Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | B | Burning Plague        
           
 

BURNING PLAGUE

De bio van Burning Plague kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/BurningPlague

Burning Plague is een harde bluesgroep die aan het eind van de jaren zestig in het Brusselse werd opgericht als antwoord op de toen heersende Britse en Nederlandse "blues boom" (samen met groepen als Kleptomania, Jenghiz Khan, Doctor Downtrip, Irish Coffee ...).

 
Songs
 

"A38"
1 min 10 sec. - 138 Kb.
Jaar : 1995

"Night Travelin' Man "
1 min 25 sec. - 167 Kb.
Jaar : 1970

"Life is Nonsense"
1 min 30 sec. - 177 Kb.
Jaar : 1970

"23 years ago"
1 min 15 sec. - 147 Kb.
Jaar : 1995

 
   

Aanvankelijk bestond de groep uit Michael Heslop, Alex Capelle, Roger Carlier en Willy Stassen. Ook Johan Verminnen liep enige tijd rond in het kielzog van de groep.

 

De groep specialiseerde zich vooral in harde blues en boogie, die werd vereeuwigd op de Lp "Burning Plague" uit 1970. Dankzij "mythische nummers" als "A38", "Life is Nonsense" en "Night Travelin' Man" groeide deze plaat uit tot een - voor het genre - waar verkoopsucces (meer dan 10.000 verkochte exemplaren en een eerste plaats in de "PopHot"-hitparade van Télémoustique).
Uiteraard werkte de groep een groot aantal live-optredens af in België, waaronder een doorkomst in Jazz Bilzen van 1970 (op de affiche samen met onder meer Black Sabbath en The Kinks). Na een tour in Zaïre samen met Danny Lademacher's Kleptomania werd de groep echter al ontbonden.

In 1992 begon de groep echter aan een tweede leven. In de "Grain d'Orge" in Brussel vond een reünie plaats met Paul Vandevelde (ex Dr. Downtrip) op drums. Deze laatste werd echter twee jaar later al vervangen, door Marc Ysaye (radiopresentator en drummer van onder meer Machiavel en Purple Prose). De reden voor de hereniging legden ze uit in het nummer "23 years ago" : "Yes about 23 year ago today, we gave up playing, we tought it would be for good. But here we are back and to stay, and nobody tought that we would. The good old guitar is still crying, and the amps are crancked up to ten. We're still night travelin' men, so the good old Plague is back together again."

In 1995 verliet Alex Capelle de groep, maar hij werd vervangen door Alain Pire (Such a Noise, Huy, Abbey Road). Er kwam zelfs een nieuwe CD, "TWO" genaamd, en de groep opende het snelgroeiende Boogie Town Festival van dat jaar (met John Mayall als top-of-the-bill). Dat niet iedereen op herenigde seventies blues-groepen zit te wachten, bewees Jacky Huys met zijn bespreking "Volkomen passé is Burning Plague met hun reünie-geeuw Two".

Marc Ysaye speelde in Burning Plague tot 1998, toen de eveneens herenigde Machivel opnieuw zoveel succes kreeg dat hij zich niet langer een tweede groep kon veroorloven. Mario Zola werd zijn vervanger.

In 1999 werd de oorspronkelijk Burning Plague-LP uit 1970 op CD heruitgebracht, en kwam er een Live CD op de markt (Burning Plague Live At Last). Hun motto : "They still got the natural born boogie and they need you to make the next gig a Burning blues night".

GroepsLeden :
- Michael Heslop (guitars, vocals)
- Roger Carlier (bass)
- Alex Capelle / Alain Pire (guitars)
- Willy Stassen / Paul Vandevelde / Marc Ysaye / Mario Zola (drums)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Burning Plague (CBS, 1970)
- Two (MMS, 1995)
- Live at Last (??, 1999)

Forum :
- Lees de berichten over Burning Plague
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Burning Plague toe

 

   
Burning Plague
Bio
Leden
Releases
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up