Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | E | Esta Loco        
           
 

ESTÁ LOCO

Multiculturele flamenco-pop uit Gent.

 
Songs
 

"Caminante"
59,4 sec. - 117 Kb.
song : De Smedt, A.Machado
Produced : De Smet Rembert
Jaar : 1994
Record co.: Indisc

"Lena"
60,0 sec. - 118 Kb.
song : Rembert De Smet

"Orillas Del Mar"
55,7 sec. - 109 Kb.
song : De Smet / Luiz de Góngora y Argote

"Cerca de ti"
1 min 12 sec. - 143 Kb.
song : De Smet /
Nicolás Guillen

"No Estás Sola"
1 min 12 sec. - 142 Kb.
song : De Smet

Produced : De Smet Rembert
Jaar : 1999
Record co.: CNR

 
   

Está Loco (een spaans zinnetje dat "Dat is geschift" betekent) is de groep van Rembert De Smet, die hiermee begon nadat het succes van de beroemd/beruchte jaren tachtig popgroep Twee Belgen was weggestorven en de New Beat producties geen voldoening meer opleverden. De Smet vond een uitweg in de "Hogar Español", een spaans cultureel centrum in Gent : "Daar ontstond een nachtelijk vriendenkringetje van gitaristen die elkaar liedjes leerden. Ik volgde aanvankelijk fonetisch, als een papegaai. Op den duur wou ik dat serieus beginnen doen en leerde ik Spaans, en zo begonnen de nummers te komen." (quote uit interview met De Morgen, 12 augustus 1999, ook de volgend interviewfragmenten komen daaruit)

 

Rembert verklaarde de stap van techno naar acoustiche spaanse pop als volgt : "aan het eind van de jaren had tecnhologie de overhand genomen. Dat was bij 2 Belgen ook te ingewikkeld geworden. Soms was ik ziek van de zenuwen, bang dat de boel het ging begeven. Met Esta Loco kon ik al mijn materiaal in een 2pk'tje steken en gaan spelen. Het is heel fysiek, en dat vind ik gewoon eerlijker. Ik ben blij dat ik die uitweg gevonden heb".

In 1994 kwam hij voor het eerst naar buiten met zijn nieuwe project : bijna helemaal op zijn eentje nam hij "A Fuego Lento" (op een zacht vuurtje) op, schreef en produceerde de nummers. Het resultaat was een consistent album, dat werd onthaals als een "creatieve hergeboorte" van de zanger. Vooral de songs "Caminante" en "Llorar" kregen geweldige airplay in de loop van de zomer. Live werd er opgetreden met twee gitaren en een flamencodanseres.

In de jaren die volgden werd De Smet twee keer vader en werd de groep uitgebreid tot zeven muzikanten (Hilde Geelen, danseres, de broers Lopez-Vega, Djamel - die ook deel uitmaakt van de arabo-folk formatie Olla Vogola - Jan Marmenout ...). Anders dan op de eerste plaat werd er bij het componeren niet meer vertokken van de melodie, maar vanuit het ritme en de percussie. Esta Loco ging tussentijds ook de hort op met het programma "Gracias a los Poetas", een programma met dans en songs gebaseerd op op Spaanse en Latijns-Amerikaanse poëzie uit alle tijden : "Verwacht je aan veel nieuwe nummers, spetterende versies van enkele Esta Loco-klassiekers (Llorar, Caminante, ), Cubaanse son, versneden met sterk gekruide dans van Hilde. Ik hoop dat uw ogen, oren en heupen jeuken", vertelde de aankondiging.

 

De tweede plaat van Esta Loco werd opgenomen en kwam uit in 1999, met op de hoes twee van de voortrekkers van de "Hogar Español". Singles werden "Orillas Del Mar" (tekst van Luis de Góngora y Argote) en een nieuwe flamenco-versie van de Twee-Belgen klassieker "Lena". "Zelfs voor de eerste CD had ik ter oefening "Quand le film est triste" en "Lena" vertaald. Lena is eigenlijk het enige liedje dat bij mij nooit weg is geweest. Het was één van de eerste die ik ooit schreef, in 1980-81 was dat. De vertaling paste wonderwel bij die muziek, en we hebben die versie ook veel live gespeeld. Daarom heb ik het nu maar op de cd gezet".

En de toekomst? "Zo lang ik vind dat ik iets aan muziek toe te voegen heb, dat ik chemische reacties tussen genres kan veroorzaken, blijf ik dit doen. Ik voel mezelf daarbij een echte Belg. Eigenlijk is dit een superland met al die verschillende invloeden en culturen : Ik woon in Gent en vrijwel dagelijks praat en speel ik met Arabieren, Turken, Afrikanen. Ik hoop dat die smeltkroes nog lang blijft bestaan."

Leden (op "Cerca de Ti"):
- Rembert De Smet : voz, guitarra, maracas, acordeón, bajo, panderetas, güiro, Toms, Cua, bangamandolina, claves, cuicatom
- Agaric : congas, bongos, chékeres, cajon, huevos, cajon, toms, cascara, rotomons, maracas, catañuelas
- Luis Lopez Vega : bajo, requinto, güiro
- Djamel : derbuka, voz
- Willy Seeuws : bongos
- Jan Marmenout : congas, campana, quinto, cuá
- Joan Williams Gallego : requinto, jaleo
- Geert Simoen : derbuka, chiquitsi, congas
- Hilde Geelen, Kamel Lebbad, Marjan Willem, Annemie Piron : coro

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- A Fuego Lento (CNR, 1994)
- Cerca de Ti (CNR, 1999)

Websites :
- There's some info at the website of Arcade/CNR

Forum :
- Lees de berichten over Esta Loco
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Esta Loco toe

 

 

   
Está Loco
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up