Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | G | Gorki        
           
 

GORKY / GORKI

PoŰtisch edoch potente, in het nederlands zingende rocktroep uit de jaren negentig.

 
Songs
 

van "Gorky"

"Anja"
41,7 sec. - 82 Kb.

"Lieve Kleine Piranha"
36,7 sec. - 72 Kb.

"Wacht niet te lang"
53,3 sec. - 105 Kb.

songs : Gorky.
Producer: Wouter Van Belle
jaar : 1992
Record co.: Virgin

"Ooit was ik een soldaat"
1 min 8 sec. - 134 Kb.
song : Gorky.
Producer : Gorky.
Jaar : 1992
Record co.: Virgin

"Ik ben aanwezig"
64 sec. - 146 Kb.
song : De Vos / Barman
Produced :Attie Bauw.
Year : 1998
Record co.: Sony

"XTC"
45 sec. - 90 Kb.
song : Luc De Vos
Produced : Frank Duchêne.
Year : 2000
Record co.: Sony

 
   

Zoals zovele Belgische groepen, werd Gorky bekend bij het publiek tijdens de Rock Rally (in de editie van 1990). Ze eindigen op de derde plaats in de finale, maar dit blijkt genoeg voor een voet tussen de deur bij een grote platenfirma. Samen met producer Wouter Van Belle nemen ze de single "Anja (de laatste dans die moet je mij nog schenken" op. Deze song is een referentie naar (geen cover van) de zangeres Anja, die in 1969 een hit had met het zeemzoete liedje "De Laatste Dans".

 

De debuutplaat "Gorky" uit 1991 is een overdonderend debuut. Intiem maar toch krachtig terzelfdertijd. Zanger Luc De Vos weet erg persoonlijke, na´eve en persoonlijke maar toch herkenbare teksten te vullen met fantasievolle beelden. Niet minder dan 5 singles worden er uit de plaat getrokken : "Lieve kleine Piranha", "Soms vraagt een mens zich af", "Wacht niet te lang", "Mia" en "Boze Wolven" doen het geen van alle in de hitparades, maar wel in de publiekspolls. "Mia", nooit op single verschenen, blijkt zelfs een nummer dat jaren later steevast het hoogst genoteerde Nederlandstalige nummer in "top honderds aller tijden" wordt.

In 1992 nemen ze het semi-akoestische "Boterhammen" op, in het park van Brussel (waar sinds die zomer de manifestatie "Boterhammen in het park" plaatsheeft, een initiatie van de Ancienne Belgique). De plaat wordt geproduceerd door Rick De Leeuw, zanger van de uitstekende Nederlandse rockgroep Tr÷ckener Kecks en met gitarist Patrick Riguelle (see Riguelle & Hautekiet, Kadril). Deze cd wordt echter ook het laatste wapenfeit van de groep Gorky.

 

Luc Devos keert even later echter weer terug op het toneel. In plaats van "Luc Devos en vrienden", zoals hij zijn nieuwe groep wilde noemen, dringt de platenfirma aan op de herkenbaarheid (en verkoopscijvers) van de oude groep en wordt de groep "Gorki" genaamd. Samen met oudgediende Sylvain Van Holme (zie onder meer Two Man Sound), verhuist de de nieuwe groep naar Dakar in Senegal om een plaat genaamd "Hij leeft" te gaan opnemen in de Xippi studio's van Youssou N'Dour. De plaat wordt een veel subtieler product dan de worpe van Gorky "wat de melodielijnen en de superieure teksten van Devos nog beter doet klinken" (Oor). Gorki verdient er een gouden plaat mee, getrokken door de singles "Berejager" (Moet dat nu niet Berenjager zijn ??), "Hij is alleen" en "You'll never walk alone".

In 1994 en 1995 wordt het wel heel wat stiller rond de groep. Luc Devos begeeft zich ook op het literaire pad en wordt columnist voor kwaliteitskrant "De Standaard" en radiozender "Studio Brussel". 

 

In 1995 bivakkeert de groep in de ICP-studio's in Brussel, om hun vierde plaat, genaamd "Monstertje" op te nemen. Achter de mixtafel zit Jo Bogaert (de man achter de wereldhits van Technotronic), maar diens werk in zijn thuisstudio wordt door de platenfirma aanvankelijk verworpen. Singles uit de plaat worden "Lang zullen ze leven", "Monstertje" en "Kom me toch halen".

Alhoewel "Monstertje" beslist niet hun beste werk is, beschrijft Humo de sfeer van de groep toch goed in een bespreking van deze cd : "Ik ben een ongelooflijke sucker als het op Gorki aankomt. Gewillig als een lam dat een verse zak voer is beloofd, laat ik me in het universum van Luc Devos binnenloodsen - die gezellige twilight zone tussen wippelgem en de maan - waar mij meestal een gloedvol refrein vol jongenstragiek wacht. Het is een wereld waarin iedereen alles voor elkander doet; het Jaar van het Dorp wordt er uitbundig gevierd met op de juiste temperatuur geschonken Duvel; en jongens die naar de naam Johny luisteren en in hun jeugd vermoedelijk één keer teveel naar "Junge komm bald wieder" van Freddy Quinn op de koffergrammofoon van hun ouders hebben moeten luisteren, dragen er een spandoek met daarop "Weg met de winter! Leve de lente!". Op "Monstertje" krijgen we een uitvoerige rondleiding door Mondo Gorki".

 

In 1998 komt "Ik Ben Aanwezig" eraan, in een productie van Attie Bauw, die een vrij mislukte poging onderneemt om Gorki van een veelgelaagd naar Radiohead refererend geluid te voorzien. De nieuwe platenmaatschappij Sony brengt van de plaat "Punk is dood", "Mijn dierbare vijand" en het in duet met Tom Barman van dEUS gezongen "Ik ben aanwezig" uit als single, terwijl ook "Wie zal er voor de kinderen zorgen" het op de radio goed deed.

In 1999 wordt er een compilatie-album van het oude Gorky-werk uitgebracht door Virgin, en verliest Gorki zijn drummer aan de hoge ogen gooiende groep Arid. Een vervanger wordt gevonden in Eric Bosteels (eerder o.m. in de live-bezetting van Hooverphonic).

In 2000 luidt het bericht uit Wippelgem dan weer "Eindelijk Vakantie", een geheel nieuw album met een hoes geschilderd door Bent van Looy (Das Pop). De productie was in handen van de net uit Hooverphonic ontslagen Frank Duchêne, en de "verrassende samenwerking" kwam er op deze plaat in het nummer "In mijn betere wereld" via de strijkers van Die Anarchistische Abendunterhaltung. Als (promo)singles worden "We zijn zo jong", "Geld en Olie" en "XTC" door platenmaatschappij Sony naar voor geschoven, en deze verdienen de groep na al die jaren eindelijk een plaats op het Werchter festival.
Vreemd genoeg is het dit keer vooral in Nederland dat deze plaat aanslaat: ze eindigt zelfs bijna in de top 10 van het jaar die door Oor wordt opgemaakt. De VPRO zend bovendien een gesmaakte documentaire uit over Luc & Co in de reeks Lolapalooza. In verkoopscijfers lijkt deze media-aandacht zich daar echter niet dadelijk te vertalen.

A quote from an interview with Luc De Vos of Gorki in 2001 : "I'm going to start recording albums in English now. Because I really want to leave behind 20 CD's or so, and with the current pace of Gorki, I will not get there". That plans have now gotten real, and Automatic Buffalo is the name the project has got (found in a songlyric of The Sheila Divine). In it, Luc De Vos is backed by the three member of Ashbury Faith (Axel Peleman - his co Frenh Quiz'er - Matthias van der Hallen & Reinert d'Haene - both active in Yum now).
Automatic Buffalo didn't get the luxury of starting off with an album though : the record co first wants to test the water with an EP, which got the title "All Men Are Equal". Nice news is certainly that the band has already set up a website (automaticbuffalo.be, of course) and is spreading an MP3 version of the first single (right here ).
Automatic Buffalo will already be performing, but as the repertoire is rather limited for the moment, the new project of Axl Peleman named Camden will be co-performing with them on stage. Some of the occasions to hear them are Kapstock (Kapellen, July 7), Gentse Feesten (July 16), Lokerse Feesten (August 8).

Leden (Gorky):
- Luc Devos : vocals, guitar
- Geert Bonne : drums
- Wout De Schutter : bass

Leden (Gorki):
- Luc Devos : vocals, guitar
- Erik Van Biesen : bass
- Luc Heyvaerts : keyboards
- Wim Rogge : guitar
- Steven Van Havere / Eric Bosteels : drums

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Gorky (Virgin - 1992)
- Boterhammen (Virgin - 1992)
- Hij Leeft (Virgin - 1993)
- Monstertje (Virgin - 1996)
- Ik ben aanwezig (Sony - 1998)
- Eindelijk Vakantie (Sony - 2000)
Compilations :
- Het beste van Gorki '92-'96 (Virgin - 1998)

Websites :
- Lipstick Notes, het management of Arid & Gorki
- Officiële Gorki-pagina bij Sony
- mijn bespreking van "Eindelijk Vakantie"
- lucdevos.com, "de gorki/luc de vos thuispagina"
- Gorki homepage
- Gorki fan page
- Interview met Luc De Vos.
- En nog een.
- Interview bij Cucamonga.
- Tabs van Gorki-songs bij guitarfiles.be
- Teksten op Waltertje's Lyrics Site

Forum :
- Lees de berichten over Gorky - Gorki
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Gorky - Gorki toe

 

   
Gorki
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up