Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home |Groepen & Artiesten |F |Fence        
           
 

FENCE

Sympathiek Limburgs groepje à la Weezer of Pavement, met pittige en vrolijke meerstemmig gezongen gitaarpop en naïeve lyrics.

 
Songs
 

"Singapore Airlines"
1'10 sec. - 138 Kb.
song : Fence
Productie : Frans Hagenaars
Jaar : 1999
Record co. : Labelman

From "The return of Geronimo"

"Mary Lou"
52 sec. - 103 Kb.

"Always Ultra"
57 sec. - 112 Kb.

"Sportlife"
56 sec. - 110 Kb.

songs : Fence
Productie : Frans Hagenaars
Jaar : 1999
Record co. : Labelman

From "Angels on your body"

"Relax"
1'16 sec. - 151 Kb.
songs : Fence
Jaar : 2001
Record co. : Labelman

 

 
   
 

Het groepje Fence ontstond in de loop van 1994/1995 - als vriendenclubje en gelegenheidsgroep voor een barbecue - maar de eerste maal dat de wereld daarvan hoorde was pas in 1998, toen ze deelnamen aan Humo's Rock Rally, en in de einduitslag tot de eigen verrassing tweede werden achter favoriet Das Pop en voor Chrome Yellow.
Humo daarover "Fence, ook een op Amerikaanse voorbeelden geinspireerd groepje, zij het voorbeelden die zich helemaal aan de andere kant van de alternative rockschaal bevinden. Daar waar ensembles als Pavement, Sebadoh en Weezer zich ophouden, waar ironie en lichtvoetigheid heersen en men probleemloos wegkomt met silly songtitels als 'Don't be a tree' en 'Manual part 15', waar technische onbeholpenheid on nochalance troeven zijn en men nog onbekommerd kan en mag tonen dat men zich op een podium amuseert. Zilver zegden wij, ook al omdat Fence een mooi voorbeeld is van hoe een groepje in de loop van een Rock Rally kan groeien, hoe geloof in eigen kunnen positief kan afstralen op de muziek. En voor we het vergeten: 'Singapore Airlines' is natuurlijk een prachtnummer."
De groep kon zijn verbazing alleszins niet op, getuige volgende reacties die door hetzelfde weekblad werden genoteerd : "'Dat er één jurylid ons goed vindt, maar allemaal?' 'We zouden onszelf eens moeten kunnen horen in de zaal.' 'We zijn begonnen op een barbecue bij de scouts.' 'En we zijn geeindigd op een barbecue van de studentclub' 'We speelden altijd voor dezelfde vijf man.' 'Het is onwaarschijnlijk.' 'In de Velinx in Tongeren dachten we: de preselecties hebben we gehaald, nu kunnen we nog wat gratis cola dinken en het zit erop. We zagen die andere groepen en we dachten: waw, dat is te gek.' ... "

 

Begin 1999 maakte de groep - onder het afstuderen door - zijn debuut op CD - bij het Limburgse label Labelman - met een eerste EP "Singapore Airlines". De reacties waren veelbelovend, en de debuut-CD "The Return of Geronimo" volgde dan ook niet veel later, eveneens in een productie van Nederlander Frans Hagenaars (zie o.m. Bettie Serveert, Nemo, Rumplestitchkin en Metal Molly). Daarop songs over hoe "cool" cricket wel niet is (Cricket), over chauffeurs van VW"kes met meer spieren dan hersens en de geneugten van Sportlife-kauwgum (Sportlife), over de sok in de schouw met Kerstmis (Christmas), over de traantjes op kamp met de scouts (Camping), de drummer die helaas van house houdt (House), over het Shopping Center (Always Ultra) en over dat je met je poten van Mary-Lou moet afblijven of dat het anders mot is (Mary Lou)...
Aan die songteksten moest evenwel niet teveel aandacht worden geschonken, verklaarde Meindert aan Memphis : "De songteksten zijn een samenraapsel van ideeën en goed in het oor liggende zinsneden. Pas achteraf zien we een samenhang tussen de zinnen en fantaseren we er een betekenis bij. Als we teksten zouden schrijven volgens het boekje, zitten we na één zin muurvast. Nu moet je de tekst zien als collage, zoals het werk van die Amerikaanse fotograaf die met allemaal kleine fotootjes één groot beeld maakt. En wat de albumtitel betreft: onze eerste bedoeling was om de plaat gewoon een naam te geven zoals Peter, Johan of Marijke. Net zoals elke baby een naam moet hebben. Totdat Lieven out of the blue kwam aanzetten met Geronimo. Dat werd al snel 'The Return of Geronimo'."

 

Hoe catchy de songs op de debuutcd wel waren wordt alleszins ook bewezen doordat er maar liefst vier singles uit getrokken werden : "House", "Mary Lou", "Always Ultra" en "Sportlife". Tussen de soep en de patatten ging Fence in 2000 ook nog aan de haal met "Dé Prijs", een wedstrijd op Studio Brussel waarbij jonge bands gevraagd wordt een cover te maken van een oud-Belgisch nummer. Fence haalde het met hun bewerking van de Red Zebra-klassieker "I can't live in a living room" van onder andere Kolk, Pat Verelst, Orange Black, Atomic en Janez Detd. Hun versie kwam ook terecht op CD, als b-kant van het nummer "Always Ultra", dat samen met nog drie live in Paradiso op genomen tracks belandde op een EP in 2000. In de zomer van 2000 was de groep te bezichtigen op Dour Festival, Pukkelpop, Marktrock en Zwemdokrock, terwijl in september ook een kleine tour door Duitsland en Zwitserland (oa als support voor Miles) werd ondernomen.

 

In 2001 waren alle Fence-leden afgestudeerd en was er dus in principe vanaf nu tijd genoeg om zich full-time aan de band te wijden, maar dit was een optie die ze niet kozen: voor Fence moet het fun blijven. Zo vertelde Niels aan Rif-Raf: "We hebben allemaal jobs nu, de groep brengt nu op een fijne manier afwisseling in onze week. ...We hebben geen vooropgesteld plan, wat in ons hoofd zit, komt er uit. Als muzikanten steken we niet boven de middelmaat uit, denk ik. Wij zijn geen Tim Vanhamel (zie Millionaire). De leden van Fence zijn niet technisch of theoretisch begaafd. Maar we hebben wel allemaal dezelfde vibe, zitten op dezelfde golflengte." Wel kwam er een kink in de kabel toen vlak voor de release van de 2de CD drummer Samuel het uit onvrede met enkele Labelman-beslissingen aftrapte. Hij werd al snel vervangen door een nieuwe drummer gerecruteerd uit de eigen vriendenkring.

De tweede CD "Angels on your Body", even low-budget en charmant-amateuristisch als de eerste, kwam eraan in November 2001, voorafgegaan door de single "Relax". Zelf vonden ze "dat hij in elk geval in het verlengde ligt van The Return of Geronimo", maar we zijn wel wat gekalmeerd in vergelijking met toen." Dat gekalmeerde mag dan blijken uit "The Slopes" (een bossa nova), "Good Education" (een sleper) of "Bastard" (een country tearjerker), maar in andere songs komt Fence dan weer veel steviger uit de hoek (vb. 3 Floors Down, All Around the World, The Family ...) met nummers die ook regelmatig aan Blur of The Presidents of the United States Of America doen denken.

Leden :
- Meindert Leenders (bas, zang)
- Lieven Verdin (gitaar, zang)
- Niels Hendrix (gitaar, zang)
- Samuel De Bleeckere (drums)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Singapore Airline (EP, 1998)
- The Return of Geronimo (CD, 1999)
- House (CDS, 1999)
- Mary Lou (CDS, 1999)
- Always Ultra (EP, 2000)
- Sportlife (CDS, 2000)
- Relax (CDS, 2001)
- Angels on Your Body (CD, 2001)

Websites :
- www.fence.be is de officiële site
- mijn bespreking van de debuutcd "The Return of Geronimo"
- Fence-fans, "dé stek bij uitstek om te verbroederen met uw mede Fence-genootjes!"
- Fence op de site van de VPRO, met o.m. een concert bij Club Lek
- Interview met Fence bij webzine Kindamuzik
- Labelman (hun label) en toutpartout (hun boekingskantoor) vind je hier.

Forum :
- Lees de berichten over fence
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over fence toe

 

    Fence
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up