Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | D | Marc Dex        
           
 

MARC DEX

Marc Dex is een charmezanger die aan het eind van de jaren zestig even aan de top in Vlaanderen stond.

 
Songs
 

"O Clown!"
52,5 sec. - 103 Kb.
song : M. Dex, L. Van Rymenant, K. Van Herck, R. Witt
Producer : L.J.Van Rymenant
Jaar : 1968
Record co. : Arcade Records

 
   

Geboren in Retie (3/3/1943) als Marcel Deckx, vormde hij samen met zijn broer Jules en nog drie ander mensen het orkest The Ruby's. De Deckx-brothers werden ontdekt door de Karel Van Herck, overdag legerkommandant, 's avonds showbizz-manager. Deze introduceerde de broers bij Louis van Rymenant, destijds een bekend producer. Deze lanceerde Marc met een sentimenteel nummer, broer Jules met een komische act (de Juul Kabas).

 

In 1967 wist hij zijn naam te vestigen met "Als wij marcheren", maar zijn grote doorbraak volgde een jaartje later, met het sentimentele "O, Clown!". Deze song was een van de drie waarmee hij optrad tijdens het Canzonissima-festival. Deze populaire liedjeswedstrijd (ook preselectie voor het Eurovisie-songfestival) was een schepping van artiest en televisieproducer Bob Boon, en betekende onder meer het begin van de carrière van Anneke Soetaert, Jimmy Frey, Johan Stollz, Samantha, Micha Marah en Kate's Kennel. De jury van het festival had geen hoge pet op van "O Clown", maar het publiek lustte er pap van.

In 1968 groeide Marc Dex zo uit tot een van de populairste Vlaamse zanger en stak hij zelfs heel even Will Tura naar de kroon. Na zijn allergrootste hit "Naar Amerika" (met psychedelische teksten over monkeys en andere hele hoela's), ging het echter langzaam bergaf met de zangcarrière. Hij legde zich later toe op het verzekeringswezen, een eigen horecazaak, een theaterbureau en een gezin.

Toch duikt de naam van Marc Dex heden ten dag nog steeds regelmatig op, in de eerste plaats omdat hij vader is van Barbara Dex. Zij werd immers in 1993 geselecteerd voor het Eurovisie-songfestival (wat vader nooit gelukt was) met "Iemand als jij". Een laatste plaats in Ierland kon haar er alleszins niet van weerhouden een mooie carrière (met Engelstalig werk) uit te bouwen.

Koop CD's van deze groep bij proxis

Platen :
- Mark Dex & The Ruby's (LP, 1967 ?)
- O Clown (LP, 1968)
- ...
- Marc Dex '85 (LP, 1985)
- Liedjes van vroeger en nu (CD, 1982)
Voornaamste singles (+ hoogste hitparadenotering)
- Als wij marcheren (1967 - 18)
- O Clown ! (1968 - 4)
- La la la lai (1968 - 9)
- Niet huilen Mama (1968 - 3)
- Bla bla bla (1968 - 12)
- Rozen zonder doornen (1968 - 3)
- Vergeef mij (1968 - 9)
- Maar in Amerika (1969 - 1)
- Aardig meisje van de buiten (1969 - 9)
- Morgen is het te laat (1969 - 13)
- Palma De Mallorca (1969 - 2)
- Joekeidi (1970 - 6)
- In jouw ogen (1970 - 28)
- Tennessee baby (1971 - 25)
- Monica (1971 - 30)

Websites :
- Marc Dex contacteren kan via Dex@pandora.be.

Forum :
- Lees de berichten over Marc Dex
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Marc Dex toe

 

 

   
Marc Dex
Bio
Releases
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up