Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | M | Marka        
           
 

MARKA

Nieuw: Marka "Avant Après"
Il est arrivé, le nouveau Marka, cuvée 2001. Marka heeft weer 11 grappige, vrolijke, doordachte of plezante songs klaargestoomd, met zijn gebruikelijke muzikale mix van chanson, raï, punk, reggae en veel meer.
>>> Koop deze CD bij Proxis <<<
>>> 793 Bfr - 19,67 Euro - 17.37 $ (op 17 okt. 2001) <<<

Brusselaar Serge Van Laeken, alias Marcassou en Marka, zette zijn eerste stappen in het Belgische punk- en rockwereldje als roadie bij Brusselse groepen als Mad Virgins, Klang en Sttellla. Samen met een aantal Mad Virgins en mensen van Marine lag hij in 1981 aan de basis van Allez Allez, tot op heden een van de betere dansbare groepen die België al heeft voortgebracht.

 
Songs
 

uit Merci d'Avance, 1996

"Les Mondains"
song : Robberecht / Van Laeken
58,9 sec - 115 Kb.

"Accouplés"
song : Van Laeken
50,8 sec - 100 Kb.

uit "L'idiomatic", 1998

"L'Idiomatic"
song : Serge Van Laeken
sec. - Kb.

"Comment faire fi"
song : T. Robberecht, Van Laeken
sec. - Kb.

"Nous Consommons"
song : Robberecht / Van Laeken
sec. - Kb.

Producer : N. Fiszman E. Autrique
Record co. : Columbia France

uit "L'homme qui aimait"

"Sans pareille"
song : Bibot / Van Laeken
57 sec. - 112 Kb.
Produced : Marka
Record Co : Columbia France

 
   

Na het onfortuinlijke uiteenvallen van Allez Allez in 1985, was Marka enkele jaren actief met de groep "Les Cactus" (hiervan maakten ook Robby van Allez Allez, Dirk Schoufs - later één van de oprichters van het fameuze Vaya con Dios - en Rikki van The Wild Ones, Didier Brichaut van Mad Virgins en Simon Rigot van Bernthöler, deel uit).

Eind jaren '80 gooide hij het echter over de solo-boeg. Bij PIAS kon hij in 1991 debuteren met een solo-cd "Je vous dis tout". Alhoewel singles als "Je, Tu, Il", "Elisabeth" en "Croyez-moi" in België heel goed werden ontvangen, raakte zijn carrière toch niet erg van de grond. Bij Play It Again Sam werd hij dan ook aan de deur gezet. Hij werd vertegenwoordiger van muziekinstrumenten.

3 jaar later had hij echter Laurence Bibot ontmoet (een in het Franstalige landsgedeelte bekende comédienne en humoriste), die hem opnieuw zin deed krijgen om op het podium te kruipen. Hij trok zijn stoute schoenen aan en trok met zijn eerste cd en video's van zijn concerten in ons land naar de grote platenmaatschappijen in Frankrijk. Die gok viel goed uit : Sony Frankrijk hapte toe.

 

In 1995 leidde deze samenwerking tot "Accouplés". Deze single (een opsomming van eigennamen uit de Arabische, Israelische en Franse politiek en cultuur) betekende meteen het begin van een doorbraak in Frankrijk. De song werd echter van de playlisten gehaald tengevolge de toenmalige GIA-bommenterreur in Parijs. Enkele maanden later werd Marka met deze song wel ook in Vlaanderen geïntroduceerd : het lied werd immers omgewerkt in een Vlaams-Waals duel "Met zijn twee" met Johan Verminnen. Een video-clip gedraaid in Memphis, met Marka in goudglimmend pak, voor de song "La poupée barbu" was echter de doorbraak (nu ja : totaalverkoop van de cd werd 15.000, waarvan ongeveer 700 in België).

 

De muziek wordt dikwijls een kruising tussen Jacques Dutronc, Pierre Rapsat, Cheb Khaled en The Clash genoemd. De meeste - intelligente - teksten voor de songs zijn afkomstig van Thierry Robberecht, een jonge Molembeekse schrijver. Naast een actief voetballer bij Sporting Ettekijs is Marka ook een echte Brusseleir die in hoogst aanstekelijke nummer "Les Mondains" zelfs de fanfare van RWDM tot in Parijs toe liet opdraven.

Twee jaar later bracht hij "L'idiomatic" - ditmaal niet in gouden pak maar met glitterhoed van Elvis Pompillo - waarop iets dieper in de rock-la werd getast. Hoogtepunten hieruit werden het nummer met raï-invloeden "L'idiomatic" en het schrijnende "Le pays de la pluie" ("Je viens d'un pays où il pleut. Pays que des gens d'ici, veulent couper en deux. Personne ne sait vraiment pourquoi, mais c'est comme ça ... On parles plusieurs langues ici, d'ailleurs on ne parle pas. On apprend à ne pas élever la voix, a parler tout bas, a lever le doigt ... Un jour au pays de la pluie, y'aura plus de pays, plus que de la pluie" - Ik kom uit een land waar het heel vaak regent. Land dat de mensen van hier in twee willen snijden. Niemand weet echt waarom, maar zo is het ... hier spreekt men meerdere talen, maar eigenlijk spreekt men niet. Men leert de stem niet te verheffen, zacht te spreken, je vinger op te steken. Op een dag zal er in dit regenland geen land meer zijn, enkel nog regen).

 

In 1998 verscheen ook een boek over Marka, "Le Petite Marka Illustré", waarin tal van Belgische en Franse illustratoren tekeningen maakten bij de songs van de zanger. In 1999 volgde dan het goedgemutste live-album "L'homme qui aimait la scène" - live opgenomen in de AB tussen 1 en 5 juni, dat ook meteen een soort carrière-overzicht inhield, met daarbij ook een hilarisch duet met zijn eega in "Sans Pareille", een cover van MC Solaar's "Caroline" en een cover van "I fought the law".

 

In 2001 kwam er opnieuw tekenen van leven uit het Marka kamp, al luidde het eerst enigszins onsamenhangend : "A letches baby a letches bong, A lacte lady a lacte long, A letches baby, I lacte lady" op de eerste single "Letches Bong". Dit was echer gewoon een voorloper van een heel nieuw album dat werd uitgebracht in september. Daarop weer 11 nieuwe songs, vooral werk van Marka met vaste tekstschrijver Thierry Robberecht, maar ook hier een vertaling van een nummer van zijn Clash-helden- "should I stay or should I go" werd hier "resterai-je ou ...". "Avant Après" bevatte uiteraard weer de gebruikelijke mix van muzikale stijlen als chanson, raï, punk, reggae en veel meer, vermengd met grappige maar toch erg rake teksten. Op het onweerstaanbare "Je Parle" ook opnieuw een stukske in 't Nederlands : "Mijn mokske is een française, ze spreekt geen vloms, maar 'k geef haar toch een baise - Je parle Flamand, je parle françois, je parle tout les langues parce que je suis Bruxellois. Je parle Wallon, je parle Flamois, je pratique l'Allemand, le Créole et même le Chinois. S'il y a une langue que je n'aime pas, c'est celle qu'on appelle communément la langue de bois". Maar zoals de bio opmerkt "Marka is trouw aan zichzelf in het maken van songs om te lachen. Maar door dat te doen lukt hij er toch geregeld in ons te ontroeren. Dat soort constatering maakt men alleen bij de groten. Marka, waarvan men dacht dat hij al vrijwillig had afgehaakt, maakt hiermee dus een remarkable come-back".

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Je vous dis tout (PIAS, 1992)
- Merci D'Avance (Columbia, 1996)
- L'Idiomatic (Columbia/Sony, 1998)
- L'Homme Qui Aimait La Scène (Columbia/Sony, 1999)
- Avant Après (Viva Disc, 2001)

Websites :
- Marka's officiële site is uiteraard www.marka.be
- Marka at Sony France
- Marka, Laurence Bibot, Les Snuls ... Jannin.com
- "Marka pour les gratteux", met een aantal tabs

Forum :
- Lees de berichten over Marka
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Marka toe

 

   
Marka
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up