Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | H | 't Hof van Commerce        
           
 

'T HOF VAN COMMERCE

'T Hof van Commerce (de handelskamer) is een van de creatiefste exponenten van de golf "Frithop" groepen die opkwam in 1998.

 
Songs
 

van "En in Izzegem" (1998)

"Dommestik & Levrancier"
57,6 sec. - 113 Kb.

"Izzegem"
71,3 sec. - 140 Kb.

"Zonder Niet"
106 sec. - 208 Kb.
Jaar : 1998
Record co. : Kinky Star

voor songs uit "Herman" (1999) klik hier

 
   

Het eigenaardigste van 't Hof van Commerce is wellicht feit dat ze rappen in het West-Vlaams. Dit maakt hun wat moeilijk verstaanbaar bij de gemiddelde Vlaming of Hollander, maar deze "gimmick" was wellicht ook de oorzaak van hun doorbraak. De kreet "zè ne keer hoe loat t'est" (zeg eens hoe laat het is) "t gaat oe gene zak an" (dat gaat u geen zak aan), werd in elk geval overal opgepikt. De bizarheids-factor?

De groep is meer "old school" dan ABN, maar zeker niet zo commercieel geörienteerd als bijvoorbeeld KIA. Hun raps waren in het begin zeker niet politiek geïnspireerd, maar nogal grappig van aard. Zoals Levrancier zei in een interview met "De Mix" (die een artikel aan "Frithop" wijdden op 11 maart 1998) : "Nochtans houden we onze mond zeker niet. Wij misschien niet in achterbuurten geboren, maar als er iets gezegd moet worden, zullen we dat zeker niet laten. We rappen over alles en nog wat : onze vroegere schoolervaringen, vrouwen, drugs, satan, God, de middeleeuwen, noem maar op. Daarbij beschrijven we uiteraard vooral hoe goed we onszelf wel vinden."

 

In de lente van 1998 brak er een "controverse" los in de pers (vooral in Humo, maar ook zelfs in het Forumgedeelte van deze website) tussen de fans van 't Hof en die van ABN. DJ 4T4 hierover (in een interview met RifRaf, juli '98) : "Dat gezeik over ABN moet nu echt wel ophouden. Ik heb die gasten zelfs nog nooit ontmoet. Dat gezever over wie er nu al dan niet de grootste hiphop-kenner is, begint me serieus de keel uit te hangen : ik ben nu al twaalf jaar met hiphop bezig en ken ondertussen mijn klassiekers wel. Bovendien hoef je niets van hiphop te kennen om er goede te kunnen maken. Het genre komt voort uit een drang naar vrijheid. Om hard-rock gitaren met disco te kunnen vermengen alhoewel iedereen je zeg dat dat eigenlijk niet kan. Je móet graffiti spuiten, je móet skaten ... bullshit. Het respect voor de eigenheid van ieder individu is juist één van de uitgangspunten van de hiphop. En dat hebben al die zogenaamde trendwatchers nog steeds niet begrepen."

De debuut-CD "En in Izzegem (naar Izegem, hun geboortedorp) werd in de media erg goed onthaald. De song "Domistik & Levrancier" werd zwaar geplugd op Studio Brussel en schoot dan ook al snel door in de Afrekening. Ook de tweede single "Zonder niet" deed het echter zeer goed. Van de Cd werden meer dan 7.000 exemplaren verkocht, een zeer hoog aantal in Belgisch hiphop-land, en een opsteker voor hun kleine Gentse platenmaatschappij Kinky Star (van Danny Mommens, de bassist van dEUS).

 

In tussentijd hadden de leden van de groep ook ambitieuze nevenprojecten lopen. Filip Cauwelier speelt bas in de groep van Jan Leyers (de helft van Soulsister) genaamd My Velma.
Ook DJ 4T4 (bij de burgerlijke stand bekend als Kristof Michiels) werkt mee aan talrijke projecten, zoals Kamikaze, Yutakasa, Cosmic Relief en zijn one-man-band met duizend stijlen Magik Ballet Ensemble. In 2000 ontpopte hij zich bovendien tot superheld, met het project "Atomic".

Al na een klein jaar was de groep (even was er sprake van dat bza solo de hof-honneurs zou waarnemen, maar dat ging niet door) al klaar met de opvolger : "Herman". Met gastraps van Lickweed (van De Puta Madre, in het Frans op "Le mental en métal"), TLP, Stijn Nijs, NBM en 4T4 (met Limburgse tongval in "ze woare der nog nie grij voor"), inventieve beats en gevarieerde lyrics, wist 't Hof zijn status in de hiphoprangen te verstevigen (maar werd er wellicht wat poppubliek kwijtgespeeld). Singles waren "Mag et ntwa mjir zin", en "Bol" (met een schunnig koortje plaatselijke madammen).

Zoals Flip Kowlier het later zei: "We traden te veel op in die tijd. En omdat ons debuut En In Izzegem vrij luchtig was geweest, wilden we op die tweede plaat tonen dat we het meenden. Dus kwam .herman wat te snel na de eerste plaat, en werde het een heel donkere, te ernstige plaat. Ik ben toen een driteal maanden uit de running geweest. Ik was depresief en sloot mezelf op". Flip Kowlier begon dan aan een solo-carrière, in een geheel andere muziekstijl, maar de groep werkt nog wel samen en nieuw materiaal, en bevestigt dus dat er zeker nog ooit een derde 't Hof CD aankomt.

Leden :
- Filip Kowlier (aka Levrancier) (vox & "musical superbrain")
- BZA (buzze) (vox & "Entertainment genius")
- DJ 4T4 (vierenveertig) - Turntables

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- En in Izzegem (Kinky Star, 1998)
- Herman (Kinky Star, 1999)

Websites :
- Kinky Star, the website.
- Flip Kowlier

Forum :
- Lees de berichten over 't Hof Van Commerce
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over 't Hof Van Commerce toe

 

   
't Hof van Commerce
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up