Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | J | Janez Detd.        
           
 

JANEZ DETD.

Pop-punkgroep uit Grembergen.

 
Songs
 

"Beaver Fever"
41 sec. - 81 Kb.
song : Nikolas
Productie : Nuyten
Jaar : 1998
Record co. : I Scream

van "Janez Detd"


"Take on Me"
56 sec. - 110 Kb.
song : A-Ha

"Lisa (she's a herpie)"
54 sec. - 107 Kb.
song : Janez Detd.

"Rock On (Debbie's a spaz)"
59 sec. - 117 Kb.
song : Janez Detd.

Productie : Jo Francken
Jaar : 1999/2000
Record co. : Cabalero

 
   

De groep werd ergens in 1994 opgericht, en ging de eerste 5 jaar van zijn leven door het leven als "Jane's Detd." (een naam uit een Oost-Duitse pornofilm, zo wil het de faq), met al vanaf het begin Nikolas - Bones - Vanderveken & Bob als voornaamste leden. Na wat geklooi in de garage werd er resoluut gekozen om punkrock te gaan spelen, en een eerste demo in 1996 kreeg dan ook de titel "Punkin' Shit Snobs". Deze demo leverde hun een entreekaartje voor een opname voor Green Leaf Records, een maxi-cd in 1996 "Dignity & Teeth".

 

Na een opgemerkte doortocht op de skate-stage van het Pukkelpop-festival (zo zou Dog Eat Dog later op de dag zelfs hun "No Fronts" opdragen aan de groep omdat ze "were impressed by so much positive energy so early in the morning"). Alle verhoudingen in acht genomen werd "Dignity and Teeth" ook een succes (2500 exemplaren verkocht, waarvan 1000 in de eerste maand ten gevolge de reputatie die de groep dan al had opgebouwd in het underground-circuit). Getourd werd er in diverse voorprogramma's (Heideroosjes, Samiam, NOFX, Descendents, Undeclinable Ambuscade ...

1998 betekende de doorbrak voor Jane's Detd.: de song "Beaver Fever" werd immers een afrekeningshit van jewelste. De eerste Full-CD "Bleenies & Blockheads" liet toch ruimte voor wat variate, met tracks die varieerden van college rock songs tot skatecore, van catchy punk tot up-tempo ska en surf, met teksten over zieke bikini-meisjes en scateboards. Hiermee bouwde de groep een redelijk fanatieke schare volgelingen bij elkaar, die de groep bijvoorbeeld aan een plaats hielpen op het Beach Rock festival als "Belgian people's choice". Daar vielen ze vooral op door een "incident" waarbij op het podium uitgenodigde fans (een vast onderdeel van hun show) voor de nodige onrust bij de security en een kleine bestorming zorgden. Later die zomer hielden ze ook een opgemerkte actie op Pukkelpop, waarbij ze Chokri vergeefs probeerden te overtuigen de groep toch op de affiche te zetten door de avond voordien de hele wei vol Jane's Detd.-affiches te hangen.

De vergelijkingen als zou hiermee de Belgische Green Day zijn opgestaan waren dan ook niet van de lucht. Jacky Huys schreef bijvoorbeeld "Jane's Detd. is een sympathiek orkestje, dat voor geen spatje het warm water uitvindt, maar dat op "Bleenies and Blockheads" zo exuberant, energetisch en powerpopperig (Green Day meets Ramones) te keer gaat, met knipogen naar Thin Lizzy, The Knack, Beach Boys e tutti quanti, dat we hen graag vergeven dat ze twaalf keer dezelfde song spelen." Of zoals hun bio destijds zei : "Verwacht geen rocktechnici die recht uit de academie kwamen gedwarreld ... Nope deze heren brengen entertainment én spektakel én popunk die zowel de die-hards als de chirochicks kunnen smaken. Janez Detd is een ongeëvenaarde live-act. Hun frontman wordt terecht af en toe met een jonge Meuris vergeleken, alleen nog een tikkeltje gekker. Deze poppunx zijn er in gelslaagd de loser-look van Weezer te combineren met snedige Mc5 gitaren en een Hardcore podium act." De live-reputatie zorgde ervoor dat ze in 1998 de titel verdienden van "meest geboekte band". In het buitenland werden er ook deelgenomen aan kleine clubtours (Duitsland, Polen, Oostenrijk, Zwiterland...)

 

In 1999 ging de groep in niet erg vriendelijke omstandigheden uit elkaar met I Scream records (er volgde zelfs een naamsverandering naar Janez Detd.), en tekende bij Major Virgin. Als garantie om toch onafhankelijk te kunnen blijven, werd er door deze major een speciaal sublabel in het leven geroepen (Cabalero Records) dat door mensen van en rond de groep ook zal mogen gebruikt worden om andere plaatselijke of gelijkgestemde punkgroepen te promoten. Daar waar de groep op de vorige cd die-hard punks en het gewone rockpubliek had weten te verzoenen, moest ze zich vanaf dan wel "verantwoorden" voor deze stap bij hun oudste aanhangers (waarop de groep antwoord dat the Sex Pistols toch ook bij Virgin zaten, en zelfs the Kids bij een major zaten). Als de plannen uitkomen zullen ook die wel bijdraaien zeker, zo zei Bones aan de Standaard : "Het zal wel weer arrogant overkomen, maar Janez Detd speelt een soort pioniersrol. Tot nu hadden de Belgische bands het moeilijk om te concurreren met de buitenlandse punkgroepen omdat hier nooit ge´nvesteerd is in punkrock. Met Cabalero gaan we dat wel doen. We kunnen onze bands goede opnamemodaliteiten bieden en ervoor zorgen dat alle aspecten van de promotie piekfijn in orde zijn.''

Een eerste release op Cabalero werd de single "Rock On" in 1999, als voorloper van de titelloze tweede CD die werd uitgebracht in maart 2000 (in de eerste 3000 exemplaren vergezeld van een "tag template", waarmee je het Janez Detd. logo op je favoriete blinde muur kon achterlaten). De plaat werd geprocudeerd door Jo Francken, en bevatte duidelijk meer popgericht materiaal, dat zijn effect niet miste : hiermee bereikte de groep een nieuw platform in populariteit. Vooral een geinige cover van het A-Ha misbaksel "Take On Me" werd in België een hit (geraakte zelfs in de lage regionen van de hitparade) en kreeg een knappe videoclip. Er werd ook opnieuw volop getourd (vb. opnieuw Pukkelpop, Lokerse Feesten, Marktrock ...), waarbij de groep opviel door alle wapens in de strijd te gooien: energie, plezier, humor, een straffe blazerssectie en een resem covers. Alhoewel de groep hiermee niet aan zijn proefstuk toewas, kreeg Janez Detd. hiervoor op de tweede TMF-awards in oktober 2000 de titel van "Meest belovende groep".

Leden :
- Bones (Nicolas van der Veken) (gitaar, zang)
- Wim Vanhenden(vocals, guitar)
- Bob Haentjens (vocals, bass)
- Bram Steemans (drums)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Dignity and teeth (Maxi-CD, Green leaf records, 1996)
- Walk AWay (CDS, I scream records, 1998)
- Bleenies and blockheads (CD, I scream records, 1998)
- Beaver Feaver (I scream records, 1998)
- Saturday (CDS, I scream records, 1998)
- Rock on (CDS, Cabalero records, 1999)
- Janez Detd. (CD, Cabalero/Virgin, 2000)
- Lisa (she's a herpie) (CDS, Cabalero/Virgin, 2000)
- Take On Me (CDS, Cabalero / Virgin, 2000)
- Summer's Gone (CDS, Cabalero/Virgin, 2000)

Websites :
- Janez Detd.com, de officiële site, vergeet u niet in te schrijven op de geestige nieuwsbrief.
- Janez Detd. voorstelling op de Vejel Punk & Hardcore site
- Mijn bespreking van Janez Detd.
- Jane's Detd op Demorock 1999
- Interviewke bij Surf-Inn
- "Belgiens Punk lebt" sagt der Grenz-Echo
- Janezdetdfreak.com, a site by a Janez Detd. freak
- nog een interview in 2000.
- Teksten op Waltertje's Lyrics Site

Forum :
- Lees de berichten over Janez Detd.
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Janez Detd. toe

 

   
Janez Detd.
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up