Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | C | The Cousins        
           
 

THE COUSINS

De bio van The Cousins kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/TheCousins

Gitaargroep uit de later jaren vijftig, begin zestig, die er als eersten in slaagden om "rock & roll" muziek vanuit België te exporteren. Ze speelden muziek in de trend van The Shadows, en hadden ook een podiumact die daar het een en ander van weg had.

 
Songs
  "Kili watch"
46,9 sec. - 92 Kb.
song: Derese
Production : Jean Klüger
Jaar :1960
Record co. : Palette
 
 
   

De basis van de groep werd gelegd binnen een orkest genaamd "La Jeune Equipe", dat zich vooral onledig hield met het opvrolijken van verjaardagsfeesten en -partijen voor de welgestelde Brusselse burgerij. Ze veranderden hun naam in "Les Cousins" toen ze gevraagd werden voor een optreden in een gelijknamige club op de 14de juli (Franse nationale feestdag). Op die dag werden ze ook ontdekt door platenbaas Jean Klüger.

De vrolijke en betekenisloze song "Kili-Watch" uit 1960 wordt een instanthit en een enorm succes. Binnen een paar maanden worden er meer dan 50.000 exemplaren van verkocht, een enorm aantal voor de Belgische platenindustrie in die dagen. De song, een compositie van bassist Derese, was naar verluidt een adaptatie van een indianenliedje dat hij bij de scouts geleerd had.

Er onstaat echter onenigheid over de royalties voor "Kili Watch", en Derese verlaat de groep. Hij richt het concurrerende "The Kili-Jacks" op, maar die zullen niet dezelfde impact halen.

De groep slaagt erin zijn populareit verdiend met de hit meer dan vijf jaar te rekken. In "Wit-Lof from Belgium" luidt het "Het waren cleane, altijd lachende jongens in nette pakjes die wisten waar ze de mosterd moesten halen. Inpikken op een buitenlandse rage, overgieten met een scheut folklore en een slappe Shadows-saus en bingo! Titels als "When the Cousins come twistin' in" en "The Limbo Rock" zeggen genoeg."

The Cousins hadden ook de pers en de toen opkomende tienerbladen mee, vermits zij de eerste Belgisch "rock-n-rollers" waren die het ook buiten België konden waarmaken : Duitsland, Italië, Frankrijk, Denemarken, Zaïre en Argentinië (waar ze de status van halfgoden kregen onder de verspaanste naam "Los Primos").

Het spel duurde tot eind 1966. Meer dan 20 jaar later zou de groep ter gelegenheid van "Golden Oldies" en "Diamond Awards" nog wel eens heropgericht worden.

Hits (in België):
- Kili Watch (1960, hoogste notering n° 3, 6 maanden)
- Buddha / Kana kapila (1961, hoogste notering n° 10)
- Parasol (1961, hoogste notering n° 15)
- Dang dang (1961, hoogste notering n° 9)
- Relax (1962, hoogste notering n° 14)
- Lawdy lawdy (1962, hoogste notering n° 15)
- Whadiya (1963, hoogste notering n° 18)
- Dansevise (1963, hoogste notering n° 15)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- The Cousins (1962, Palette)
- Live (1964, MGPB)
Compilaties :
- Greatest Hits (1966, Palette)
- Twist (EMI)
- Golden Bestsellers (EMI Bestsellers)
- The best of (Ariola, 1989)

Leden :
- André Vande Meerschout (zang en gitaar)
- Guido Vande Meerschout (zang en gitaar)
- Gust Derese / Jean Huysmans (bas)
- Adrien Ransy / Pol Préciaux (drums)

Websites :
- Geen gevonden

Forum :
- Lees de berichten over The Cousins
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over The Cousins toe

 

   
The Cousins
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up