Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | M | Miek & Roel        
           
 

MIEK & ROEL

Kleinkunstduo met "geëngageeerde" teksten in de jaren zestig/zeventig.

 
Songs
 

"Wie wil horen"
1 min 12 sec. - 141 Kb.
song : Trad arr. vBambost
Productie : R.Verlooven
Jaar : 1967
Record co. : Vogue

"Jij en Ik"
55 sec. - 108 Kb.
song : Niki Bovendaerde
Roel van Bambost
Productie : R.Verlooven
Jaar : 19??
Record co. : Vogue

"De grote revolutie"
1 min 16 sec. - 149 Kb.
song : Miel Appelmans
Roel van Bambost
Productie : R.Verlooven
Jaar : 1970
Record co. : Vogue

 
   

De groep onstond toen Raoul van Bambost van het Gentse skiffle & rock'n'roll groepje The Ropes in 1965 de studente lichamelijk onderwijs Monique Holvoet tegen het lijf liep. Raoul werd Roel, Monique werd Miek en samen namen ze deel aan een aantal wedstrijden. Zo werden ze derde in "Ontdek de Ster" met Bob Dylan's "Blowin' in the wind", en met hun eerste nederlandstalige nummer "Limburgblues" op het Folksong-festival in Deurne.

 

Bovendien liepen ze ergens onderweg Vogue-producer Roland Verlooven (later goed bekend geworden via zijn producerswerk voor Clouseau, Mama's Jasje en dergelijke) en in de Gentse skiffle & blues-scene Roland Van Campenhout tegen het lijf. Met z'n drieën werd er in 1967 de LP "Je Kan Nooit Weten" opgenomen. Onder impuls van de single "Wie Wil Horen" (met Roland op mondharmonica, en zonder Miek's stem omdat alle vier de sporen in beslag genomen waren) was deze LP meteen een binnenkomer die Miek en Roel tot de top van het Vlaamse kleinkunst en folkwereldje stuwde.

Het duo schreef een aantal van de songs zelf, maar kon ook rekenen op de schrijverscapaciteiten van Niki Bovendaerde, Miel Swillens, Walter Ertvelt en vooral Miel Appelmans (die laatste is de Miel achter "Folkcorner Den Appel", de bekendste folkspeciaalzaak van België). Muzikaal spiegelden ze zich aan hun grote voorbeeld, de Amerikaanse protestzanger Tom Paxton. In de jaren zeventig namen ze zelfs een volledige LP op met vertaalde songs van deze Paxton, met als bekendste "Koop een Geweer", "Niet slecht bedoeld" en "Zij is ver van hier".

Vlak voor de opnames tweede LP "Mijn jeugd rijdt op jacht" ging Roland al weer zijn eigen weg (richting London, en richting zijn eigen Bluesworkshop), waardoor velen dachten dat de song "Dus Naar Amerika" een sneer aan zijn adres zou zijn. Zoals Roel van Bambost zelf schreef in de hoesnotities van "Het beste van Miek en Roel" : "Een lied over fictieve personages (dus niet over Roland!), die dachten dat het in Amerika allemaal zoveel beter zou zijn. De tekst is ironisch bedoeld, maar dat werd niet door iedereen op die manier begrepen."

 

In 1968-1970 waren ze op het toppunt van hun populariteit, onder meer met het liedje "Bert en Bertje" (de titelsong van een gelijknamig TV-feuilleton), winst op het humorfestival van Heist en songs als "Jan met de Pet", "Het verdronken land van Saeftinge" en "Jij en Ik". Dit succes maakte het duo zelfs verdacht in de ogen van het toendertijd erg linkse publiek. Miek (in de Komplete Kleinkunstgeschiedenis van Manu Adriaens) : "Men moest ons niks verwijten, want wij leefden bijna als bohémiens : ik had mijn baan als turnlerares opgezegd en we woonden op een klein appartementje. Maar toch hebben we een paar keer serieus boel gehad. Na optredens kwamen mensen bij ons klagen dat we met een auto reden. Wij zongen die protestliedjes met veel overtuiging, maar vrijwel elke keer werden we gecontesteerd. Ofwel vonden ze dat we té ver gingen, ofwel niet ver genoeg." Zelf dienden ze van antwoord met "De Grote Revolutie" (over hoe er wel veel lawaai gemaakt werd, maar weinig veranderde) en "Voor wie ons soms geweld aandoet".

In de jaren zeventig ging het langzaamaan achteruit met het genre der protestsong (en kwam de nederlandstalige rock met eigen gezicht het kleinkunstgenre vervangen). Roel van Bambost ging werken voor de BRT als medewerker van Jo Röpke in een aantal filmprogramma's, en Miek stapte terug in het onderwijs. Via een reeks van "best of"-platen en CD's, een CD "Cafard" met grotendeels nieuw werk in 1992 bleef het duo wel altijd een sluimerend bestaan leiden, en is zelfds nooit gestopt met optreden.

 

Zo deden ze bijvoorbeeld in 2000 een vijftiental voorstellingen van de "Komplete Kleinkunstkollektie", samen met Dimitri Van Toren, Miel Cools, Bart Herman en Bart Van den Bossche. Roel in het Nieuwsblad (13/01/2000) : "De mensen zijn ons niet vergeten, dat merken we tot onze verbazing tijdens die optredens. Het zijn niet alleen de fans uit de jaren zestig, die nu eens vanachter hun luie zetel komen. Er zijn ook jongeren. Misschien wel meegetroond door hun ouders. Maar toch, er blijkt oprechte interesse voor wat we doen. ... in die mate dat we overwegen voor onze 35-ste verjaardag (na Ontdek-de-Ster) een optreden in mekaar te steken. En er zijn plannen voor een nieuwe cd".

 

Leden :
- Roel van Bambost
- Monique Holvoet

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Je kan nooit weten (LP, Vogue, 1967)
- Mijn jeugd rijdt op jacht (LP, Vogue, 1968)
- Miek en Roel (LP, Vogue, 1970)
- Miek en Roel zingen Tom Paxton (LP, Vogue, 1972)
- Cafard (CD, 1992)
Compilaties :
- In de Tijd van (LP, Vogue, 1976)
- Miek en Roel (LP, 1979)
- In 't Nieuw (LP, Vogue, 1980)
- Jij en Ik (2LP, CNR, 1987)
- Verzameld één (CD, Ariola Express, 1992)
- Verzameld twee (CD, Ariola Express, 1992)
- Het Beste van Miek en Roel (BMG, 1995)

Websites :
- enkele liedjesteksten van Miek & Roel
- enkele tabs bij guitarfiles.be

Forum :
- Lees de berichten over Miek & Roel
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Miek & Roel toe

 

 

   
Miek en Roel
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up