Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | G | Rocco Granata        
           
 

ROCCO GRANATA

Rocco Granata, zoon van italiaanse immigranten in Limburg, had  niet erg veel zin om zoals zijn ouders en vrienden om ook in de mijnschachten af te dalen. Zijn hoofd stond meer naar de meisjes en de manier om hun hart week te maken : muziek maken. Met een koppel vrienden vormt hij een groepje en trekt door de provincie met een programma van sentimentele italiaanse liedjes en vrolijke accordeonnummers. Het succesnummer is een liedje genaamd "Manuela". Toen een dancinguitbater Rocco plotseling de kans gaf om een opname te maken van dit nummer, schrijft Rocco gehaast een B-kantje bijeen, en noemt het ding "Marina".

 
Songs
 

"Marina"
71,0 sec. - 139 Kb.
song : Rocco Granata
Year : 1959
Procuded : Rocco Granata
Record co. : Granata Music

"Marina 120 BPM"
49,7 sec. - 98 Kb.
song : Rocco Granata
Produced : Serge Ramaekers.
Year : 1989
Record co. : Cardinal Records

 
   
 

40 jaar later staat de balans van deze liefdesode aan een imaginair "zwartje" op meer dan honderd miljoen verkochte exemplaren. Het liedje is dan ook een wereldwijde "evergreen". Er bestaan inmiddels ook ongeveer duizend coverversies van (onder andere van grote artiesen zoals Dalida en Louis Armstrong).

In 1989 liet hij Serge Ramaeker (Dee-jay van de Club Confetti's en de man achter het succesvolle new-beat project met de zelfde naam - herinner u "C in China" en andere ongein) een remix maken van zijn "Marina". De succesvolle producer neemt de taak ter harte en zorgt ervoor het nummer opnieuw op nummer 1 in de hitparade beland, meer dan 30 jaar na het orgineel. De ge-remixte song werd ook opnieuw een monsterhit in Italië (12 weken op nummer 1) en in Duitsland (meer dan 2.000.000 verkochte exemplaren).

Alhoewel hij zijn hele verdere leven muziek is blijven maken en ook nog serieus wat van zijn andere nummers aan geďnteresseerde publieken allerhande heeft weten te slijten (alles tesamen heeft hij maar liefst negen keer in de top 10 van de Belgische hitparade gestaan), heeft de enormiteit van het succes van "Marina" de arme man eigenlijk de facto tot een "one-hit wonder" gereduceerd.

 

Rocco Granata werd ook een alom gerespecteerde muziekproducer. Hij had zijn eigen platenlabels (Cardinal Records en Granata Records) en deed de productie van he werk van Vlaamse zangers en kleinkunstartiesten als Marva, Louis Neefs, Miel Cools, De Elegasten .... In het boek "Big in Belgium" werd zelfs het verhaal uit de doeken gedaan dat Rocco Granata de ontdekker kan genoemd worden van het talent van Sarah Bettens : Rocco's dochter was een vriendien van Sarah en liet haar vader naar een tape luisteren. Rocco hoorde blijkbaar het talent, want hij bracht haar in contact met Double T-music. Van dan af was de carričre van Sarah Beth en K's Choice vertrokken.

Rocco Granata treedt nog altijd zeer regelmatig op, is een veelgeziene gast op de Vlaamse Televisie en kreeg in 1998 zelfs serieus wat media-aandacht met zijn speciale kerstshow waarmee hij in de Ancienne Belgique stond.

In maart 2000 kreeg Rocco Granata een "Zamu Lifetime Achievement Award" (van de Belgische muzikanten) voor zijn hele carrière (een titel die hij deelt met groten als Will Tura, Wannes Vandevelde, Roland, Toots Thielemans & Arno). Later dat jaar werd zijn "Marina" dan weer bijgezet in de "eregallerij van het Vlaamse lied", samen met opnieuw Tura & Toots, maar ook met La Esterella en Bobbejaan Schoepen.

Hitsingles in Belgium (bron : Robert Collin "Het Belgisch Hitboek 1959-1989) :
- Marina (1959, hoogste : 1, 10 maanden)
- Oh oh Rosi (1959, hoogste : 20, 1 maand)
- La bella (1960, hoogste : 4, 4 maanden)
- Julia / Rocco cha cha (1960, hoogste : 14, 2 maanden)
- Germanina (1960, hoogste : 16, 2 maanden)
- Carolina dai (1961, hoogste : 11, 2 maanden)
- Sunday box EP (1961, hoogste : 17, 1 maand)
- Buona notte bambina (1963, hoogste : 4, 4 maanden)
- Du schwarzer zigeuner (1964, hoogste : 5, 3 maanden)
- Dreh' dich noch einmal um (1964, hoogste : 10, 2 maanden)
- Molte grazie (1964, hoogste : 12, 1 maand)
- Noordzeestrand (1964, hoogste : 9, 4 maanden)
- Melancholie (1965, hoogste : 18, 1 maand)
- Hello buona sera (1967, hoogste : 3, 13 weken)
- Sarah (1970, hoogste : 4, 11 weken)
- Jessica (1971, hoogste : 5, 15 weken)
- Zomersproetjes (1972, hoogste : 4, 9 weken)
- Dansen op de daken (1973, hoogste : 19, 1 week)
- Marina 120 BPM (1989, hoogste : 1, 14 weken)

Koop CD's van deze artiest bij proxis

Albums :
- ...
- La Fotografia / Italian Classics (2CD met Best of + nieuwe songs in het Italiaans, Go!Music, 1999)

Websites :
- tekst en akkoorden voor "Marina"
- Rocco's programma "Buena Sera" waarmee hij tourde in 1999.
- kort interview met "Wablieft"

Forum :
- Lees de berichten over Rocco Granata
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Rocco Granata toe

 

   
Rocco Granata
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up