Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home |Groepen & Artiesten |C |Chitlin' Fooks        
           
 

CHITLIN' FOOKS

De bio van Chitlin' Fooks kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/Chitlin'Fooks

Chitlin' Fooks begon als nevenproject van leden van de groepen Metal Molly en Bettie Serveert, en eindigde in mooie country-rock/Americana.

 
Songs
 

"Not Enough Tears"
52 sec. - 103 Kb.
song : Carol van Dyk, Pascal Deweze

"Seen it All"
53 sec. - 104 Kb.
song : Carol van Dyk, Pascal Deweze

Productie : Pascal Deweze
Jaar : 2001
Record co. : Palomine

 
   

Chitlin' Fooks was een idee dat onstond in het hoofd van Fred Maessen, voormalig platenbaas van Brinkman (nederlands label met opvallen veel Belgische bands, zoals Metal Molly, Nemo, Thou, Evil Superstars ...), nu manager van een reeks groepen (weer Bettie Serveert, en Mauro ...). Deze hoorde in de "twang" van de stemmen van Pascal Deweze (Metal Molly, Mitsoobishy Jacson, binnenkort Sukilove) en Carol Van Dyk (de zangeres van Bettie Serveert dus) immers "countrypotentieel". Toen deze twee bij de opnames van het Bettie Serveert album "Palomine" samen in de studio zongen, rijpte het idee ook in hun hoofden. Concrete afspraken om eens iets samen in die richting te proberen werden gemaakt tijden de Nachten in 2001.

 

Toen de gezamelijke "geheime" liefde voor oude country ook boven water was gekomen, werden snel een aantal covers opgeworpen (Gram Parsons, Jimmie Rodgers, Gary Walker, Washington Philips). Zowel Carol als Pascal hadden echter ook nog enkele songs liggen die voor de indierockerbands Bettie Serveert en Metal Molly niet echt hadden kunnen dienen, maar die wonderwel in het concept van een countrybandje pasten. Eenmaal het "concept" vastgelegd was, werden er bovendien vlot een aantal nieuwe songs neergepend. Hierdoor namen de aanvankelijke plannen voor een EP al snel grotere vormen. Pascal vertelde De Standaard dat dit zeer gemakkelijk ging : "Maar we moesten geen genre uitvinden. We aanvaarden de clichés die bij de stijl horen. De tweestemmigheid, de songstructuur en de melodieën kwamen vanzelf. We volgen gewoon ons hart."

Muzikanten die door Pascal bij dit project werden betrokken werden, waren pianist Guy Van Nueten (The Sands, Daan ...), bassist Pieter van Buyten (Marjan Debaene, The Kids, Flip Kowlier ...) en drummer Stoffel Verlackt (Flowers for Breakfast, El Tattoo del Tigre ...). Na enkele tryouts in het Antwerpse, gebeurden de opnames in de experimentele home-studio van Guy van Nueten, waar in 3 dagen 12 songs werden opgenomen (11 kwamen er op CD terecht). Achteraf deed de vijftigjarige pedal-steel gitarist Jeff Marinus een aantal overdubs, en voegde Herbert Lanckhorst (van Das Pop) een aantal vioolpartijen en wat mandoline toe.

De titelloze CD werd in mei eerst uitgebracht bij Parason/Hidden Agenda in de Verenigde Staten, zodat Pascal en Carol ook een reeksje van promo-optredens langs de Oostkust konden gaan verzorgen. De reacties op deze "low countries americana" waren heel erg goed. Vergelijkingen met Loretta Lynn, Gram Parsons en Emmylou Harris waren niet van de lucht, en vooral de samenzang van Pascal/Carol kreeg veel lof toegezwaaid. Bijvoorbeeld: E.g. "Chitlin' Fooks are a self-coined "quarter past country" band that – like the best love songs – sound as dated as they sound timeless. ... The solemn, by-the-numbers covers of Gram Parsons and Washington Phillips understandably give the album an age-old sound, but it's the duo's originals that truly make Chitlin' Fooks' sound so stunningly out of its time. Immersing themselves in old Dolly and Loretta before recording, van Dyk and Deweze laid down some striking harmonies and classic-sounding country that immediately recall the '60s duets of Lee Hazelwood and Nancy Sinatra."

In België en Nederland volgde de release van de debuutCD pas een paar maanden later (in augustus), en mocht de groep meteen op Pukkelpop om hem voor te stellen. Daarna volgde een tour van een datum of 30 in de lage landen.

Of er nog een vervolg komt aan het Chitlin' Folks nevenproject zei Pascal : "Net zoals in het verleden bvb. met Mitsoobishy Jacson neemt dit gewoon de tijd in die het hoort te nemen waarna ieder weer z'n weg gaat. We zien dan wel wanneer er een goed moment is voor iedereen om een vervolg te doen", maar vermits zowel Metal Molly als Bettie Serveert een of meer sabbatjaren nemen, zit een vervolgCD er zeker in.

Leden :
- Carol Van Dyck (vocals, guitar)
- Pascal Deweze (vocals, guitar)
- Guy Van Nueten (piano, organ)
- Pieter van Buyten (bass)
- Stoffel Verlackt (drums)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Chitlin' Fooks (Palomine Records / PIAS, 2001)
Singles :
- Not Enough Tears / Seen it All (Palomine/PIAS, 2001 - promo-only)

Websites :
- Chitlin' Fooks officiële webstek is deze
- Mailorder van de Amerikaanse editie en interview met Carol en Pascal bij Parasol
- Voorstelling van de groep bij Vitaminic, met een MP3'tje van Seen it All
- Bespreking van de Chitlin' Fooks cd bij Splendid-zine, Aversion, Rolling Stone, SonicNet, The San Francisco Bay Guardian,
- Bettie Serveert op het web te vinden op bettieserveert.com
- "How Many Times" live in streaming video bij Club Lek

Forum :
- Lees de berichten over Chitlin' Fooks
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Chitlin' Fooks toe

 

    Chitlin' Fooks
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up