Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | D | De Puta Madre        
           
 

DE PUTA MADRE

Rapcrew uit Schaarbeek die met hun Frans- en Spaanstalige raps tot de grondleggers van het hiphop-genre in België mogen gerekend worden.

 
Songs
 

van "Une ball dans la tête"

"Esto Es De Puta Mama"
1 min 16 sec. - 150 Kb.

"Strictly Barrio Sound"
1 min 17 sec. - 151 Kb.

van "Technik Stonic"

"Vandal"
1 min 5 sec. - 128 Kb.

"Trip 'n Tranquilo"
1 min 23 sec. - 163 Kb.
Jaar : 1999
Record co. : 9mm

 
   

De groep kwam tot stand uit de Brusselse posse "R.A.B.". De naam van de groep werd gevonden in Spanje, waar "De puta madre" naast "hoerenzoon" ook gewoon "excellent" of een uitroep van enthousiasme is. Rayer in Rif-Raf : "We flipten in die tijd op Puerto-Ricaanse films. We begonnen te babbelen als chicanos. Maar het betekent gewoon "waaw, mortel!". Dat behoort tot onze egotripperij. Wij werken ons kapot om goed te zijn. We flashen op onszelf en onze vrienden, op onze posse. Wij zijn de puta madre".

 

In 1995 kwamen ze op de proppen met "Une ball dans la tête", een album dat als een bom insloeg in het Belgische hiphop-milieu. Voor het eerst kwam er immers uit de underground een volledige LP in eigen productie. Bovendien wist De Puta Madre ook in het buitenland heel wat interesse te wekken voor zijn originele invalshoek, en kwamen ze in België ook voor rock of hardcore-publieken te staan (vb. op het Pukkelpop-festival). Een heel voorname gastrol was er bovendien voor de brugse platentovenaar DJ Grazzhoppa, die in combinatie met de zeer inventieve en vaak jazzy samples van Smimooz, het geluid van de groep bepaalde.

In de lange periode tussen het eerste en tweede zaten de leden van de PM-crew allerminst stil. Pee Gonzalez (aka Sozy One, aka Pablo, de van origine Spaanse rapper / graffiteur) bracht onder meer een eigen kledinglijn en solo-maxi uit, en Rayer (woordvoerder van de groep) bracht "Carjack les cardiacs" uit en coördineerde de 9mm-activiteiten. Smimooz was de man achter een paar underground hiphop-compilaties en releases van bvb Lickweed, Kingsize...
In deze periode doken er echter ook een heel aantal nieuwe crews in Brussel en de franstalige rap op (vb CNN met Rival, Starflam, FRJ ...), zodat de tweede release van De Puta Madre in 1999 niet op evenveel belangstelling en gejuich kon rekenen. Rayer : "Velen zijn door ons beginnen denken : "als zij dat kunnen, waarom wij dan niet". Wij hebben bewezen dat er hiphopmateriaal in België kan uitgebracht worden, en de anderen haalden daaruit energie. Dat geeft ons voldoening. En het is alleen maar positief dat je verschillende Belgische producties in de platenrekken terugvindt. Maar langs de andere kant : wij blijven De Puta Madre. Iedereen blijft benieuwd naar wat wij uitbrengen".

 

Voor "Technik Stonic" werd er samengewerkt met No Sleep Nigel (mixer van o.m. The Herbaliser, London Posse, Blade ...), wat resulteerde in een plaat die dichter bij de "gemiddelde" hiphop-LP anno 1999 aansloot dan de voorganger. De relaxte, jazzy atmosfeer van het debuut, was nu geëvolueerd naar een sound die eerder aansloot bij de grootstad. De Cd werd voorafgegaan door de uitstekende single "Vandal", en werd gepromoot in de Ancienne Belgique tijdens twee concerten met o.m. de fransman Faf Larage en nederlander E-Life.

Leden :
- MC Rayer
- Pee Gonzalez
- DJ Smimooz

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Une ball dans la tête (9mm, 1995)
- Esto es de puta mama (maxi, 9mm, 1995)
- Vandal (maxi, 9mm, 1999)
- Technik Stonik (9mm, 1999)

Websites :
- De Puta Madre at @Recordings
- De Puta Madre bio at Netbeat
- Bespreking van Technik Stonik at "Le Hiphop"

Forum :
- Lees de berichten over De Puta Madre
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over De Puta Madre toe

 

   
De Puta Madre
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up