Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | D | Walter Debuck        
           
 

WALTER DEBUCK

Welbekende folkartiest uit Gent.

 
Songs
 

"t Vliegerke"
47,8 sec. - 94 Kb.
song: trad. arr. Walter Debuck
Year :1971
Record co. : ??

 
   

Zijn faam in de muziekwereld is wellicht evenveel of meer gebaseerd op zijn activiteiten als organizator van de ongelooflijke "Gentse Fieste" (10 dagen muziek, theater, straattoneel, drank en andere vertier in het historische stadscentrum van Gent) dan voor de muziek die hij op plaat heeft gezet, maar het is zo dat hij eind jaren zestig gekend werd.

Hij starte met deze festiviteiten rond Sint-Jacobs (of beter : hij herstartte ermee, want ze waren een negentiende-eeuwse traditie) in 1970. Langzaamaan zijn zijn gegroeid van een bescheiden volksfeest tot een commercieel massagebeuren dat heel Gent in lichterlaaie zet.

De Buck is een heel veelzijdig artiest : tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerk, muziek, toneelstukken ... hij doet het allemaal.

Zijn interesse voor muziek werd gewekt na een paar jaren zestig trips naar India. Zijn inspiratie kwam vanuit zijn engagement, met oude werkmansliederen, en van de werken van Karel Waeri (1842-1898, een volkszanger die het lot van de wevers in de negentiende eeuw bezong). Hij heeft verschillende platen met het werk van deze Waeri opgenomen (de Volkszanger, 1976 - Karel Waeri , 1986).

 

Hierboven staat "Het vliegerke" gelinkt, een goed - en wellicht het meest gekende - voorbeeld van de muziek zoals Debuck ze maakt : volks, traditioneel en folkloristisch, met oude instrumenten en in het "plat Gents". Zijn liedjes (en zijn ander werk) zijn vaak anti-autoritair, of zoals hier een beetje "scabreus".

In 1999 nam hij min of meer afscheid van zijn Gentse Feesten, maar werd wel opeens terug erg actief op het vlak van nieuwe platenreleases : eerst was er immers de cd "Den Doender", en nauwelijks een half jaar later volgde de cd "Te Land en Te Water". Dit laatste was een initiatief van het Gentse Havenbedrijf, die de haven in een ander licht wilde stellen. Kapitein De Wilde, directeur-generaal van het havenbedrijf GAB vroeg Walter De Buck immers een cd samen te stellen met oude folkliedjes over de haven, maar de ba(a)rd ging verder en schreef ook nieuwe liedjes over de zee, matrozen, eenzame vrouwen, vissers. Naast zijn gewone begeleidingsgroep met Clee Van Herzeele (zie Clee's Five) en Oswin Catteeuw, kreeg hij ook assistentie van Jeroen Van Herzeele, Hendrik Braekman, Christof Steenhaut en Hans Van Oost in de Home Studio van Philippe de Chaffoy.

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- 'k ben al zo lang op weg geweest (Philips, 1970)
- 'k zou zo gere wille leve (1972)
- Het nieuwe paradijs (1975)
- De realiteit (1975)
- De Volkszanger (1976)
- Portret (2LP, 1979)
- De Nieuwe Zondvloed (1984)
- Karel Waeri "Den Gentschen Béranger" (1986)
- Den Doender (Parsifal, 1999)
- Te land en te Water - The Friendly Port - De Haven van Gent (Parsifal, 2000)
Compilations :
- Bokkesprongen (1991)

Websites :
- interview met Walter de Buck
- Parsifal, de huidige platenmaatschappij

Forum :
- Lees de berichten over Walter Debuck
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Walter Debuck toe

 

 

   
Walter Debuck
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up