Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | D | The Dinky Toys        
           
 

THE DINKY TOYS

Commercieel goed boerende popgroep uit het begin van de jaren negentig. Maakte "good-time" muziek met invloeden uit de ska, hiphop, flamenco, en nog ongeveer 250 andere muzikale genres.

 
Songs
 

"The test of time"
53,6 sec. - 105 Kb.
song: Kid Coco
Produced : Vanhuffel, Gillis
Jaar :1991
Record co. : EMI / CreaStars

"Declaracion de amor"
53,6 sec. - 105 Kb.
song: Kid Coco, Bea Luna
Produced : Vanhuffel, Gillis
Jaar :1993
Record co. : BMG/CreaStars

 
   

Dit is ook een van de eerste Belgische groepen die niet verlegen zat om iets doms als "street credibility" (een moeilijk te vatten begrip, maar zo gegeerd dat de gemiddelde Belgische rocker er zelfs graag zijn cowboy-botten voor zou afstaan): zij gingen ongegeneerd en met open vizier voor een plaats in de hitparade.

 

Een deel van hun commerciŽle appeal was te danken aan Walter Van Beirendonck, die de groep van kleurige kleding voorzag. W@LT zou dit later ook nog doen voor andere groepen, zodat de Dinky Toys zich terecht de voorlopers van U2 mogen noemen.

De groep ontwikkelde vanaf het begin een eigen sound: fris en commercieel zodat het vanaf het begin insloeg bij het publiek. In de zomer van 1991 geraakte zo "My day will come", de debuut-single, gemakkelijk in de hoogste regionen van zowat elke Belgische hitparade, en werd de eerste van een hele reeks hits. De grooste successen in de hitparade waren er later voor "Test of Time" (1992), "Can't Keep My Hands Off You" (1992) en "Out in the Streets" (1993).

 

In 1994 ging zanger Kid Coco ook aan de producerstafel staan, en het resultaat "Declaracion de Amor" (met co-zang van Bea Luna) werd nog een uitschieter in de discografie van The Dinky Toys, nog steeds erg geliefd bij het grote publiek. Coco - voorzitter van de "European Reggae Society" probeerde er zijn liefde voor de Jamaïcaanse muziek ook door te drukken via een cover van Bob Marley's "Three Little Birds".

De groep doorstond na enkele jaren van bloei wel de eerste horten in de hit-stroom niet, en na een live-album werd de groep opgeheven. Eerder waren de hits tweemaal op een CD uitgebracht : "The Colour of Sex" in 1992 en "Colour Blind" in 1993.

Tegenwoordig is Kid Coco (die ook bekend is als de levensgezel van Geena Lisa, en een van de twee kaalhoofdige kapiteins in "Nonkel Pop") ook op solo-avontuur (in reggae-sferen, onder de naam Coco Jr.), waarbij hij in Jamaica een Cd opnam bij de legendarische Sly & Robbie.

pic courtesy of Vincent Goeminne

GroepsLeden :
- Kid Coco (origineel genaamd Marc Dierickx, later Coco Jr) : zang
- Joris Angenon (voorheen lid van The Machines) : gitaar
- Ruud van Damme : bas
- Martijn Bal : drums
- Vincent - Vinzy - Goeminne : zang/gitaat (later Plane Vanilla)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- The colour of Sex (EMI/Creastars, 1992)
- Colour blind (BMG Ariola/Creastars, 1993).
- Keep Hope Alive (Creastars, 1994)
- The Best of The Dinky Toys (1999)

Websites :
- Coco Jr. heeft een eigen site
- Een overzichtje van de carrière van The Dinky Toys op de site van Top Studio

Forum :
- Lees de berichten over The Dinky Toys
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over The Dinky Toys toe

 

   
Dinky Toys
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up