Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | M | My Velma        
           
 

MY VELMA

Belgisch trio grossierend in melodische gitaarrock dat bestaat uit :
- Jan Leyers (op de solo-tour na 10 jaren aan de zijde van Polle Pap met de groep Leyers, Michiels and Soulsister)
- Filip Cauwelier (bassist voor de nogal populaire hiphop-groep 't Hof Van Commerce, later ook solo-met-groep als Flip Kowlier)
- Joost Van den Broek (drummer bij Soulsister en De Mens, Riguelle & Hautekiet ...).

 
Songs
 

"Shower of Love"
47 sec. - 92 Kb.
song : Jan Leyers
Production : Jan Leyers
Jaar : 1996
Record co. : EMI

"Clear"
61,5 sec. - 121 Kb.
song : Jan Leyers
Production : Jan Leyers
Jaar : 1998
Record co. : Mercury

 
   

De groep ontstond toen Soulsister nog niet officieel "dood" was verklaard. Voor Jan Leyers was dit groepje aanvankelijk een hobby-project om wat dode momenten in de carrière van Soulsister op te vullen. De groep onstond toen Joost Van den Broeck Leyers uitnodigde om eens te komen met een kennis van hem. Ze begonnen zonder een vast plan of songs. Jammen werd geleidelijk repeteren en na enkele maanden voelden ze "dat er meer in zat".

 

De groepsnaam vond Leyers in een thriller van Raymond Chander "Farewell, my lovely". Leyers in een interview in Humo "Ik vond vooral de film met Robert Mitchum indrukwekkend. Daarin zoekt een niet al te snuggere reus, Moose, een ganster, zijn verdwenen liefje Velma. Maar als hij haar aan het einde van de film eindelijk vindt, schiet zij hem neer. Ze blijkt de maîtresse van een machtinge gangster geworden te zijn. Voor mij staat Velma voor het droommeisje dat ofwel onbereikbaar, ofwel in het echt een stuk slechter of banaler dan de geïdealiseerde versie in je hoofd. Zo'n bij voorbaat tot mislukken gedoemde zoektoch vind ik pakkend."

My Velma's muziek (gitaarrock) staat redelijk ver af van die van Soulsister (soulpop). Jan Leyers : "Soulsister was een soort van huwelijk tussen PP's en mijn smaak. En mijn muzikale instincten liggen helemaal elders. Ik ben niet muziek beginnen spelen door als elfjarige Ray Charles of Steve Winwood te imiteren, ook al hoor ik hen wel graag. Mijn idolen, dat waren beatgroepen. Mijn roots, dat is beatmuziek. Dus toen we uiteengingen, werd ik teruggeworpen op de muziek die ik voor Soulsister maakte met groepjes allerhande.''

In 1996 kwam de groep naar buiten met twee singles, opgenomen voor EMI-België, "om wat feedback te krijgen" : "Running a bath" en het knappe en dreigende "Shower of love" (allebei schoon achter de oren). Nadat deze songs een redelijk goeie ontvangst kregen, tekende de groep een contract voor Mercury Nederland. Ze namen de een volledige CD op in oktober 1997 en brachten "Exposed" in juni 1998 op de markt. De song die tot nog toe de meeste aandacht kreeg was "Clear".

Alle songs werden geschreven door Jan Leyers, maar op enkele werkte hij samen met Jane Wiedlin (bekend van de Go Go's, bekend van songs als "We've got the beat" en "Our lips are sealed") en Pat McDonald (van Timbuk 3, gekend van songs als "The future's so bright, I gotta wear shades").

De ambitie : "Mijn enige ambitie is tot het einde van mijn dagen mijn leven aangenaam te vullen met het verzinnen van liedjes op mijn gitaar. Ik vind het Viking-gevoel wel prettig : hit-and-run; ergens neerstrijken in een stad, daar even heel intens je ding doen, en dan weer weg. Met Hugo Mathysen filosofeerde ik onlangs nog over de vraag wat een mens moet doen : moet je ambitieus zijn en je lot in eigen handen nemen, of is het beter je op de golven te laten meedrijven? Uiteindelijk kwamen we tot de slotsom : "Het beste dat een mens kan doen is : actief aanmodderen"."

In 2000 scoorde Jan Leyers een grote hit in België met een song die hij schreef voor de soundtrack van de Jan Verheyen film "Team Spirit": een verrassende tweede plaats in de hitparade met de hartebrekere "Only Your Love Will Do" . De soundtrack van deze voetbalvrienden-film bevatte ook de oudere My Velma song "Shower of Love". In interviews, verklaarde Jan Leyers dat My Velma dan misschien wel niet dood en begraven was, maar wel "op het laagst denkbare pitje draait", wat wellicht betekent dat er geen plannen zijn om met deze groep nog verder te gaan.

Leden :
- Jan Leyers (guitar, vocals)
- Filip Cauwelier (bass)
- Joost Van den Broeck (drums)

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Exposed (Mercury/Polygram, 1998)
Singles :
- Running a bath / Coral (EMI, 1996)
- Shower love / The one that's sorry (EMI, 1996)
- That's how it feels (Mercury, 1998)
- Clear (Mercury, 1998)

Forum :
- Lees de berichten over My Velma
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over My Velma toe

 

 

   
My Velma
Bio
Leden
Releases
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up