Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | C | Cinérex        
           
 

CINEREX

De bio van Cinérex kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/Cinérex

Eclectisch project dat danst rond de grenzen van techno, pop, groove en lounge.

 
Songs
 

from "Exit all areas part 2" :

"I Spy "
56,9 sec. - 112 Kb.
song : Rombouts, Kueker, K.Smits, Kalonji


"Tumbleweed"
1 min. 48 sec. - 212 Kb.
song : K.Smits, Kalonji, Rombouts, I.Smits
performed by DAAU

General Electrique-songs :

"Feminax"
59,7 sec. - 117 Kb.
song : Kelvin Smits, Tom Barman

"Blow Tenderly "
57,8 sec. - 113 Kb.
Song : Kelvin Smits, Tom Barman

Jaar : 1998
Record co. : Spoonin' / Zomba

 
   

De wortels van Cinérex ontstonden in 1994 toen Kelvin Smits (club-DJ die ook enkele platen uitbracht begin '90 als Kelvin, Astrospider, Nuts on Mars ...) en Tom Barman (de zanger van de groep dEUS) een samenwerkingsverband genaamd General Electrique aangingen. Het resultaat van deze twee botsende stromingen was een reeks demo's met een hypnotizerend allegaartje. Alhoewel het project flink wat interesse losweekte, kon er tengevolge van problemen met de platenfirma van dEUS geen materiaal op cd worden uitgebracht. Island had immers een "optie" op de groep, maar verkoos dan toch om er niks van uit te brengen.

 

Ondertussen ging Kelvin ook verder op zoek naar gelijkgestemden in het techno-wereldje. Deze vond hij in Sebastien Kalonji, aka DJ Bobo, een van de stichters van het destijds befaamde Wonka-records en Tomy Rombouts (had eerder wat succes in technoland met zijn project Digital Excitation maar evolueerde later tot een "post-post modernistische soundscaper"). Met twee dames, Ivy Smits (voorheen in bands als Mind The Gap en Fever) en de Amerikaanse Alissa Kueker (ex-Skylab 2000, Bassland ...), erbij was de groep compleet. Bij gelegenheid betrok Kelvin ook zijn oom, George Smits, de inmiddels overleden muzikant uit de groep van skifflebeest Ferre Grignard, bij de experimenten.

De groep begon vrijwel onmiddelijk op te nemen (1995-1997), maar toch zou het tot de zomer van 1998 duren vooraleer hun debuutcd in de winkels lag. Er rezen immers onoverkomelijke problemen met de "clearance" van de verschillende samples waarop ze de nummers bouwden. Na eindeloze onderhandelingen met de verschillende rechtenhouders zagen ze uiteindelijk bijna helemaal af van het gebruik van samples.
Sebastien op Studio Brussel: "Als we op hun eisen waren ingegaan, hadden we uiteindelijk moeten bijbetalen om een plaat te mogen persen. We hebben die betwiste samples er dan maar uitgegooid. Uiteindelijk hebben we samen met de leden van de Anarchistische Abendunterhaltung een aantal gelijkende melodieën bedacht die zij dan live hebben ingespeeld. Die hele omweg was een verrijking voor onze muziek. Een noodgedwongen andere richting, maar dan ten goede."
Omdat de nummers van de groep General Electrique eigenlijk goed in het verlengde lagen van het werk van Cinérex vonden zo uiteindelijk ook twee nummers van dit project de weg naar cd-land.

 

"Exit All Areas part 2" (part 1 is nooit verschenen wegens de voornoemde sampleproblemen) werd een plaat "waarop de grenzen vervagen", aldus Christophe Verbiest in De Morgen : "<First impressions> klinkt muzikaal een beetje als Tricky, <This is for you> dobbert op een zwoele groove, in <Vibe> gaan lome beats hand in hand met zweverige ambient. <My name is ...> staat voor jazz meets electronica, <The day I lost my shadow> is rustige folkblues, en <Flight 001> neigt naar Esquivel-achtige lounge-pop. Kortom : dit is een gevarieerde plaat die desondanks geen verbrokkelde indruk nalaat". Ook Jacky Huys was enthousiast : "Een meer dan aangename verrassing is dit ... een meeslepende, bevreemdende trip langs vervormde vocals, jazz-piano, funky bass, drum'n'bass, dance, dEUS (Tom Barman zingt "Feminax") en lounge music ŕ la Air. Bepaald knap."

Live gaat de groep de boer op als "Cinérex Sound System", geen typische live-groep dus, maar een wisseldende groep van DJ's met mengtafels. Kelvin : "Het is niet de bedoeling dat de mensen naar ons komen kijken, ze moeten feesten. We hebben nooit gepretendeerd om iets live te brengen. We hebben dat vroeger met onze techno en house-projecten wel geprobeerd, maar altijd valt er wel een toestel uit en sta je voor Jan Lul."

En de toekomst : "We hebben al een pak nummers in voorbereiding, maar er moet nog veel aan gebeuren. De volgende cd moet immers nog een pak straffer zijn. We willen zeker niet in herhaling vallen".

Leden :
- Kelvin Smits
- Sebastien Kalonji (aka Bobo)
- Tomy Rombouts
- Ivy Smits (aka Zoumbal Ley, eh ... Zulma Bay)
- Alissa Kueker

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Exit all Areas part 2 (Spoonin' - Zomba/Rough Trade - 1998)

Websites :
- Officiële Cinérex-site : http://www.amphion.net/cinerex
- Management : Musickness

Forum :
- Lees de berichten over Cinerex
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Cinerex toe

 

   
Cinérex
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up