Balls werden namelijk oorspronkelijk uitgevonden door Frédéric Jannin en Thierry Culliford (de zoon van Peyo, u normaal gezien bekend van de Smurfen) voor een gag in een van de eerste nummers van "Le Trombone Illustré", een piraatbijlage die een tijdje werd meegestuurd naar de abonnees van de franstalige Robbedoes. In de strip Germain et Nous werd daarin een groepje jongelingen opgevoerd die de ganse dag niet veel meer deden dan wat voor zich uit te staren en te luisteren naar platen van "The Bowling Balls". De twee trokken het idee van de strip-muziekgroep door en lieten hen interviews afleggen, optredens geven, platen uitbrengen ...

Na enkele afleveringen ontstond het idee om deze groupe BD ook in het echt op te richten, en enkele nummers op te nemen om als flexi-disc met de Robbedoes mee te sturen. Als toetsenist in deze "Bowling Balls" figureerde Frédéric Jannin zelf (onder het alter ego Averell Ball), zanger werd Bert Bertrand (koosnaam Billy Ball, zoon van Yvan Delporte en de journalist die als een van de eerste in België over de punk verslag uitbracht en volgens de petite histoire ook degene die de naam Plastic Bertrand bedacht), en als aanvulling op dit muzikale duo kwamen Thierry Culliford (als Elton Ball) en Christian Lanckvrind (de vriend van de zus van ..., hij werd Fernand Ball in de groep).

 

Toen het nummer eenmaal was ingeblikt bleek het promotiebudget bij Robbedoes niet te volstaan voor het uitgeven van deze single. EMI was echter wel bereid om de release te doen: "God Save the Night Fever" werd het debuut van The Bowling Balls, en symbolisch voor een een groep waaraan altijd getwijfeld werd of ze wel echt bestond was de releasedatum 1 april 1979. Het werd een synth-deuntje op een grappige tekst "God save the night fever, God save the pain reliever, God save the gold-kipper, God save Haroun Ta-ziever. Sunday morning headache right, I can't remember what I did last night. Probably danced my ass off, To the new big cheese record. Imagine me as John Revolta, I'd be better off in High-Volta. Would you like to meet Olivia. No I'd rather go to Bolivia ...".

De groep specialiseerde zich in een aantal singles (4 stuks tussen 1979 en 1981, later samengebracht op de eerste en enige LP "The first and the last The Bowling Balls record for the same price"), met teksten die varieerden van onverstaanbaar tot nonsens, en playback-optredens waaruit moest blijken dat de groep totaal fake (maar wel grappig) was. Zoals Jannin later zou toegeven: "C'était l'époque où n'importe qui pouvait faire n'importe quoi. Comme on était n'importe qui, on a fait n'importe quoi." (het was een tijd waarin eender wie eender wat kon doen. Omdat wij eender wie waren, hebben we dan maar eender wat gedaan). Bekendste overgeblevens songs zijn wellicht "You Don't Know (how it's like to be alone in the house)" en hun cover van het Del Shannon nummer "When you walk in the room". Fijnste voorbeeld van de inside-humor is de catchy song "The Boys", waarvan de nonsens tekst als volg ging:

Lorca Karumulio Garin
Nascu Mulusko Delirin
Spargo Lio Kamagurkon
Sondak Chlapenikaragon
Mango Letruf Molenbekon
Rakel Marum Cholokon

Si Solkrador
Sholirva Shna The Boys
No Cho Vigor
Lorimar Ka The Boys
Bijora Kosha The Boys

Telex Neuro Tapivaloch
Sonia Mavindra Moulinoch
Tonic Erikassambardoch
Noumea Torligo Bravoch
Peritea Mavabordoch
Kamelkassoum Souminagoch
Sitroun Kamaflouz Imagoch
Jo Lemaire Akileamboch

Si Solkrador ...

Brili Mondrogesenamer
Porlago Mino Perlacher
Atomium Irrega Sumser
Izardo Irkitotorner
Ander Lechkima Lankvrinder
Rikama Lakinoder
Dekalko Movo e Blanker

Si Solkrador ...

Het einde van The Bowling Balls kwam kort nadat het eerste en enige album van de groep werd uitgebracht: Bert Bertrand kondigde aan naar Bora-Bora te vertrekken. Een goeie grap, vonden de anderen, maar Bert vertrok echt en is nooit meer teruggekomen. Naar verluidt hing hij zichzelf op in New York, enkele uren na het afnemen van een interview met Lou Reed.

 

Van de ex-Bowling Balls werd Frédéric Jannin beslist de bekendste : als striptekenaar (Germain et nous, les aventures de petit Jules et pépé Jules), muzikant (samen met gladjanus Jean-Paul Hautier vormde hij Zinno, die in 1990 een enorme hit hadden met de novelty-song "What's Your Name"), televisiefiguur (deel van Les Snuls, en met Stephan Libersky als JAADTOLY), radiopresentator (Radio 21).

In de jaren negentig kwam het tot een bescheiden revival van The Bowling Balls, via een "The greatest Best of ..." op CD in 1995, en via een documentaire "La véritable histoire des Bowling Balls" (uitgezonden op Canal+ in 1997) met getuigenissen van onder meer Thierry Tinlot (Spirou), Jean-Pierre Hautier (Zinno), Fabienne Vande Meersche (Génération 80), Marc Oschinsky, Marc Moulin en Dan Lacksman (beide laatsten van de groep Telex, die met The Bowling Balls wel enige dingen gemeen had, zoals electronica in combinatie met humor, en simpele maar effective melodieën, Dan Lacksman was trouwens producer van enkele BB-songs). Dit verleidde bijvoorbeeld Le Soir leidde tot de vaststelling "L'idée etait de jouer la parodie à fond, de faire croire qu'on ne savait pas jouer et qu'on osait tout, mais à entendre aujourd'hui les chansons des Balls, on se rend mieux compte à quel point ces chansons étaient bien foutues et n'avaient pas à rougir face à OMD ou aujourd'hui Erasure." (het idee achter de Balls was een parodie, te laten geloven dat ze helemaal niet konden spelen en alles durfden, maar als je vandaag naar hun songs luistert, realiseer je beter hoe goed die dingen wel in elkaar staken en zich tegenover OMD of Erasure helemaal niet hoeven te schamen").

Leden :
- Billy Ball (Bert Bertrand) - zang
- Averell Ball (Frédéric Jannin) - keyboards
- Fernand Ball (Christian Lanckvrind)
- Elton Ball (Thierry Culliford)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- God Save the Night Fever (single, 1979, EMI)
- Visco Video / When you walk in the room (single & maxi, 1980, Ariola)
- You don't know what it's like to be alone in the house (single, 1981, Ariola)
- The Boys / The Girls (single, 1981, Ariola)
- First and the Last Bowling Balls album for the same price (1983, Ariola)
- The greatest best of the Bowling Balls (CD, 1995, Ariola)

Websites :
- Bowling Balls sectie op de website van striptekenaar Jannin
- Website over Le Trombone Illustré, de geboorteplaats van The Bowling Balls

Forum :
- Lees de berichten over the Bowling Balls
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over the Bowling Balls toe

 

   
Bowling Balls
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up