Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | K | K.I.A.        
           
 

KRAPOEL IN AXE (K.I.A.)

K.I.A. een van de commercieel meest succesvolle exponenten van het golfke van "Frithop" groepen in België eind jaren negentig.

 
Songs
 

"Zaterdag"
67 sec. - 131 Kb.
song : Krapoel in Axe
Production :D.J. MIsta Sake.
Year : 1997
Record co. : Krapoel / ARS

"Jakke, Cliffke en de Vjee"
80,9 sec. - 158 Kb.
song : Krapoel in Axe
Production : Jan Wouters, Wim Daans.
Year : 1997
Record co. : Krapoel / ARS

"Geanalizeerd"
1'17 sec. - 140 Kb.
song : Krapoel in Axe
Year : 2001
Record co. : EMI

 
   

KIA (is de afkorting van "Krapoel In Axe", voor de niet-verstaanders Uitschot in Actie) rappen in het Aarschots.

Hun motto : "Springt oemhoëg, springt int rond,
maskes sjeekt me oe tette en zwiert me oe kont !
" (wederom voor de Niet-Aarschottenaar : "spring omhoog, spring in het rond, meisjes zwaai met uw borsten en zwier met uw gat")

 

Hun doorbraak kwam er in 1997 met de verassende single "Zaterdag (krapulekesdag)". Ze waren een paar maal te gast bij "Tien om Te Zien", de muziekshow van het commerciele TV-station VTM. Van deze single werden er 30.000 exemplaren verkocht, de opvolgers "1,2,3" and "'t Sneeuwt" deden het ook goed en hun debuutplaat "Zonder boe of ba" haalde de kaap van de 15.000, een redelijk succes in deze kontreien.

De singles zorgden echter ook voor wat opgetrokken wenkbrauwen bij de oudere generatie "Ze zagen ons als een symbool van de degeneratie van de jeugd van vandaag, maar het is niet omdat we over niks anders dan drinken en kotsen zingen, dat we ook zo'n leven leiden" vertelde Cliffke in een interview met de Campuskrant.

In tegenstelling tot de collega belgische hiphoppers lijkt KIA niet erg gehinderd door hun gebrek aan "street credibility". Jakke zei in een interview met The Mix hierover : "Wellicht sluiten we niet zo dicht aan bij Nederhop zoals de nieuwe groepen als ABN or 't Hof Van Commerce, maar het hardcorewereldje is ook zeer streng : ofwel ben je straight, ofwel ben je het niet. Evolutie lijkt niet echt mogelijk te zijn.
Wij zijn nochtans klaar om te evolueren. We zullen wel zien in welke richting, maar ik zou graag wat zwaarder gaan, meer in de richting van hardcore dus. Ik zit daarnaast in mijn hoofd ook met andere projecten, rond rap maar ook met drum'n'bass.
"

In 1998, gingen ze rustig aan het werk aan nieuw materiaal en een nieuwe plaat : "We laten ons niet nerveus maken. Ze zitten wel serieus achter ons kladden aan om met iets af te komen, maar onder stress kunnen wij niet goed werken. Het blijft voor ons belangrijk om volgens ons vast stramien te werken. Rustig op café gaan dus om daar, tussen het zeveren in, een goede tekst bij elkaar te schrijven."
Het resultaat was te horen vanaf oktober, toen de nieuwe single "Silicone tette" werd uitgebracht. Deze keer konden ze hun ei echter niet op televisie kwijt : wegens de "expliciete teksten" ("wa vuule kik? tette van Plastik! - voor de niet-Aarschotters : "Wat voel ik daar?, plastieken borsten!") werd de song geweigerd op de meeste radiostations en VTM.

 

In 1999 en 2000 bleef het bijzonder rustig rond K.I.A., maar in 2001 doken ze opnieuw uit het niets (Aarschot dus) op met het nummer "Geanalizeerd" (over nare ervaringen met het PMS). Opvallend was zeker de videoclip bij deze song, met een glansrol voor een gummi-handschoenen aantrekkende anaal onderzoekende Dr. Guy Vago, vertolkt door Jean-Pierre Van Rossem.
In de zomer begonnen de twee overblijvende K.I.A.-leden Cliff & Vjeeke (Jakke opende een café) ook een nieuwe full-CD op te nemen, die ze hopen binnen enkele maanden uit te kunnen brengen bij EMI België. Of zoals de bio het zegt "Beiden staan nu naast de teksten ook geheel in voor de bijbehorende beats en lijken zich, na ruim twee jaar stilte, een stijl te hebben eigen gemaakt die terug neigt naar de roots van de twee: oldschool-hiphop zonder compromissen, overgoten met (zwarte) humoristische lyrics." Ook nog verrassend was dat de groep werd genomineerd voor een TMF-award, samen met ABN en Starflam in de categorie "R'n'B - hiphop".

Leden :
- Cliff 'Cliffke' Vrancken
- Olivier 'Vjeeke' Hennes
(- Jan 'De Jakke' Wouters)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Zaterdag (CDS, 1997)
- 1,2,3,4,5,6,7 (CDS, 1997)
- Zomer (CDS, 1997)
- Zonder Boe of Ba (CD, Krapoel/ARS, 1997)
- 't Sniejewt (CDS, 1998)
- Siliconentetten (CDS, 1998)
- Geanalizeerd (CDS, 2001)

Websites :
- Vjeeke onderhoudt zelf een site over Krapoel in Axe.
- een cyberbabble met de leden van K.I.A. kan gevonden worden op The Rage Page.
- een interview met de Campuskrant kan je hier lezen.

Forum :
- Lees de berichten over Krapoel in Axe (KIA)
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Krapoel in Axe (KIA) toe

 

   
K.I.A.
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up