Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | F | Front 242        
           
 

FRONT 242

Belgische pionier in het genre der electronische dance-muziek.

 
Songs
 

"U-men"
31,2 sec. - 61 Kb.
song : Front 242.
Year : 1982
Record co.:New Dance

"No Shuffle"
54 sec. - 107 Kb.
song : Front 242.
Year : 1985
Record co.:Another Side

"Quite unusual"
38,5 sec. - 76 Kb.
song : Front 242.
Year : 1986
Record co.: RRE

"Headhunter"
45,4 sec. - 89 Kb.
song : Front 242.
Year : 1987
Record co.:RRE

 
   
 

Opgericht in 1981 door Bressanuti en synthesizerfreak Dirk Bergen (die later de manager van de groep wordt). Ze debuteren met een single genaamd "Principles" en trekken voor de podiumshow Jean-Luc De Meyer en Patrick Codenys aan, een tweetal dat in die periode als performance-artiest aan de bak trachtte te komen.
Na een tweede single "U-men" en de debuutplaat "Geography" heeft de groep meteen de status van cultgroep te pakken, en is er een schare fans opgestaan die de groep is blijven volgen en ook almaar groter is geworden. Anders dan veel electronische groepen gaat er van Front 242 immers een geweldige kracht uit, ook op het podium. Daar bovenop ontwikkelen ze bovendien een energieke live-act in paramilitaire gevechtskledij en vinden de term "electronic body music" uit om hun soort van hoogtechnologische muziek te beschrijven. Een nieuw genre is geboren.

 

Nadat de single "No Shuffle" uit de dubbele 12" "No Comment" een radiohit geworden is, slaan ze een platendeal met ZZT-records (de firma van Frankie Goes To Hollywood) af, vermits dit hen niet genoeg onafhankelijkheid waarborgt. In plaats daarvan tekenen ze bij het Belgische Play It Again Sam!. Hun eerste plaat onder het PIAS-dak (internationaal gedistribueerd door Red Rhino) zorgt voor de internationale doorbraak : meer dan 100.000 exemplaren gingen er van "Official Version" over de toonbank. Zoals het in "Wit-Lof from Belgium" verteld staat : "Een bominslag in Duitsland, een krater in de Amerikaanse dance-charts, en als er geen Joshua Tree in de weg had gestaand ook de koppositie in de Belgische platenverkoop." Ook in Engeland kampeert de plaat enkele maanden in de Indie charts.

Front 242 bouwt zijn reputatie gestaag uit en wordt een van de belangrijkste Belgische underground groepen. Hun muziek vormt later ook de inspiratie voor de Belgische DJ's die de New Beat exploiteerden (alhoewel Front hiervoor elke verantwoordelijkheid van de hand wijst). In de Verenigde Staten komen ze terecht in de industrial music, onder meer via een een toer als opener voor Ministry.

 

Tegen het einde van het decennium had Front 242 zich opgewerkt tot de absolute top van de experimentele en industriŽle dansmuziek,  politieke "soundbites" combinerend met samples en zware beats. Hun clubhit "Headhunter" uit 1998 bevestigde deze reputatie en was een goed voorbeeld van hun agressieve stijl. MTV zette het nummer ook in "zware rotatie" vermits er een ei-interessante videoclip van de hand van internationaal gewaardeerde Anton Corbyn (U2, Depeche Mode) bijhoorde.

Richard 23 also forms the underground group "Revolting Cocks", together with fellow Belgian Luc Van Acker and Al Jourgensen of Ministry.

Op de platen "Front by Front" en "Tyranny for you" weet de groep te ontsnappen aan de dodelijke monotonie die zo schadelijk is voor vele dans-acts, door zich een bijzonder uitgebreide geluidsverzameling en veelheid aan technieken in de muziek te integreren. De monotone beat van de "Electronic Body Music" blijft, maar wordt nu meer geraffineerd en kleurrijk. De plaat "Front by Front" wordt ook uit commercieel oogpunt een hoogtepunt : wereldwijd worden er meer dan een half miljoen van verkocht.

 

In de latere jaren negentig waren er enkele tekenen dat de rol van de groep als "voortrekker" uitgespeeld was. Hun aanhang begon ook wat af te kalven en de groep verloor haar platencontract bij major Epic.

Mut@ge.Mix@ge, uitgebracht in 1996, was hun eerste plaat bij een onafhankelijk label sinds hun opnames voor Wax Trax in de jaren '80.

Sindsdien treed de groep elk jaar wel een paar keer op (vb. Ancienne Belgique concerts februari 2000, Eurorock-hoofdact 2000), maar er lijkt weinig animo te bestaan om samen nog nieuw materiaal op te nemen. Wel zijn de leden van Front 242 allemaal afzonderlijk aan het experimenteren met verschillende techno- of andere projecten, zoals Cobalt 60, C-Tec, Latchak ...

Band Members :
- Patrick Codenys (synths)
- DaniŽl Bressanuti (mixing, programming, samples)
- Richard Jonckheere - aka Richard 23 (vocals, percussion)
- Jean-Luc De Meyer (vocals)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Geography (New Dance/Himalaya - 1982)
- No Comment (Another Side - 1984)
- Official Version (Red Rhino Europe/ Wax Trax  - 1987)
- Front by Front (Red Rhino Europe/ Wax Trax  - 1988)
- Tyranny for you (Red Rhino Europe/ Epic  - 1991)
- 06:21:03:11 Up Evil (Red Rhino Europe / Epic - 1993)
- 05:22:09:12 Off (Red Rhino Europe / Epic 1993)
- Mut@ge Mix@ge (1996)
Singles and 12'' :
- Principles / Body to body (New Dance, 1981)
- U-Men / Ethics (New Dance, 1982)
- Two in One (New Dance, 1982)
- Endless Riddance (Himalaya, 1983)
- No Shuffle / Body to body (Another Side, 1985)
- Politics of pressure (Another Side, 1985)
- Quite unusual / Agressia (Red Rhino Europe, 1986)
- Headhunter / Welcome to Paradise (Red Rhino Europe, 1988)
- Never stop! (1989)
- Tragedy For you (1991)
- Rhyhtm of Time (1991)
- Religion (1993)
- Animal (1993)
- Happiness (1998)
- Headhunter 2000 (part 1 - part 4, 1999)
Compilations, Live Albums ...
- Back Catalogue (1987)
- Live Target (1992)
- Live Code (1994)
- Re:Boot (1998)
- Headhunter 2000 (1999, Energy records, remixes by Apoptygma Berzerk, Front Line Assembly ...)

Websites :
- The official Front 242 website. Excellent design !
- There is at least one unofficial web-site dedicated to Front 242
- The Front 242 F.A.Q.
- You can also find more recent extracts of their music at internet CD-stores like cd now
- Front 242 overview on the music site of Stephane Werquin

Forum :
- Lees de berichten over Front 242
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Front 242 toe

 

   
Front 242
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up