Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | C | Clouseau        
           
 

CLOUSEAU

De bio van Clouseau kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/Clouseau

Nieuw: Clouseau "En Dans"
Je kan er niet naast kijken: de nieuwe CD van Clouseau ligt in de winkels - aangekondigd door de knappe single "Ik Geef me Over" , en met zekere hits zoals titeltrack "En Dans" of "Bergen en Ravijnen", en een grappige hoes getekend door Marcel Vanthilt.

>>> Bestel deze CD bij Proxis <<<
>>> 775 Bfr - 19,22 Euro - 16.98$ (op 15 nov 2001) <<<

Clouseau, de groep - niet de inspecteur, begon als een vriendengroepje in 1984. Alleen Karel Theys, de bassist, had daarvoor enige ervaring opgedaan met The Employees. In 1987 komen de gebroeders Wauters de groep vervoegen, schakelen ze over van het Engels naar het Nederlands en komen ze voor het eerst uit het repetitiekot. Ze mogen Marktrock in Leuven openen en versieren een platencontract voor een eerste single "Brandweer".

 
Songs
 

"Anne"
44,5 sec. - 87 Kb.
song : Geert Hanssens
Produced : Roland Verlooven
Year : 1989
Record co. : HKM

"Dansen"
39,2 sec. - 77 Kb.
song : Berghmans, K.Wauters, Savenberg
Produced : Roland Verlooven
Year : 1989
Record co. : HKM

"Daar gaat ze"
44,5 sec. - 87 Kb.
song : Jan Savenberg
Produced : Roland Verlooven
Year : 1990
Record co. : HKM

 

"In Stereo" (1999)
Klik voor meer :

 
   

In 1988 hebben ze een klein hitje met "Alleen met Jou" en winnen ze de Baccara-beker in de ploeg van Raymond Van Het Groenewoud.

 

In 1989 nemen ze deel aan de preselecties voor het Eurovisie Songfestival. Clouseau eindigt tweede (achter "Door de wind door de regen dwars door merg en been" Ingeborg) maar heeft nu een voet tussen de deur. De doorbraak volgt vrijwel onmiddellijk met de single "Anne" en de plaat "Hoezo?". Gillende tienermeisjes en recordverkoop zijn het gevolg. Ook Nederland gaat plat, want "Daar gaat ze" wordt er een hele grote hit. Ook de tweede plaat "Of zo" verkoopt als zoete broodjes.

1990 is dan ook een jaar dat kan samengevat worden als "Clouseau-manie". Alles wat de jongens aanraken verandert in goud. Zoals geen andere groep wisten de Clouseau'ers immers zowel het pop- als Vlaamse schlager-publiek voor zich in te nemen. Manager Hans Kusters : "Ze mikken echt op de pubers. Eenvoudige songs, maar ook teksten in de stijl van "ze komt, en ze gaat, of ze is". Geen gedoe over raketten of apartheid. Goeie Nederlandstalige-Engelse-Pop-Van-Hier, soms rockend, soms balladend, maar altijd clean en leuk en voorzien van charmerend stemmenwerk rond onschuldige en herkenbare vrij- en dansverhaaltjes."

 

In 1991 wordt de Benelux hen een beetje te klein, dus besluiten ze (of besluit de platenmaatschappij) om de Europese markt te bestormen. Als opstapje gebruiken ze opnieuw het eurovisie-songfestival. Deze keer hoeft er geen preselectie plaats te vinden. Ze eindigen er echter heel laag met "Geef het op". De engelse cd genaamd "Close Encounters" (die vooral bestaat uit bewerkingen van hun eigen nederlandstaige songs) verzet toch 200.000 exemplaren in het zog van Roxette's europese tournee van 1992.

Een tweede engelse plaat "In every small town" wordt echter een commerciële flop. Zanger Koen Wauters start een nieuwe carrière als televisiepresentator en racepiloot, gooit enkele oude vrienden uit de groep en richt zich opnieuw op de nederlandse markt met de CD "Oker" in 1995.

Wat dan met de achtergelaten groepsleden :
- Oprichter van de oorspronkelijke Clouseau Bob Savenberg startte aanvankelijk onder goed gesternte met een solo-carrière (bijvoorbeeld het duet met de nederlandse zanger Stef Bos in "Breek de stilte" en zijn solo-cd "Vuur en Vlam". Hij presenteerde ook een tijdlang de "Ultratop" (de belgische hitparade op de VRT) en probeerde zelfs een bedrijfje in websites uit te bouwen.
- Tjenne Berghmans leek wel bevrijd na zijn vertrek uit Clouseau en speelde in zowat elke groep die een gitarist nodig had (bvb. The Scabs, Betty Goes Green ...).
- Karel Theys, vroeger bij The Employees, lag aan de basis van nog een Kloot Per W-project, de Lama's in 1993-94.

Op "Adrenaline", blijven dus enkel de twee Wauters-broertjes over. Toch laat de plaat een meer volwassen groep horen. Ze hebben de hype succesvol overleefd en maken nu opnieuw fatsoenlijk materiaal, zonder de noodzaak om te "scoren" of de verkoopscijfers uit de hype-periode van 1989-1990 te evenaren.

 

In 1997 wordt er een compilatie-album "Clouseau 1987-1997" uitgebracht en vieren ze het tiende jaar van hun bestaan. Koen Wauters (alhoewel moeilijk te herkennen tussen alle Belgacom-reclame) rijdt ook een Parijs-Dakar uit, verschalkt een stalkster en blijft het VTM-scherm sieren met programma's als Familieraad, Koen & The Gang, Wedden dat ... Koen Wauters trouwt ook, met Carolijn Lillipally (een MTV-veejay).

In 1999 verovert Clouseau Vlaanderen voor de zoveelste keer, ditmaal met de nieuwe cd "In Stereo". Voorzien van een mierzoete productie door Jean Blaute (zie Kate's Kennel, RvhG, The Radio's ..) en met songs geschreven door onder andere Frank van der Linden (van De Mens), Jan Leyers (van My Velma en Soulsister), Mark Vanhie (The Bet, Sarah) en anderen, en getrokken door singles als "Het ik ooit gezegd" (een Van Morisson-cover) en "Altijd meer en meer" brengt het de groep zelfs terug tot hoofdact op Marktrock (daar waar het allemaal begon). Dit leidt hen naar een nieuw live-album - simpelweg getiteld "Live" - dat wordt uitgebracht in 2000.

 

In 2001 werd er geopend met een plaat met niks dan slows voor de Nederlandse markt -"Ballades" geheten - maar bij het opnemen van een nieuwe plaat werd bewust afgeweken van dit pad almaar rustiger nummers op te nemen. En Dans - gestoken in een grappige getekende hoes van de hand van Marcel Vanthilt, die ook op een nummer kwam meezingen - werd uitgebracht in november, en bevatte opmerkelijk meer uptempo songs, die terug wat aansloten bij de begindagen van Clouseau. Meest opvallende track was zeker titelsong "En Dans", gestoken in een feestelijk disco-kleedje. Wel was de eerste single die eruit getrokken werd toch de ballade "Ik Geef Me Over", met een video die wat controverse veroorzaakte door het rookgedrag van Koen. Middels wat bezoeken aan radiostations en het BigBrother huis miste ook deze CD zijn start zeker niet, want al bij de lancering verdiende de plaat platina edelmetaal voor 30,000 voorverkochte exemplaren en kwam het album op 1 binnen in de album-lijst. Op live-gebied bleef het eerder rustig, maar werd toegewerkt naar 2 gigantische optredens in het Antwerpse sportpaleis in December.

Groepsleden (oorspronkelijke bezetting) :
- Koen Wauters (zang)
- Kris Wauters (keyboards en gitaar)
- Bob Savenberg (drums en achtergrondzang)
- Karel Theys (bas)
- Tjenne Berghmans (gitaar).

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Hoezo (Hans Kusters Music - 1989)
- Of Zo (Hans Kuster Music - 1990)
- Close Encounters (EMI - 1991)
- Doorgaan (tot je niet meer op je benen kan staan) (EMI- 1992)
- In Every Small Town (EMI - 1993)
- Oker (EMI - 1995)
- Adrenaline (EMI - 1996)
- In Stereo (EMI - 1999)
- En Dans (EMI - 2001)
Compilaties :
- Clouseau Live (Hans Kusters Music - 1991)
- Clouseau 1987-1997 (EMI, 1997)
- Live (EMI, 2000)
- Ballades (EMI, 2001)

Websites :
- bespreking van "In Stereo"
- de officiële Clouseau-website (met onder andere ook links naar de beste fansites).
- de Bob Savenberg homepage
- Tabs voor enkele Clouseau-songs bij guitarfiles.be
- Teksten van Clouseau op Waltertje's Lyrics site
- Pagina's met veel video bij MSN ter lancering van "En Dans"
- Enkele Fan-sites : Maaike, Willy W, Sonja, Kristien, Eve, Kristien, Petra ...
- "Mannen, we zijn terug", artikel in BN/De stem

Forum :
- Lees de berichten over Clouseau
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Clouseau toe

 

   
Clouseau
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up