Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | C | Coco Jr.        
           
 

COCO JR.

De bio van Coco Jr. kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/Cocojr.

Coco Jr. werd geboren als Marc Dierickx, en maakte zijn eerste faam als DJ van de Gentse club "Cirque central". Op het Gentse Colour Records (Marc Van Beveren en Co) nam hij enkele singles op, maar deze maakten nergens grote indruk. Zijn doorbraak kwam toen hij de microfoon ter hand nam in de kleurrijke en vrolijke popgroep The Dinky Toys, die tussen 1991 en 1995 de hitparadesuccessen aan elkaar reeg.

 
Songs
 

"Acting Like Glass"
37 sec. - 73 Kb.
song : Coco Jr, Sly & Robbie

"Long Long Road"
49 sec. - 98 Kb.
song : Coco Jr.

"Power to the Peole"
45 sec. - 88 Kb.
song : Coco Jr.

Productie : Coco Jr.
Jaar : 1997
Record co. : Virgin

House of the Rising Sun
Year 2001

 
   

Geleidelijk aan smokkelde Kid Coco, zoals hij zich in deze dagen liet noemen, zijn liefde voor de reggaemuziek ook binnen in het mengelmoesje aan opgewekte Dinky Toys klanken, zodat op de tweede CD "Colour Blind" bijvoorbeeld een cover van Bob Marley's "Three Little Birds" belandde. Het was in deze richting dat de zanger resoluut zou verder gaan, een keer het avontuur van The Dinky Toys was afgelopen.

Vlak na de split verzamelde Coco Jr. - zoals hij zich vanaf toen zou gaan noemen - een aantal muzikanten voor een reggae-covergroep Vibes Alive, waarmee hij enkele podia van de zomerfestivals afdweilde.

 

In 1997 kreeg hij echter de kans aan een solo-album te maken, en hiervoor gaat hij resoluut zijn kans om samen te werken met "Sly" Dunbar en Robbie Shakespeare, de legendarische Jamaicaanse "riddim twins". Zij gingen in de lente van 1997 aan de slag met de tapes van Coco in hun Mixing Lab Studio (ooit nog de plaats waar Grace Jones haar Nightclubbin opnam), waarbij ook de leden van "the Taxi Gang" een hand kwamen toesteken (Lloyd Gitsy Williams, Robbie Lyn, Pam Hall, Brian & Tony Gold). In Schelle werkten gitarist Thierry Van Durme, keyboard-spelers Hans Francken en Yannick Fonderie (die eerder hun sporen verdienden bij o.m. Soulsister, Vaya Con Dios, Zap Mama en Maurane) nog verder aan dit materiaal. Het resultaat werd de CD "Acting Like Glass".

Zoals de bio het zegt "Het wonderlijke samengaan van mens en machine (ProTools, de geavanceerde computer die Cocojr. gebruikt), van Europees denken met Jamaicaanse vibes, van pop met roots, levert een unieke CD op. Geen dancehall, geen reggae, maar ook geen rock of pop. Cocojr. verkent het grensgebied tussen al die beats en ritmes, en creëert een kleurrijk muzikaal universum. ... voorwaar een prachtig album, gevarieerd en toch gestroomlijnd, reggae en toch niet, de perfecte popmuziek voor het nieuwe millennium."

Wel moet aangestipt dat ondanks bijzonder aanstekelijke deunen zoals "Acting like glass" en "(We're on a) long long road" groot succes uitbleef, zeker indien vergeleken met de vroegere hitparade-gevoeligheid van The Dinky Toys. Een jaar nadien zat Coco Jr. dan ook zonder platencontract, maar dit liet hij niet aan zijn hart komen : "Ik ben met veel projecten bezig, zonder nog de drang te voelen om de hitparade aan te voeren. Geen platenfirma hebben is een heel prettig gevoel. Ik ben er nu 34, en ik heb het gevoel van gebondenheid - weten dat je tot je veertigste aan één firma vast zit - altijd beangstigend gevonden. Geef mij maar de vrijheid."

In 1999 had Coco Jr. een verrassende hit met een melodietje dat hij schreef voor een KBC-commercial. Alhoewel het aanvankelijk enkel de bedoeling was de demo in te zingen, was de "feel-good"-factor van het nummer zo goed dat er later zelfs beslist werd het nummer op single uit te brengen, zodat Coco ook voor het eerst in de Vlaamse top 10 opdook met "Mensen". In de zomer ging hij dan weer de hort op met "Cocojr. & The All Stars", een gemengd groep muzikanten waarmee vooral zwarte covers van soul-, funk-, disco-, r&b & dance-klassiekers foutloos worden nagespeeld. Tegelijkertijd ontpopte hij zich ook tot BV (Bekende Vlaming, of mediapersoonlijkheid) via aanwezigheid in panels van Nonkel Pop (muziekquiz), De Drie Wijzen (ongein) en Biebabeloeba (covermuziek).

 

In 2000 zong hij samen met zijn eega Geena Lisa (begonnen als backing zangeres bij The Dinky Toys, maar inmiddels bekender als haar echtgenoot als "La la la"-meisje en tv-presentatrice) het officiële lied voor de Belgische deelnemers aan Sidney 2000 (Sidney here we come), maar dit lied werd evenmin als de prestatie van de Belgische delegatie aldaar iets een groot succes. Hij produceerde in dit jaar wel een album van reggaebeloft Rohan Lee, en leverde samen met Salomé een track af voor de soundtrack van de film Team Spirit.

In 2001, ging Coco Jr opnieuw de baan op met Vibes Alive (dat deze keer bestond uit de Nederlandse reggaegroep "The Vibe" (voorheen The Recipe), aangevuld met zangeressen Chantal Kashala, Nina Babet and Wah'tanga Rema), en kwam ook op de proppen met een zomerachtige single "The House of the rising sun", dat zoals de platenfirma het wilde "meteen duidelijk maakt dat zelfs het meest platgespeelde nummer nog altijd aanstekelijk, sexy en fris kan klinken, heupen in beweging kan brengen. Mits een dwingende groove, een zwoele sfeer en een pakkende dosis soul blijkt dat ‘het huis van de rijzende zon' plots een verdieping heeft waar zaken gebeuren die net iets loucher zijn dan de goegemeente altijd dacht."

Koop CD's van deze artiest bij proxis

Albums :
- Acting Like Glass (Virgin, 1998)
Singles :
- Acting Like Glass (Virgin, 1997)
- Where (Virgin, 1997)
- Long Long Road (Virgin, 1998)
- No Tomorrow (Virgin, 1998)
- Mensen (1999)
- Coco Jr All Stars "One" (1999)
- Coco Jr & Geena Lisa "Sidney here we come" (2000)
- Coco Jr & Vibes Alive "The House of the Rising Sun" (2001)

Websites :
- Coco Jr. has a very decent official website
- The European Reggae Foundation
- Coco over zijn ervaringen als jonge vader bij zappybaby

Forum :
- Lees de berichten over Coco Jr.
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Coco Jr. toe

 

   
Coco Jr.
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up