Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | D | Dead Man Ray        
           
 

DEAD MAN RAY

Veelbelovende groep die in 1998 het levenslicht zag, als nieuwe tak aan de welig bloeiende boom van Antwerpse groepen.

 
Songs
 

Uit "Berchem" (1998):

"Chemical"
1 min 12 sec. - 141 Kb.
song : Dead Man Ray, Stuyven.

"Beegee"
1 min 14 sec. - 146 Kb.
song : Dead Man Ray, Stuyven.

"Copy of '78"
2 min 4 sec. - 244 Kb.
song : Dead Man Ray, Stuyven.

"Bones"
1 min 4 sec. - 125 Kb.
song : Stuyven, Trouvé.

Procuded : Dead Man Ray / Wouter Van Belle
Jaar : 1998
Record co. : Heavenhotel

Van "Trap" (2000):

"Toothpaste"
1 min 10 sec. - 138 Kb.
song : Dead Man Ray, Stuyven.

"Woods"
58 sec. - 115 Kb.
song : Dead Man Ray

Procuded : Dead Man Ray
Year : 2000
Record co. : Virgin

 
   

Dead Man Ray is dan ok de groep van Rudy Trouvé (ex-dEUS, maar sindsdien met Kiss My Jazz, Lionell Horowitz & His Combo, Cinthia Appleby ...), Daan Stuyven (grafisch ontwerper, ex-Citizen Kane, ex-Running Cow en ex-Volt), Herman Houbrechts (van Nemo) en Elko Blyweert (Kiss My Jazz). Hun debuutalbum "Berchem" werd uitgebracht in maart 1998.

Daan Stuyven herinnerde zich zijn eerste ontmoeting met Rudy Trouvé : "We zijn elkaar tegengekomen op een huwelijksfeest, en we waren allebei in nogal dronken toestand. Ik wist hij Rudy heette, maar niet dat het Rudy Trouvé was, dus dat was nadien wel een schokske. We zijn daar aan de praat geraakt over 4-track casettes, en van het een kwam het ander".

 

"Chemical" was de eerste song die ze samen speelden. Rudy kwam naar Daan's huis en begon te jammen, zonder zelfs maar een woord te zeggen. Rudy speelde wat noten, Daan begon erop te drummen en woorden te fantaseren, en een half uur later was "chemical" klaar.

Hij vreest niet dat Dead Man Ray in de schaduw van andere projecten van Rudy Trouvé zal staan : "Elk van Rudy's groepen heeft een eigen sound, en deze verschilt nogal sterk van die andere. Bovendien zingt Rudy in deze groep niet zelf.
En zelfs als het zo was, zou ik het niet eens zo erg vinden. Ik ben vijf jaar mijn huis niet uitgekomen, en nu heb ik een soort paraplu om mee buiten te komen. Dus voor mij is het allang goed."

In navolging van Zita Swoon, zal het tweede project van Dead Man Ray ook het begeleiden van een film zijn. Grappig is wel dat daarvoor werd gekozen voor "At the drop of a head". Dit is de engelstalige versie van de film "De Ordonnans" uit 1962, een vehikel ter meerdere eer en glorie van Bobbejaan Schoepen. In de film trekt die, in cowboypak en met de gitaar onder de arm, naar de grote stad op zoek naar rijkdom en roem. "Dat is er net zo leuk aan", zei Daan Stuyven aan De Morgen "De film parodieert een boel dingen die vandaag nog altijd actueel zijn. De artiest die moet gaan leuren met zijn muziek, zijn ziel moet verkopen in ruil voor een contract. Het was wel de bedoeling dat het een luchtige, populaire speelfilm zou worden, maar toch zitten er verscheidene lagen in. En de dialogen zijn fantastisch : al die engelse uitdrukkingen in de mond van Nand Buyl, Yvonne Lex .., echt surrealistisch.".
De groep zal de bestaande soundtrack (met het orkest "Les Cousins", ook bekend als The Cousins) overnemen, aandikken of tegenspreken. Op andere momenten zullen ze echter ook compleet nieuwe dingen doen, wat later in 1999 zou moeten uitmonden in een nieuwe Dead Man Ray-plaat.

 


filmaffiche nederlandse versie "At the drop of a head"

In maart 1999 bracht zanger Daan Stuyven ook een solo-plaat genaamd "Profools" uit, met werk uit de inactieve periode tussen Word en Dead Man Ray.

 

In het voorjaar van 2000 verscheen uiteindelijk de tweede Dead Man Ray CD "Trap", donkerder en iets minder toegankelijk dan "Berchem", maar opgebouwd volgens dezelfde principes : eerst wordt er jams opgenomen, die daarna via de computer en protools tot songs worden gelast. Het resultaat was niet toevallig tamelijk "soundtrack-achtig", want de oorsprong van de meeste songs kon gevonden worden in filmprojecten en video-installaties als "At the drop of a Hat", "Transatlantic" en "The Hamlet Machine". Singles uit het album waren heel wat minder voor de hand liggend (en spraakmakend) dan bij de eerste CD, maar voorlopig "Toothpaste", Brenner" en "Woods". Vlak na de release liet Herman Houbrechts (eerder onder meer Nemo) weten dat hij vertrok naar de nieuwe groep die gevormd wordt rond Mauro Pawlowski van de ex-Evil Superstars, en werd vervangen door "jazzdrummer" Karel De Bakker. Wouter Van Belle was inmiddels wel ingehaald als volwaardig groepslid. De groep wenste slechts beperkt op te treden (een 20-tal maal), maar daartussen zaten wel grote gebeurtenissen als Werchter en Lowlands en een spraakmakend gratis optreden in de Brusselse metro om 8 uur 's morgens.

 

In mei 2001 bracht Dead Man Ray een EP uit, alhoewel deze met wat goodwill en overdrijving net zogoed had kunnen doorgaan voor een nieuwe CD: er stonden namelijk niet minder dan 23 tracks op, met een totale speelduur van meer dan 45 minuten. Op de CD staat er wel niet toevallig een vuilnisbak op cd cover, want de groep had deze EP met "leftovers" al aangekondigd ten tijde van de release van de "Trap" CD. Onder deze tracks waren er een aantal outtakes van Trap-sessies, enkele vroege demo's, enkele tracks die voortkwamen uit de "At the drop of a hat" begeleiding, enkele live-opnames en zelfs een eigenzinnige cover van de The Cousins-hit "Kili Watch".
Later datzelfde jaar kwam het nieuws naar buiten na een optreden op de Duitse PopKomm beurs, dat de groep ongeveer klaar is om aan een derde album te beginnen, en dat ze nu zelfs zouden gaan werken met een externe producer erbij: niemand minder dan Steve Albini (Big Black, en producer voor groepen als The Breeders, Nirvana, Bush) zou deze taak toevertrouwd krijgen.

GroepsLeden :
- Rudy Trouvé (gitaren)
- Daan Stuyven (gitaren, keyboards, zang, programming)
- Elko Blyweert (gitaren)
- Wouter van Belle (keyboards & effecten)
- Karel De Bakker / Herman Houbrechts (drums & percussie)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Platen :
- Berchem (HeavenHotel, 1998)
- Trap (Virgin, 2000)
- Marginal (Heavenhotel/Virgin, 2001)

Websites :
- inmiddels officieel : Deadmanray.com
- bespreking van "Trap"
- Dead Man Ray-site door Anarchic Dispositions
- DMR bij de Antwerp Music Pages
- foto's van de groep op het Nandrin Festival 1998
- uitgebreid interview met Daan over Trap at TheKindaMuzikYouLike
- Dead Man Ray op de Rudy Trouvé-fansite Rudy's Great Ideas

Forum :
- Lees de berichten over Dead Man Ray
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Dead Man Ray toe

 

 

   
Dead Man Ray
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up