Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten |E |Evil Superstars        
           
 

EVIL SUPERSTARS

Excentrieke maar briljante groep uit Heusden-Zolder.

 
Songs
 

"Satan is in my ass"
78 sec. - 153 Kb.
song : Evil Superstars.
Procuder : ??
Jaar : 1995
Record co. : Paradox

"B.A.B.Y."
38,4 sec. - 76 Kb.
song : Evil Superstars
Procuder : Dave Sardy
Jaar : 1998
Record co. : Brinkman

"Have been wrong before"
67,5 sec. - 132 Kb.
song : Evil Superstars
Procuder : Dave Sardy
Jaar : 1998
Record co. : Brinkman

 
   

Evil Superstars is de groep van (gek? genie?) Mauro Pawlowski and werd voor het eerst opgemerkt toen het een paar voorprogramma's voor Mucky Pup speelde. De groep kwam in de schijnwerpers te staan toen het de Rock Rally van 1994 won (In hetzelfde jaar werd Sweater derde). Datzelfde jaar toerde de groep door Vlaanderen met the Dildo Warheads.

 

In een bespreking van de finale noemde het organizerende weekblad Humo hen "de meest vaste en technische begaafde groep muzikanten van de Rock Rally '94 : een kwartet jongeren die niet bang zijn van het podium en een verbazingwekkende variatie aan stijlen en genres mengen met natuurlijke virtuositeit." Hun conclusie : "ze zijn waardige en overtuigende winnaars die zonder twijfel hun plaats zullen vinden in het drukke huis van de Belgische rockmuziek"

In 1995 toeren de Superstars door heel Europa. Op het podium balanceren ze nog meer op de smalle lijn tussen waanzin en talent. Mauro werpt zich op tot de koning van de one-liners tussen de songs : "Vanavond wordt de stoere praat gehalveerd omdat mijn ouders in de zaal zitten.", "We are Evil Superstars : don't blame us, blame our parents"... Een vergelijking die vaak gehoord wordt na hun optredens : the Marx Brothers on speed.

  evilsuperstars2.jpg (4038 bytes)

Hun eerste volwaardige CD "Love is okay" werd uitgebracht in februari 1996. In een bevlogen bespreking van de plaat, schreef het Nieuwsblad : deze CD "is ontsproten aan het brein van één man die ze in Heusden-Zolder ooit nog een standbeeld zullen geven: Mauro Pawlowski. Hij schrijft de muziek, de rest van de groep speelt ze in. Hij schrijft z'n songs door te gaan wandelen in de diskoteek in zijn hoofd. Nee, we bedoelen met ,,diskoteek'' niet die krochten waar je met een pil achter de kiezen achter de vrouwen aan gaat, we bedoelen de uitleen-diskoteek.
Mauro struint door de gangen, snuistert in de bakken en neemt meer mee dan is toegelaten. Beatles, Zappa, de hele top honderd aller tijden, maar evengoed een obskuur B-kantje van één of ander lo fi-gezelschap. Of geschifte moderne jazz van John Zorn. Of een plaat van Rage Against The Machine of Mariah Carey. Dan komt ie thuis en begint het. Luisteren en horen wat hij kan pikken.
Als je Mauro zou vragen of hij al eens heeft gestolen, dan zou hij zeggen: heb je een weekend vrij, dan kan ik eerlijk antwoorden. Maar voor u denkt dat we vinden dat alles zomaar gepikt is, willen we erbij zeggen dat we niemand kennen die met zoveel stijl pikt als de heer Pawlowski. ...
Evil Superstars maken eigenlijk avant garde, maar ze weten het zo ontzettend grappig, leuk, pakkend, aanstekelijk en met zoveel oeoeoeoe's en gouden melodieën te verpakken dat het gewoon pop blijft.
"

De andere leden van de groep schijnen het niet zo erg te vinden in de schaduw van hun voorman te moeten opereren : "Vroeger zaten we in groepjes die gewoon konstant in het repetitiekot stonden en waar iedereen nummers schreef. Maar dan repeteer je twee minuten en diskussieer je daarna een uur. Tijdverlies, toch? Bij de Superstars krijgen we van Mauro een tape en die oefenen we thuis op ons eentje in. Nee, d'er is niks frustrerends aan. We zijn gewoon zelf fans van de nummers. D'er bestaat geen muziek die we liever spelen dan die van Mauro. We zijn allemaal fan van Mauro."
Mauro is het er enkele jaren later niet meer mee eens : "We zijn een groep. We spelen met Mark, Bart, Dave, Tim en ik. Vroeger was ik de enige die de songs schreef. De rest bespeelde gewoon zijn instrumenten. Toen kwam Tim erbij, en die schrijft ook songs. We zijn met ons vijven, we kunnen goed met mekaar opschieten, maar voor hetzelfde geld begeleid ik binnen een jaar de groep van Tim en gaan de Superstars in de koelkast".

Mauro was terzelfdertijd ook lid van Kiss My Jazz, heeft gewerkt met X-legged Sally (hij zong "Lulu" op hun album "Eggs and Ashes") en heeft samen met Peter Houben, de zanger van Nemo (voor wie Mauro ooit nog roadie was voor hij met de Evils begon). Deze groep heet Mitsoobishy Jacson en heeft een plaat op zijn actief getiteld "Nougat in Koblenz".

In 1997 brengen de superstars de "Remix Apocalyps E.P." uit, met daarop de poppy hit "It's a sad sad planet" ("even if you're Michael or Janet"). Mauro hierover : "The poppy songs worden echt op bestelling gemaakt. Dat gaat zo : de platenfirma zegt 'hoeveel songs staan er op de demo'. Twaalf ? Heb je niet wat meer songs ? Jullie zitten nu toch met een prima producer in de studio' En dan zeg ik : 'Ja, oké. Wat moet dat zo ongeveer zijn?' 'O, er staat niet echt een single op, wat wij niet echt een ramp vinden, maar ...' Ze hebben me niet gedwongen hé. En zo zijn songs als "I've been wrong before", "Oh girl" en "It's a sad sad planet" er gekomen."

In april 1998 werd de lang verwachte opvolger op "Love is okay" uitgebracht. De plaat heet "Boogie Children-R-Us" - een referentie naar Boogie Children, blueshelden van Mauro, and Toys-R-Us,  een Ameriaanse speelgoedfabrikant.
Het nieuwe album was al klaar in september 1997, maar de release werd uitgesteld wegens "marketing"-redenen.
Als vooruitgeschoven single werd het nummer "B.A.B.Y." uitgebracht : deze song (en de begeleidende video, die werd ingeblikt op de set van een snuff movie) heeft weer voor wat controverse gezorgd : MTV weigert de video te promoten. Misschien zijn zij niet erg tuk op "smart sex with a winner".
Zoals De Morgen schreef : "Mauro Pawlowski is tot de conclusie gekomen dat eenvoud màg. Een onweerstaanbare baslijn en één gitaarriff zijn soms al voldoende om de luisteraar midscheeps te treffen." En zoals Humo opmerkte : "de nieuwe CD van Evil Superstars is uit en hij is schitterend. ... De samples hoeven er niet zonodig meer bovenuit te stijgen, hectische akkoordenwisselingen maken plaats voor één groove. Het blijft even radicaal, maar het klinkt 'professioneler'. 'Professioneler' zoals in 'de groep heeft harder gewerkt en geschaafd en geschrapt, zodat het voor ons minder een inspanning wordt om te luisteren'."
De plaat werd geproduceerd door Dave Sardy, lid van de groep Barkmarket en die eerder ook al produceerde voor groepen als Helmet, Slayer and Orange 9mm. Hij zal ook de nieuwe Soulwax producen.

In de zomer van 1998 spelen de Evils op bijna alle belangrijke podia van de zomerfestivals in België en Holland (Torhout/Werchter, Lokerse Feesten, Pukkelpop ...), maar temidden van dit alles groeien de geruchten dat er een split op komst is. Musickness, hun management, stopt de geruchtenstroom eind augustus : "Evil Superstars zijn zeker niet van plan te splitten, maar de groep heeft besloten de activiteiten voor onbepaalde tijd stil te leggen". De reden : Paradox, hun platenfirma, was een sublabel van A&M, dat op zijn beurt werd opgekocht door Polygram. Nu A&M opgehouden heeft te bestaan, en Polygram blijkbaar niet in de groep is geïnteresseerd, moeten ze op zoek naar een nieuwe firma. Musickness ontkende ook de geruchten dat de groep in de schulden steekt wegens slabakkende verkoopcijfers. Ze rekenen er integendeel vast op volgend jaar opnieuw een Evil Superstars te kunnen promoten.

Op 25 augustus maakt Mauro echter een einde aan het verhaal : de groep is gesplit en het optreden op Pukkelpop was een afscheidsconcert. Mauro hierover : "De Evil Superstars zijn om zuiver artistieke redenen gesplit. Maar ik snap eigenlijk niet waarom er zoveel oproer rond onze split is ontstaan. Van alle 'succesvolle' groepen verkochten wij de minste platen. Daarnaast traden wij op voor amper twintig tot 25 man. Enkel op Pukkelpop, juist na de bekendmaking van onze split, was er enorm veel animo. Blijkbaar raak je een gevoelige snaar als je aankondigt dat je stopt. Maar zelf vonden we de Evil Superstars een groot succes, vooral omdat we ons goed amuseerden hebben en ons volledig aan de muziek hebben gegeven".

Tim Vanhamel had ten tijde van de split al een aantal demo's klaar voor een project buiten de groep, wat later Millionaire zou worden, nadat hij al gitarist bij dEUS was ingeschakeld tijdens de Ideal Crash tour. Mauro liep ten tijde van de split al dadelijk rond met plannen om Mitsoobishy Jacson terug leven in te blazen of geheel nieuwe wegen in te slaan, en dit zou later resulteren in de groep Mauro.

Leden :
- Mauro Pawlowski (zang, gitaar)
- Johan Vandebergh / Dave Schroyen (drums)
- Marc Requilé (samples, keyboard)
- Bart Vandebroek (bas)
- Tim Vanhamel (gitaar)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Hairfacts (Poznan Rekordsky, 1994)
- Love is okay (Island / Polygram, 1996)
- Pantomiming with her parent (Paradox, 1996)
- Boogie Chilren-R-US (Brinkman/Rough Trade, 1998)

Websites :
- Eindelijk een goeie Fan-pagina : The Evil Superstars Collection
- Finnish fan, doesn't seem to get updated.
- Verslag van een optreden in Londen in 1995 door Het Nieuwsblad.
- Zweedse bespreking van "Love is Okay" & "Remix Apocalyps"

Forum :
- Lees de berichten over Evil Superstars
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Evil Superstars toe

 

   
Evil Superstars
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up