Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home |Groepen & Artiesten |K |Flip Kowlier        
           
 

FLIP KOWLIER

Rapper van de West-Vlaamse hiphopformatie 't Hof van Commerce die op een gegeven dag een gitaar in handen kreeg en van alteratie een soort singer-songwriter werd, naar eigen zeggen een muzikale kruising tussen "Urbanus en Ween".

 
Songs
 

"Kwestie van Organisatie"
49 sec. - 96 Kb.
song : Flip Kowlier
Productie : Wouter van Belle, Peter Obbels
Jaar : 2000
Record co. : Petrol

"Welgemeende"
44,7 sec. - 88 Kb.
song : Flip Kowlier
Productie : Wouter van Belle, Peter Obbels
Jaar : 2001
Record co. : Petrol

 
   

De MC in kwestie was Filip Cauwelier, aka Flip Kowlier (of "Levrancier"). Deze had ook al na het eerste album van de de West-Vlaamse hiphoppers getoond dat hij nog iets meer in zijn mars had, door bas te gaan spelen bij My Velma (de groep die Jan Leyers oprichtte na het heengaan van Leyers, Michiels & Soulsister).

 

Ook na het tweede Hof van Commerce album had hij (en de rest van de groep - bvb. 4T4's "Atomic") zin in iets anders, en meer bepaald in een solo-avontuur. "Omdat ik nogal lui ben van nature, sleepte één en ander nogal aan. Op een bepaalde dag ben ik naar de muziekwinkel gereden, heb ik me een microfoonstatief en een 4-trackrecorder aangeschaft en ben ik nummers beginnen schrijven. Die lagen nogal in de lijn van 't Hof: veel rap, veel beats. Die songs heb ik thuis op een schap liggen, daar kan ik altijd nog wel iets mee doen. De echte vonk voor deze plaat kwam er toen ik op één van de laatste optredens van 't Hof een akoestische gitaar van een meisje kreeg ... Het was gewoon een tof meisje dat toevallig wat gitaren thuis had staan waar ze toch niet meer op speelde. Ik wilde die gitaar aanvankelijk overkopen, maar ze vond het al goed als ik haar 's meenam naar een optreden van 't Hof. Oké, zei ik: deal. Op die gitaar ben ik popsongs beginnen schrijven.". Het nummer "Gele Stylo" op de tweede hof Van Commerce-cd ".herman" kreeg dus een vervolg.

Een groep werd samengesteld, met als drummer Joost van den Broeck (die ooit nog met Flip Kowlier speelde in de West-Vlaamse crossover groep "The Prophets of Finance", en verder speelde bij De Mens, My Velma, Riguelle & Hautekiet of de Laatste Show-band), bassist Pieter van Buyten (zie ook Marianne Debaene, de 2000-incarnatie van The Kids, en de country-groep Chitlin' Fooks) en toetsenist Peter Lesage (Moiano, Krewcial, Magik Ballet Ensemble, Atomic ...). Met een paar demo's onder de arm werden producer Wouter van Belle (zie bvb. Axelle Red, Dead Man Ray, Gorki ...) en Dead Man Ray drummer Karel de Backer ook bij het project betrokken. Naam van de groep bleef uiteindelijk "Flip Kowlier", nadat even gedacht werd aan "De Barabassen" en "Bernard & Edwyn".

 

Plan was een full-cd uit te brengen in september 2000, maar allerlei beslommeringen leidden ertoe dat het duurde tot in september van het jaar nadien. Een eerste keer stelde Flip Kowlier zich voor aan het publiek middels een optreden in de Ancienne Belgique als opener voor Laïs (voorjaar 2001), en door via het internet een MP3 te verspreiden van het verlegen-verliefde nummer "Kwestie van Organisatie" (met onder andere de fijne zinsnede "wist je da in bad zitt'n schreien een vorme van besparing is"). Net voor de zomer kwam er een eerste single uit, het boze "Welgemeende". Vooral dit tweede nummer zorgde - ondanks de uitermate onverstaanbare tekst - voor een bescheiden doorbraak door de boosheid en energie die er van deze "welgemeende fuck you" uitging ("de west-vlaamse Nirvana" is er ooit gezegd).

 
In september 2001 volgde dan eindelijk de CD, onder de zelfrelativerende titel "Ocharme Ik", met een reeks melancholische popnummers, en enkele steviger uithalen. "Ik wist vrij goed welke sfeer de plaat moest uitstralen toen we aan de opnames begonnen. Het moest klinken zoals een optreden in een klein caféetje, als er ergens een versterker begint te kraken of te piepen is dat niet erg. De cd moet je het gevoel geven alsof wij naast jou staan te spelen." Zoals Peter van Dyck het in Knack schreef : "Voor sommigen, die Kowlier enkel als de rapper Levrancier kennen, zals de folky popsingle Kwestie van Organisatie een complete verrassing zijn geweest. De mengeling van folkrock, bossanova, punk, country, zigeunermuziek, reggae en Tom Waits op de full-cd Ocharme Ik zal hen dan wellicht nog meer verbazen. De jonge muzikant toont welke rasmuzikant er altijd al in hem schuilging". Goed om weten is ook dat er een tekstvel bij de CD zit, zodat ook niet-West-Vlamingen de teksten kunnen begrijpen.

Leden :
- Flip Kowlier (gitaar, zang)
- Karel de Backer / Joost van den Broeck (drums)
- Peter Lesage (keyboards)
- Pieter Van Buyten (bas)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Ocharme Ik (Petrol/Emi, 2001)
Singles :
- Welgemeende / Kwestie van Organisatie (Petrol, 2001)

Websites :
- flipkowlier.be is de officiële site
- Video-interview in 4 delen bij Mine
- Flip Kowlier pagina bij management Petrol-Mo (muzikaal ondernemen)
- Bespreking van zijn optreden, foto's en video-interview op Marktrock 2001
- Interviewke met de Krant van West-Vlaanderen
- Enkele songs en een interview in de studio van Studio Brussel

Forum :
- Lees de berichten over Flip Kowlier
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Flip Kowlier toe

 

    Flip Kowlier
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up