Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | E | Eden        
           
 

EDEN

Interessante nieuwe vrouwengroep, gevormd rondom de charmante stemmen van Roos Van Acker en Sofie Buyck.

 
Songs
  "My boat"
17 sec. - 34 Kb.
song : Eden
Produced :P.Despieghelaere.
Jaar : 1996
Record co. : EMI/Parlophone

"Mary Ann"
39,2 sec. - 77 Kb.
song : Eden
Produced :P.Despieghelaere.
Jaar : 1998
Record co. : EMI/Parlophone

Voor audio uit "Seafood" (1999) klik hier

 
   
 

Na enkele jaren door het leven gestapt te zijn als "The Sugarbrides", was hun debuut was de goed ontvangen mini "My Boat" uit 1996. Alhoewel, goed ontvangen : Jacky Huys : "Het groepje Eden heeft Paul Despieghelaere - zie Machines - gevraagd als producer voor "My Boat", een Veruca Salt-doorslagje dat niets maar dan ook niets toevoegt aan de muziek van de 20ste eeuw, maar de radio met niet-storende powerpop vult.". Dankzij deze en de volgende single "Springtime" kregen ze wel de kans om veel te spelen op de zomerfestivals en zich klaar te maken voor een volledige CD.

Deze plaat volgde aan het einde van 1997 en werd getrokken door de gelijknamige single "Morning Bear". In Humo luidde de PDW's bespreking "Morning Bear" fleurt al een paar weken de radio op. "Teenage Fanclub met Pussy" was mijn eerste, ietwat oneerbiedige, maar wel overeind blijvende omschrijving. Deze plaat is, alleen al voor de manier waarop Sofie en Roos "I'm going to Alabama with a horse between my legs" zingen, een aanrader. Mmmmarvelous".

 

De tweede single van de plaat "Mary Ann", was van een heel wat zachter en folky gehalte, maar kon zich toch meer dan 10 weken in De Afrekening (de luisteraarshitparade van Studio Brussel) parkeren.

Na de aanvankelijk golf van aandacht hier in België gaat de groep, met de zwaarwichtige steun van EMI, ook op zoek naar buitenlandse markten : Morning Bear (in een versie met zeven nummers) kwam uit in Nederland en Duitsland, en de CD werd inmiddels ook in Japan (waar ze al eerder bewezen hebben wel een Vlaams blaadje te lusten) uitgebracht. De single "Morning Bear" kreeg ook een video, geregisseerd door Scott Minor van de groep Sparklehorse.

 

In 1999 kwam de groep - na een lange periode van studiowerk - terug tevoorschijn met een plaat "Seafood" (opnieuw een "fishy" woordspeling). De CD werd voorafgegaan door de single "Star", die heel wat aandacht kreeg via zijn videoclip, waarin in essentie de twee zangeressen een Japanese sushi-mevrouw een kopje kleiner maken. De muziek op het album was nog steeds korte en catchy pop-rock deuntjes, de teksten waren wel al wat gedurfder en ontdeugender dan op de eerste plaat. Deze cd werd eveneens geproduceerd door Paul Despiegelaere en bevatte één cover, tevens de tweede single die uit de plaat werd getrokken, Mudgirl's "Party Girl".

Roos van Acker, de blonde van de twee frontvrouwen, begon prompt ook aan een carrière als presentatrice voor het nederlandstalige clipstation TMF en Studio Brussel. In oktober 2000 kondigde ze echter aan de groep te verlaten, "gebrek aan tijd" en enkele meningsverschillen over de richting van de groep citerend als rednenen. Bij het verlaten was het niet duidelijk of ze op eigen houtje verder zou gaan met muziek, alhoewel er wel sprake van was "iets" te doen met triphop of drum'n'bass. De andere leden van de groep kondigden aan door te gaan met de groep, een nieuwe zangeres te gaan zoeken, en de voorbereidingen voor een derde CD voort te zetten.

GroepsLeden :
- Sofie Buyck - zang
- Roos Van Acker (tot oktober 2000) - zang
- Tyl Dekeyser - gitaar
- Mario Rombaut - gitaar
- Lieven van Hyfte - bas
- Philip Madou - drums

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- My Boat (EMI/Parlophone, 1997)
- Morning Bear (Parlophone, 1997)
- Seafood (EMI, 1999)

Websites :
- officiële Eden-site = www.edenmusic.be
- mijn bespreking van "Seafood"
- Een interview met Eden over "Seafoo
- Eden at ThegreatCreator
- Webpage gewijd aan "Morning Bear"
- Tabs van enkele Eden-songs bij guitarfiles.be
- Teksten op Waltertje's Lyrics Site

Forum :
- Lees de berichten over Eden
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Eden toe

 

   
Eden
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up