Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | E | The Employees        
           
 

THE EMPLOYEES

Belgische "punk" groep uit de beginjaren tachtig, met scherpe, grappige teksten, scherpe, grappige look en een scherpe, grappige sound.

 
Songs
 

"Pick it up"
64,5 sec. - 126 Kb.
song : Vanroelen / Debrakeleer.
Prod: Paul Govaerts Jr.
Year : 1980
Record co. : Backdoor

"Do the standing still"
46,1 sec. - 90 Kb.
song : Kloot Per W.
Produced : Sylvain Vanholme
Year : 1981
Record co. : Backdoor

"Romantic"
49,7 sec. - 103 Kb.
song : Vanroelen, Debraeckeleer.
Year : 1981
Produced : Jean Blaute
Record co. : Backdoor

From "Radio Debris"

"Diane"
50,5 sec - 99 Kb.

"Fire Brigade"
1 min. 10 sec. - 139 Kb.

songs : Vanroelen, Perwez, Jo Moens, Debraeckeleer, Theys
production : Kloot Per W
year : 1993
Record co : HKM

 
   
 

De groep werd gevormd in 1979 met Geert Vanroelen (de broer van Jan, beter bekend als David Salomon van de groep Arbeid Adelt!), Kloot Per W (voorheen al met The Misters), Karel Theys, Jo Moens & Dirk Debraekeleer.

Het stijlengamma van de groep varieert tussen ska, punk en popmuziek. De debuutsingle "Pick it up" was echter al meteen een schot in de roos : het werd een bescheiden hit (meer dan 5,000 verkochte exemplaren, lang niet slecht voor die dagen) en leidde hen naar een plaats in de finale van de Rock Rally van 1980. In "Witlof from Belgium" staat de song beschreven als "Ska at the speed of sound". The Offspring, een wereldbekende Amerikaanse punkgroep in de jaren negentig, ging later met "Don't pick it up" op hun CD "Ixnay on the Hombre" nog aan de haal met heel wat ideeën uit "Pick it up", maar tot een rechtszaak wegens plagiaat kwam het niet.

 

Na dit aanvankelijk succes werd er heel wat live gespeeld, alhoewel "georganiseerde gekte op het podium" ook kan dienen als omschrijving voor de activiteiten die ze tentoon spreidden.
Of zoals de cynisch-grappige zanger Geert Vanroelen het toen omschreef : "onze songs en visuele act zijn commentaar op het leven in een samenleving die we gelukkig niet begrijpen".

Na een tweede single "Do the standing still" (alweer met cover art door de Hergé en ligne clair-adapt Ever Meulen) en een full album nam de desorganisatie van de groep echter de overhand, zodat eind 1983 de pijp aan Maarten moest gegeven worden.

 

In 1993 hield de groep echter een reünie (alhoewel met een verschillende line-up dan 10 jaar voordien : Michel Decoster (het maatje van Frank vander Linden bij de Mens) hield nu de bas vast. Samen namen ze zelfs een full cd op : "Radio Debris". Uit de plaat werden ook twee singles getrokken "Rock'n Roll" en "Fire Brigade" (alhoewel ik dit een eigenaardige keuze vind : de beste track op de plaat is het veel vrolijker "Diane").

Na de Employees (ook al voor de reünie) gingen de leden ieder hun eigen weg. Kloot Per W was niet te stuiten en nam deel in talloze groepen bvb. Polyphonic Size, de Lama's, de Kreuners .... Hij produceerde ook heel wat Belgische artiesten en had een eigen radioprogramma op Studio Brussel ("Metallopolis").

Karel Theys (de bassist) werd echter populairder : hij nam ook deel aan de Lama's in 1994/1995, maar werd vooral bekend door zijn rol in de tienersensatie Clouseau.

Koop CD's van deze groep bij proxis

Platen en CD's:
- Employees (Philips, 1982)
- Radio Debris (HKM, 1993)
Singles en 12''
- Pick it up / Tooth paste (Mercury, 1980)
- Do the standing still / Brussels is love (Back door, 1981)
- Romantic / A cure (Back Door, 1982)
- Play with fire / Rich and famous (Antler, 1983)
- Fire Brigade (HKM, 1993)
- Rock 'n Roll (HKM, 1993)

GroepsLeden :
- Geert Vanroelen (vocals)
- Luk Vandebon Kloot Per W (guitar)
- Karel Theys / Michel Decoster (bass)
- Dirk Debraekeleer (guitar)
- Danny Verwichte / Jo Moens (drums)

Websites :
- Employees komen aan bod op de website van Kloot Per W.

Forum :
- Lees de berichten over The Employees
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over The Employees toe

 

   
The Employees
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up