Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home |Groepen & Artiesten |I |Ivan's Land        
           
 

IVAN'S LAND

Sympathiek bandje uit het Leuvense dat in het midden van de jaren negentig enkele goeie radiosingles de Vlaamse ether instuurde.

 
Songs
 

"All in good time"
49 sec. - 98 Kb.
song : Koen Renders
Productie : dirk Blanchart
Jaar : 1993
Record co. : EMI

"In the Bedroom"
55 sec. - 110 Kb.
song : Günther van Passel, Freek Boey, Koen Renders
Productie : dirk Blanchart
Jaar : 1994
Record co. : EMI

 
   
 

De voorloper van Ivan's Land was zeker en vast Stormdaisy, de in 1990 opgerichte groep rond de flamboyante frontman Günther van Passel. Aan echte studio-opnames kwam Stormdaisy echter nooit toe (wel staat er een track "Co-co" op de soundtrack van de film "Boys"), want in 1991 kwam hij om bij een tragisch ongeval tijdens een wandeltocht in de Alpen.
Het songschrijftalent van Günther van Passel ging echter niet verloren: zo nam dirk Blanchart een knappe versie op van diens song "Sister Kate", en konden Stormdaisy leden Herman Acke en Koen Renders een aantal van zijn songs verder afwerken - na een naamsverandering naar Ivan's Land.

In 1993 behaalden ze goud op de Cactus Stage Awards in Brugge (voor onder andere The Tribe en Soulwax), waarbij het juryrapport zei "adembenemend goed wegens sterke songs en meer podiumvastheid dan de rest van het deelnemersveld". Muzikant en producer dirk Blanchart "ontfermde" zich over de groep, en loodste hen binnen bij de Belgische afdeling van EMI. Dit leidde in 1993 tot "All in good time", een stevig rockende song van Koen Renders, dat het erg verdiend tot radiohit schopte en de groep de kans gaf om ook een full-CD op te nemen. Later in 1993 werd in de ICP studio's een tweede single opgenomen, "Waterproof".

 

Deze CD - titelloos als "Ivan's Land" - kwam er eind 1994 aan, en toonde naast een stevig rockend, ook een meer intimistisch gezicht van Ivan's Land, geworteld in garagerock à la Dream Syndicate. Zoals Humo schreef: "In tijden waarin het in de rock niet snel genoeg kan gaan, is het elegante dansje dat Ivan's Land maakt met Vrouwe Pop niet alleen een nobel initiatief, ze brengen het er zonder al te veel kleerscheuren vanaf. Het Beatleske "All in Good Time" was al een popparel zoals er in deze contreien niet alle dagen een van de band rolt, en hoewel dat niveau nergens meer wordt gehaald, valt er op deze elpee nog voldoende moois te rapen ... Verzorgd geproduceerde, subtiel opgebouwde songs vol beheerst gitaarwerk en onopdringerige orgels. Zelfs de in flauw kaarslicht gehulde, akoestische songs als "Ice Bear" en "Time" blijven wonderwel overeind. Sympathiek debuut". Op de CD stonden naast een aantal nummers van Günther van Passel en een cover van Bob Dylan's "I'll Keep it With Mine" vooral songs Koen Renders en eentje van Herman Acke. Er werden nog 2 singles uit getrokken, het stevige "In the Bedroom" en "No Way Out".

 
Het verhaal van Ivan's Land werd echter geen veroveringstocht als van Ivan de Verschrikkelijke, want in 1997 hield de groep op te bestaan. Enkele leden kwamen terecht in Los Cinco Muchachas. De songsmeden van de groep, Koen Renders en Herman Acke, bleven samen spelen en optreden in kleine clubs, met meer focus op de intimistische songs.
Na een paar jaar haalden ze Peter Thijs en Niko Westelinck (de drummer van Mercelis, en in 1999 ook even solo als Niko) in hun groep, en herdoopten zich Spencer the Rover. Met deze formatie namen ze in de november 2000 een CD op met Geert van Bever, die werd uitgebracht in het voorjaar van 2001 en naar eigen zeggen: "Het resultaat mag er meer dan zijn: een plaat vol gebalde miniatuursongs, waarin zowat alle facetten van het liefdesleven - vooral de minder aangename - bezongen worden. U wil toch nog namen horen? Zoek ergens tussen Neil Young, Ron Sexsmith en Crowded House, en daar moet u het nog maar eens vragen."

Leden :
- Koen Renders (zang, gitaren)
- Herman Acke (gitaren, backing vocals)
- Rudy Tambuyser (keyboards, Hammond, backing vocals)
- Freek Boey (drums)
- Johan Develder (bas)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- All in Good Time (CDS, EMI, 1993)
- Waterproof (CDS, EMI, 1993)
- Ivan's Land (CD, EMI, 1994)
- In the Bedroom (CDS, EMI, 1994)
- The Way Out (CDS, EMI, 1994)

Websites :
- meer info over het huidige project van Koen Renders en Herman Acke, Spencer The Rover, op de website van deze groep.

Forum :
- Lees de berichten over Ivan's Land
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Ivan's Land toe

 

    Ivan's Land
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up